Forum: Duhovnost, meditacija in joga

Kako najti in ohraniti pot k notranjemu miru, k radosti in življenjskemu optimizmu?

tretje oko

Forum je zaklenjen
Default avatar oko 15 Maj 2008 09:42

Zanima me, kaj je to tretje oko in kako deluje?
Ali imamo vsi tretje oko? In če ga imamo kako lahko odpremo tretje oko?

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 16 Maj 2008 02:59

Seveda imamo vsi tretje oko. Le odprtega nimamo vsi, ker je za odprtje tretjega očesa potrebnega kar nekaj dela, truda in vztrajnosti.

S tretjim očesom, ki je obrnjeno navznoter in deluje, kot kamera, ki snema vsa naša notranja doživetja, lahko vspostavljamo stik z drugo dimenzijo. Za to potrebujemo sposobnost popolne umiritve in koncentracije v brumagio - kontaktno točko sredi čela, med obrvmi, ki je kontaktna točka ajna čakre. To umirjenost in koncentracijo dosežemo z življenjem po sedmih kozmičnih zakonih, z redno vadbo joge in rednimi meditacijami.

Z redno vadbo joge in rednimi meditacijami dosežemo istočasno tudi odpiranje energetskega kanala šušumne, ki poteka ob hrbtenici in po katerem se dviga bazična energija "kundalini". Z dvigom kundalinija pa dosežemo tudi odprtje tretjega očesa.

Kaj pomeni redna vadba? Redna vadba ni to, da odidemo enkrat tedensko na skupinsko vadbo joge, ker slučajno v Koloseju ni nič dobrega na sporedu. Redna vadba pomeni vadbo vsak dan. Nekaj ogrevanja, razgibavanje z asanami tako, da je hrbtenica razgibana v vseh smereh ter za zaključek še ena od obratnih asan po Saraswatiju. Nato kratek počitek, nekaj minut prana jame ( uživanja energije in kozmosa z posebnim načinom dihanja ) in nato poslušanje in petje manter ter meditacija. Na skupinski vadbi se učimo vseh teh dejavnosti, samo od nas pa je odvisno, koliko časa in vstrajnosti bomo posvetili individualni vadbi.

Seveda za popolnost doseganja višje stopnje zavesti to ni dovolj, saj vemo, da moramo istočasno skrbeti tudi za glavne čakre v telesu, ki delujejo na vseh nivojih telesa, tako na kozmičnem, energetskem, kot na stvarnem nivoju. Čakre moramo redno čistiti, odpirati in skrbeti, da so enake velikosti in se vrtijo v isto smer. To desegamo s kundalini in krija jogo. Le-ta se pri nas uči zelo redko, ker je za učenje te joge potrebnega zelo veliko znanja, učenje te joge je zelo odgovorno in zahtevno, tako za učitelja, kot za učenca. Le malo jogistov uspe zbrati toliko volje in vstrajnosti, da doseže to stopnjo.

Pri nas boste naleteli predvsem na tečaje ( nikoli nisem razumel, kaj je tečaj joge, ker joga ni nekaj, kar bi učili na tečajih - joga je življenje in višje stopnje zavesti se dosegajo le z redno vadbo, ne s tečaji, ki traja vse življenje... ) joge v vsakdanjem življenju, na tečaje hatha joge in nekaj komercijano posodobljenih različic, kot so joga za starostnike, joga za nosečnice, tai-bo joga, power joga ( idiotsko ime ), joga smeha itd. Integralno jogo, kjer je Sri Aurobindo združil vse tehnike te čudovite indijske fiziologije in filozofije, nadaljeval pa je s to prakso Sri Chinmoy, ki je zapustil svoje zemeljsko telo lani, pri nas skorajda ni. Seznanjen sem le z dvema centroma, kjer poučujejo in vadijo integralno jogo. Vsi drugi si morajo več ali manj iskati svojo pot, predvsem, kadar dosežejo in presežejo znanje učitelja....

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar m-lj. 17 Jul 2008 13:27

citat: "Seznanjen sem le z dvema centroma, kjer poučujejo in vadijo integralno jogo."

Ali lahko izdate naslova teh centrov ali bi to ze bila reklama?

lp,
Marjan

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 17 Jul 2008 20:14

Integralno jogo poučuje Dušica v Šiški, vendar mislim, da samo vaditelje, ki z njo vadijo že 10 let in več in da nima vadbe za začetnike. Integralno jogo po Sri Aurobindeju oz. Sri Chinmoyu poučujejo tudi na Rakovniku, z izpostavami na Glineku in Igu. Septembra vpisujejo začetnike na vseh treh lokacijah za jesenski semester.

Lep pozdrav!

Igor

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar bajana 27 Jul 2008 11:17

mene tudi zanima joga na rakovniku.
kje pa lahko dobim kakšne informacije (prijava, cena...)?

hvala!
lp

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 27 Jul 2008 11:42

Za jesenski semester vadbe joga za začetnike na Rakovniku, se prijaviš na naslov [email protected] , kjer dobiš tudi vse informacije. Napiši jim vsa svoja vprašanja in prijazno ti bodo odgovorili. PRIPPROČAM!

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar bajana 30 Jul 2008 12:37

preden bi se prijavila bi me pa vseeno zanimala cena (na mesec), in informacija o poteku vadbe (kolikokrat na teden, koliko časa traja...).
hvala za info.

lp
b.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 30 Jul 2008 14:00

Vadba Integralne joge za začetnike poteka 2x tedensko po 2 uri ( 17.00 - 19.00 ). Vadba je načelno brezplačna in je razdeljena na 4 semestre ( jesenski, zimski, spomladanski in letni ). Vsak semester traja 3 mesece. Dobrodošli pa so prostovoljni prispevki za potrošni material ( sveče, dišeče paličice, cvetje, papir, pesmarice z mantrami itd ), za stroške najema dvorane, organizacijske stroške meditacij v naravi itd. Prostovoljnih prispevkov ne pričakujemo od tistih, ki le teh ne zmorejo.

Vadba je vedno razdeljena na 5 enot. V prvem delu je sproščanje ob glasbi, v drugem delu ogrevanje in asane, v tretjem delu počitek, v četrtem delu pranajama ( dihanje ) in v petem delu sproščanje ob petju manter in meditaciji. Na višjih stopnjah za napredne vaditelje, se spremenita 2. in 4. del, kjer se izvaja kriya joga, Radža joga in druge tehnike. 2x letno imamo vodeno meditacijo za čiščenje čustvene posode v naravnem okolju ( celodnevna meditacija ), najmanj 4x letno opravljamo vadbo v naravnem okolju namesto v dvorani, čez poletje pripravljamo retreat program z delavnicami v Prekmurju ali kombinacijo kolesarjenja in joge. Ker sta zadnji dve dejavnosti pridobitne narave, ju za nas opravlja pooblaščena turistična agencija, ki opravlja tudi prevoze na vodeno meditacijo za čiščenje čustvene posode, če se vadbeniki ne odločijo za potovanje v lastnem aranžmanu.

Posedujemo lastno ozvočenje, blazine za vadbo in nekaj učnih pripomočkov. Vadbeniki morajo s seboj prinesti rjuho za vadbeno blazino, odejo za pokrivanje med počitkom, svinčnik, papir in svečo za nekatere meditacije. V dvorani sta dva prostora za preoblačenje ter ločeni WC-ji. Ker se pri jogi očistimo in umijemo pred vadbo in ne po njej, s kopalnicami ne razpolagamo. Vadbenikom je priporočeno, da vsaj 4 ure pred vadbo ne jedo, med vadbo pa na pijejo. Pred pričetkom vadbe mora vsak vadbenik podpisati izjavo, da je obvestil vodjo vadbe o vseh bolezenskih stanjih ter da vadi na lastno odgovornost. Pred pričetkom vadbe je priporočljiv posvet s svojim izbranim zdravnikom, v kolikor obstaja dvom o koristnosti ali nevarnosti vadbe.

Vadbo odsvetujemo osebam s srčnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom ali visokim interokularnim tlakom, osebam z glaukomom in težavami z očmi ( potreben posvet pri oftamologu ), osenbno pa prilagajamo vadbo osebam z okvaro hrbtenice, v prvih 3 mesecih nosečnosti ( kasneje vadbo odsvetujemo ), starejšim osebam in ženskam med menstruacijo.

Toliko za enkrat, več pa boš izvedela na vadbi sami. V poletnem semestru smo združili vse vaditelje na eni lokaciji. Vadba poteka ob torkih od 19.00 - 21.00 na lokaciji Glinek 22 ( 3 minute vožnje iz Škofljice ), ker je ta točka nekje na sredini med vsemi tremi enotami, kjer sicer poteka vadba ( Ig, Rakovnik in Škofljica ). Lahko se oglasiš in si ogledaš, kako poteka vadba.

Dobrodošla, če se boš odločila za vadbo z nami!

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar lapis 10 Sep 2008 20:09

pozdravljeni,
mene pa zanima če je mogoče tudi v Kranju kaj podobnega.
Hvala že v naprej,
nasmeh in pozdrav, Kaja

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 16 Sep 2008 00:57

Žal res ne bi vedel, če je v Kranju kaj podobnega, se pa vozijo ljudje v Ljubljano tudi iz Kamnika in Škofje Loke.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar TIFFANY 25 Sep 2008 21:31

PRI TRANSC. MEDITACIJI SE V POPOLNI SPROSTITVI USMERIŠ V OBČUTJE, KI GA LAHKO POVEŽEM NA HITRO KOT POGLED SKOZI TRETJE OKO IN VRAČANJE V NOTRANJOST , LEBDENJE
TEŽKO OPIŠEM,ME PA ZANIMA ALI PRAV RAZMIŠLJAM

ZANIMA ME POVEZAVA-MED NAPADOM MIGRENE V ČISTO PRVEM ŠTADIJU SI NAGONSKO MASIRAM TOČKO MED OBRVMI, KI JE STRAHOTNO BOLEČA, TAKO, DA ZA SEKUNDE BOLEČINA V GLAVI POPUSTI

srečno
Bodi, kar si, ostalih je tako že preveč!

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 25 Sep 2008 22:36

Ti dve vprašanji sta pa s čisto različnih področij. Transcedentalna meditacija je stanje duha, ko se preseli iz telesa v zunanji, neskončni prostor. Kako doseči to stanje,je težko napisati v enem odgovoru na forumu. Obstaja cela vrsta tehnik, nekaterih se učimo leta in leta, pa jih ne osvojimo, drugje nam obljubljajo, da nas bodo spravili v transcedentalno stanje v eni vikend delavnici itd. Prav gotovo je pričetek meditacije koncentracija na čelno čakro oz. njeno kontaktno točko sredi čela, med obrvmi, ki jo imenujemo tudi tretje oko. Vprašanje pa je, če temu sledi vračanje v notranjost, kamor je zazrto tretje oko. Lebdenje je neka prehodna stopnja. V končni fazi ni več telesa, ni čutenja v običajnem pomenu besede. Je neka vrsta multidimenzionalnosti hkrati. Težko pa mi je odgovoriti na vprašanje, če prav razmišljaš. Po moje razmišljaš prav, če tvojo misel vodi pravi namen in želja. Sicer pa zame obstaja samo Nekdo, ki lahko z vso kompetentnostjo reče, da ne razmišljaš prav.....

Kar se pa tiče migrene ( če je res migrena, ker mnogo tenzijskih glavobolov tudi, napačno, radi tako imenujemo ), prav gotovo, v prvem stadiju pomaga sprostitev, saj migrena sama po sebi je krč dela možganskega ožilja. Na mestu, kjer se nahaja kontaktna točka čelne čakre, je tudi točka odpiranja za določene meridiane, po TKM, je tudi točka, kjer se začne posebna masaža, ki jo priporoča TKM pri kroničnih glavobolih itd. Vendar si verjetno že sama spoznala, da počasi odkrivaš svoje telo in počasi spoznavaš, katero skupino mišic moraš pretegniti, da se zbudiš, katero, da te preneha boleti želodec ali da se sprostiš itd. Odkrila si torej točko odpiranja in nadaljuj od tu. S palci drsi po čeli do lasišča, pa ob lasišču do senc, ki jih dlje časa in rahlo masiraš v smeri urnega kazalca ( vodil desna roka ), pojdi nazaj do vrha ušesa in ob ušesih ( ob kosti ) do lobanjskega dna in nato navzgor..... Vsak zase je najboljši dohtar, je imela navado reči moja babica......

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar slauc:Dklauc 15 Jan 2011 18:08

Naj vam nekaj povem. S tem se ni za igrati, ker med to meditacijo lahko naredite kakšno napako in včasih se je težko vrniti. Še posebej, če vas med to meditacijo kdo zbudi ali pa če se premaknete. Ne šalim se, če vi meditirate v nekakšnem čudnem položaju in vaša duša zapusti telo, potem pa med meditacijo padete s postelje ali kaj podobnega(to je zelo mogoče) lahko vaša duša ne bo več našla poti nazaj v telo in vašo dušo lahko nadomesti kakšen zlobni duh, ki je bil že dolgo izgubljen, zdaj pa boste vi oziroma vaša duša izgubljena. Poleg tega je lahko tretje oko tudi na dlani.(ali je pa že četrto) Jaz ga imam, le kontrole nad njim nimam. Odpre se kadar sam želi in to mi sploh ni všeč. Bojim se, da sem se predal napačnemu bogu. Vseeno verjamem, da me bo rešil Jezus Kristus.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 16 Jan 2011 07:49

Tole pisanje sem objavil zato, da boste videli, kaj vse dobivamo redno v uredništvo in kako pazljivo moramo prebrati vsak prispevek,preden ga objavimo ali odgovorimo nanj. Tole bitje, ki sebe imenuje Slevec the Klavec, ima, zelo verjetno hude težave. Pa je vendarle Božje bitje, ki ga, kot takega, moramo obravnavati in mu povedati, da je v hudi zmoti. Duša najde pot nazaj vedno, tudi če telo, ko je "brez nje" pade iz postelje. Poleg tega verjamem temu klavcu, da ima težave s četrtin očesom, ker sem tu prvič slišal zanj. Kar se predaje Bogu tiče, človek ne izbira, ampak je izbran in Bog je samo eden,čeprav v več pojavnih oblikah. V vsakomer od nas je, pa tudi v vsakem martinčku in v vsaki travici.... In tudi jaz upam, da se bo Kristus morda, nekega dne, ukvarjal tudi z reševanjem tebe. V nekem delu Svetega pisma piše:"Blagor ubogim na umu, kajti njih je nebeško kraljestvo!".... Tako sem prepričan, da bo v "Nebeškem kraljestvu" tudi tisti dP, DP in dp, ki mi je izkazal čast na Božočni večer in mi zapolnil poštni predal kar z 61 praznimi posti. Potreboval sem 2 uri, da sem vse počistil za njim.... A tako pač je. Smo javen forum, kjer vsakdo lahko iznese svoje probleme. Tudi to je način, kako povedati,da smo v stiski. Vendar takšne stiske veliko bolj profesionalno obravnavajo na PHP, v Ljubljani, na Zaloški cesti.....

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar firbček 24 Feb 2011 17:35

pozdravljen Igor T,in vsi ostali. zelo rada bi sama doma meditirala, se z jogo malo razgibala, ne maram teh centrov in tudi pri skupnih mediaciah mi ni všeč to, da nas je več. ker se nikakor ne morem skoncetrirat. Ali lahko dobim kak napotek, kako naj jaz to sama začnem doma, ali je kak cd z vodeno meditacijo?

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 25 Feb 2011 01:03

Saj namen vadbe joge je, da potem meditiraš sama doma, ko dosežeš to stopnjo. Med tem pa moraš pač vzeti črke in števila. Tudi meni bi bolj pasalo, če bi učitelj že v 1. razredu hodil k meni domov, tako pa sem moral med 30 razgrajačev in tam prebiti cel dan. O meditaciji sem že toliko napisal in potrebno je pogledati po nedavnih temah, da ponavljal tega ne bom. Lahko pa vedno začneš sama doma in vedno se bo našel kdi, ki bo za to imel tudi pripravlje tako knjigo, kot CD. Marketing seveda funkcionira in potrebuje kupce, kot si ti.

Vrv, pletenica, ki je vpeta v skalo, te varno pripelje po gorskih poteh na željeni vrh. To pletenico imenujemo v saskrtu GURU - torej nekdo, ki je že prehodil to pot in pozna vse pasti, nevarnosti, grožnje.... Z branjem knjig in poslušanjem CD-nev pa boš kaj hitro naletela na nekoga, ki goro pozna samo iz zemljevida. In tudi ti bi rada potovala samo po zemljevidu.... V jogi ni bližnjic, kot jih tudi v življenju ni. Ergo, brez Guruja bo težko, nsporno in še rezultatov ne bo takšnih, kot bi si jih lahko pridobila pri vodeni vadbi. Morda preženeš anksioznost in pridš vsaj pogledat.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar oko 20 Dec 2013 18:55

Kot kaže se mi je odprlo tretje oko še predno sem bil pripravljen na to izkušnjo.Zaenkrat še nimam besed kako bi vam lahko vse to lahko interpretiral,medtem ko je velika slika vsega v glavi vedno jasnejša in bi, če bi se izvajala v skladu z načrtom, lahko spremenila svet za nas vse,predvsem pa za tiste, ki še nimajo vpogleda v druga stvarstva.

Gospod Igor, kako bi lahko kontaktiral z vami? (poslal sem vam že en email na [email protected], vendar se še niste odzvali)

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 21 Dec 2013 02:24

Potem pa poskusite [email protected] - to je pravi naslov in ne vem, kdo vam je dal drugačnega. COM in ne NET!!!!!!!!!!!

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar draghci 20 Jan 2014 08:07

Tretje oko je v bistvu epifiza, ki je pri človeku trenutno nedejavna, zakrnela. Vzrok je DNA, ki je poškodovan, tudi namerno. To zakrnelost naj ne bi jemali tako absolutno in dobesedno, ker neke funkcije glede na naš duhovni ustroj vseeno opravlja, recimo ustvarja miselne podobe, slike, slišimo lahko zvok, ki ga ni, si ustvarjamo slikovno domišljijo. gre za to, da popolna osvoboditev bo šele z dvigom kundalini energije, ki se bo zgodila ko bo naša DNK zopet taka kot je bila nekoč.

Lp
draghci

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Igor HCL 20 Jan 2014 13:38

Epifiza ali češarika pri meni kar deluje in pri večini ljudi, ki jih poznam. Brez nje ni dveh pomembnih hormonov, brez katerih ni dobrega počutja. Koliko sta povezana epifiza in izvirni DNK, težko rečem. Je pa res, da že nekaj časa enačimo tretje oko z epinfizo. Odprtje tretjega očesa je povezano z aktiviranjem določenih funkcij epifize, kjer se prebudijo ( sidiji ) telepatije, intuicije itd. Ta sposobnost je povezana z dvigovanjem zavesti, ki poteka vsporedno z dvigovanjem kundalinija.

Pri nižje razvitih bitjih predstavlja epifiza organ, ki ločuje dan od noči in posredno aktivira določene funkcije možganov. Pri človeku epifiza predvsem skrbi za izločanje dveh hormonov: serotonina in melatonina, ki oba povzročata občutek sreče, zadovoljstva in sta še kako pomembna pri spremembah načina razmišljanja, ki nas odvezuje od izprijenosti uma in omogoča dvigovanje zavesti v povezavi s "pravilnim delovanjem" ( nadzor misli itd. ). Izredno pomembno vlogo ima epifiza tudi pri sposobnosti umirjanja, sprostitve in koncentracije - torej vseh treh elementov, ki nas vodijo ali pa ne vodijo v meditacjo in kontemplacijo ( celo zdi se nam lahko, da meditiramo, pa je to, prepogosto le iluzija, ki nam jo oddaja izprijeni um ).

Torej, kar se zakrnelosti tiče, je tale tvoj zapis brez znanstvene osnove - rekel bi lahko le: TALE JE PA BOSA!

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh