Nepremičnine

Služnost vodov (elektrika, vodovod)

Default avatar
Pozdravljeni,
za starejšo hišo, v kateri živimo že 40 let, urejam gradbeno dovoljenje. Imam že vsa soglasja, zapletlo pa se je s soglasjem lastnika sosednje parcele za služnost za električni kabel in vodovod. S prvotnim lastnikom sosednje parcele je bil sklanjen ustni dogovor oziroma dovoljenje za polaganje vodov (ni vpisano v zemljiško knjigo). Ta sosed nam je tudi namreč prodal parcelo in brez takšnega dogovora parcele sploh nebi mogel prodati, sedaj pa dedič sosednje parcele (vnuk prvotnega lastnika) noče podpisati soglasja k služnosti vodov, čeprav le ti v naravi ne pomenijo na njegovi parceli nobene ovire (brez upravičenega razloga).
Zanima me, ali je možno služnost za električni kabel in vodovod doseči s priposestvovanjem, saj le te uporabljamo že več kot 20 let in lastnik sosednje parcele temu ni nikoli nasprotoval. Če je to možno prosim še za nasvet, po kakšni poti lahko pridemo do služnosti vodov.
Za odgovor se zahvaljujem.
lp, Janez
Default avatar
Da, tudi služnost se priposestvuje. Po mojem pri vas ne bi smelo biti težave - prejšnji lastnik je prav gotovo vedel, da ste elektriko vlekli od njega in prek njegovega zemljišča, a ne, saj je njegova hiša, če prav razumem, starejša od vaše?

http://www.pravnitelefon.si/pravne-novi ... -sluznosti

Ljudje znajo biti res nesramni. Mi smo ravno imeli ene probleme s služnostjo in izsiljevanjem. Je bilo ceneje prestavit, pa naj se obrišejo pod nosom za cekine (če ne bi bili tako pogoltni, bi seveda raje plačali simbolično odškodnino za nekaj, kar je tam tako ali tako že vrsto let in doslej ni nikogar motilo - pa so vedeli, da je stvar tam). Ko bodo oni kaj potrebovali, pa upam, da si ne delajo iluzij.
Predlani je sosed prav tako zahteval vse po reglcih (ni dal soglasja za manjši odmik dovoza od meje), in zanimivo, ni minilo niti leto dni, ko je ON prišel prosit za manjši odmik ... Kako prosim? S tem, da je njegova parcela tako ozka, da si je s tem odmikom močno zafrknil celo situacijo, naša pa je na srečo dovolj velika, da nas tisti dodatni pas niti ne moti. Pa še drugi sosedje mu ne dajo soglasja za ograjo, ker je tudi njih zeznil hkrati z nami z dovozom.
Res ne razumem ljudi.