Nepremičnine

najemniki in sprememba lastništva

Default avatar
Mama ima v lasti hišo in jo oddaja. Nedolgo nazaj je s prvimi najemniki podpisala pogodbo za 3 leta.Pogodbo je poslala tudi na Gurs.
Sedaj bi hišo prepisala name (z darilno pogodbo). Jaz bi seveda rada najemnike obdržala oz. rada bi, da ostane vse tako kot je. Kako sedaj to urediti? A moram skleniti novo pogodbo z najemniki ali bo dovolj aneks k obstoječi pogodbi (vsi pogoji ostanejo isti za njih, tudi položnice so na njihovo ime)?
A se morajo najemniki s tem strinjati ( s spremembo lastništva?)

Hvala za odgovore!
Default avatar
Ne, najemnikom se ni treba strinjati s spremembo lastništva, pač pa se mora novi lastnik strinjati s pogoji najema in veljajo do konca veljavnosti pogodbe.
Najemnih pogodb ni treba pošiljati na gurs in sploh nikamor. Vprašaj najemnike, kaj mislijo oni; po mojem bi bilo najbolj elegantno, da sklenete novo pogodbo, drugače pa:

Sprememba lastnika

Sprememba lastnika stanovanja ne vpliva na obstoječa najemna razmerja, kar pomeni, da vsakokratni lastnik stanovanja vstopi v pravni položaj najemodajalca. Dogaja se, da novi lastniki nočejo skleniti aneksov k najemnim pogodbam in prevzemati najemnin oz. stroškov misleč, da se bodo na tak način znebili najemnikov. Tako preprosto to ne gre. Najemnik mora poslati novemu lastniku pisni zahtevek za spremembo lastnika v najemni pogodbi, najemnino plačevati na poseben račun pri banki, obratovalne stroške pa naj najemnik plačuje direktno dobaviteljem storitev, v kolikor najemodajalec plačil noče sprejeti.

Prekopirano s te strani:

http://www.zdruzenje-najemnikov.si/najb ... sanja.html
Default avatar
Od avgusta 2013 je potrebno najemne posle prijaviti GURSU do 15. v tekočem mescu, Fursu pa do 15. januarja znesek prejete najemnine za preteklo leto. To drži kot pribito.

Sicer pa hvala za odgovor. Jaz se strinjam s pogoji in mi vse ustreza. Najbolje bo res verjetno, da sklenemo novo pogodbo, kjer se spremeni samo lastnik.