Forum.Over.Net

Nepremičnine

Odgovarjajo: Aleš Goršak, nepremičninski svetovalec

Svetovanje pri prodaji in nakupu nepremičnin. Pomoč pri pravnih in ostalih področjih povezanih z nakupom ali prodajo nepremičnin. Svetovanje pri pripravi finančne konstrukcije za nakup.

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec

Aleš Goršak

Je nepremičninski strokovnjak z licenco MOP in se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003. Zaposlen je v podjetju Tanal nepremičnine (Tanal d.o.o.). Odgovarja na vprašanja povezana s prodajo in nakupom nepremičnin.

Prostovoljni rezervni sklad - izvršba

Default avatar

španga

Ali kdo ve, ali ima upravnik pravico dati izvršbo na položnice, kjer se vplačuje v rezervni sklad, ki po zakonu ni obvezen - torej gre za prostovoljno vplačevanje? Blok je namreč star 5 let, zato so se na zboru odločili, da bodo vplačevali.

Za tistega po zakonu vem, da je obvezen in se tudi lahko vloži izvršba v primeru neplačila.
Default avatar

lohično

Seveda, sklep je zavezujoč. Kam bi pa prišli, če bi se vsak lahko zmišljeval in pametoval.
Default avatar

Popravila-na-domu

Od tistega trenutka dalje, ko večina etažnih lastnikov po solastniških deležih odloči, da bo ustanovljen Rezervni sklad stavbe, ta postane obvezen za vse etažne lastnike.

Razen, če se niste odločili za prostovoljni sklad - ki z Rezervnim skladom nima nobene zveze. V prostovoljni sklad vplačuje le tisti, ki to želi.

In ja, upravnik je dolžan poskrbeti, da v imenu ostalih etažnih lastnikov zoper neplačnika vloži predlog izvršbe - lahko že takoj po potečenem roku navedenem v poslanem prvem opominu ali pozivu za vplačilo.
Poziv upravnika se šteje za verodostojno listino v smislu zakona o izvršbi in zavarovanju.

Etažni lastnik - dolžnik, bo tako v najboljšem primeru na svoj dolg plačal še okoli 40,00€ sodnih stroškov in okoli 30,00€ stroškov, ki jih je s postopkom imel upravnik.
Če pa se dolžnik na izvršbo (neupravičeno) pritoži, pa bo ta znesek občutno višji.

upravnik objektov Mag dom,
Gorazd

Moderatorji

Aleš Goršak , nepremičninski svetovalec
Aleš Goršak