Forum.Over.Net

Finance in kripto valute

Odgovarjajo: Janez Tomc, mag., dipl. ekon. • Primož Cimerman, www.Atrix.io

Krediti, obresti, posojila, varčevanje, informacije glede denarja in prednostih ter slabostih bančnih produktov, o blockchain ter svetovanje vsem, ki se podajajo na pot kripto valut.
V forumu poiščite koristne in zanimive informacije.

Janez Tomc , mag., dipl. ekon.

Janez Tomc

Primož Cimerman , www.Atrix.io

Primož

Trgovanje z delnicami

Default avatar

Dadas Investitor

Hja, žal to tako enostavno ne gre. Iz zabave sem napisal v tem postu nekaj napotkov. Če se boš vsaj tega držal, boš že nekaj naredil.

Jaz sem prebral veliko knjig, pa sem daleč od strokovnjaka. In nihče ti ne bo dal predloga kupi to in to. Vsak se mora sam odločat za sebe. Zato ti bodo lastne izkušnje največ prinesle. Nikoli ne kupuj tega kar priporočajo mediji. Čreda to kupuje, prodajajo pa poznavalci, ki so to sprožili. Ko se čreda iztroši, nakupi padejo in z njim cena tvoje delnice. Potem pa čakaš in čakaš ponovno rast...

Če si demo trejdal, že nekaj veš, to je dobro. Zdaj si oblikuj strategijo, ki se je drži. Začni z malim vložkom, kupuj preudarno in takoj nastavi limite. Spremljaj, zapisuj, vodi statistiko. Naj ti bo recimo s 1000 evri letos na trgu cilj preživet brez pretirane izgube. Če ti to rata, si na dobri poti.

Korak po korak, brez pohlepa in brez čustev.
Default avatar

Dadas Investitor

Kot primer opazovanja nakupnih priložnosti:
Med dobrimi dvajsetimi delnicami, ki jih imam na spisku potencialnih nakupov za prihodnje, sta CORT in AAOI.
Dve podjetji, ki sta pošteno padli v podn, razlogi so znani, obeti zato bolj slabi, toda ocenjuje se, da je to že vračunano v ceni in da bo ključno kaj bosta pokazali firmi, ko v kratkem poročata o zadnjem kvartalu.

Če bodo podatki solidni in se obrne trend cene navzgor, je vsekakor vredno dolgoročnega nakupa. Če te potrditve ne dobim, potem prste stran do naslednjega kvartala. Imam pa dober občutek. Vendar ne kupujem po občutku, hočem potrditev.
Default avatar

Dadas Investitor

Padanje tečajev je normalno.
Res pa je, da je takrat najbolje biti v cashu.
Je pa odvisno od strategije, ki jo imaš in od makroekonomskih pokazateljev. Sam sem le delno v cashu, ostalo je naloženo v delniškem portfelju.

Če se spomnim Lehman Brothers jeseni 2008 in zloma borz: takrat sem imel delnice nemških firm, ker se trgoval na nemški borzi. Makroekonomske razmere so bile črne.

Naredil napako in nisem prodal. Dow Jones je takrat padel nekih 6 ali 7%, pa se malo pobral. Takrat bi moral prodat. Potem pa je nekaj zgubljal vsak dan po malem, kak dan gor, dva dni dol itd. Do marca 2009, ko je bilo vse kakih 30 do 40% v minusu. Jaz sem pa gledal in upal na bolje. Napaka.

Hvala bogu, da je potem je od marca dalje vse spet rastlo, tudi moj portfelj😊

Toda če bi prodal takoj na začetku in kupoval po tem, ko se je dno oblikovalo, bi zaslužil še mnogo več. Čakanje in drsenje tečajev in upanje, da saj zdaj zdaj se bo pa ja obrnilo, ni dobra taktika. Raje prodat z nekaj praskami kot pa krvavet pol leta. Ket je potem čas za celjenje ran precej daljši.

Za letos verjamem, da še ne bo takega primera. Gre bolj za zdravo korekcijo, osnove so še vedno solidne.

Definitivno pa so sell limiti nastavljeni za vsako pozicijo. Jebiga, če jo dosežem, sem zunaj, ni debate. Ko preveč boli, pač več ne gre.

Saj mnogi rečejo, jebiga, ne paničari, saj Apple ne bo propadel in bo šel spet gor! Ja, drži načeloma. Ampak zakaj bi imel mrtev kapital pol leta ali leto dni naložen ter bi čakal na rast, ko pa je bolje izstopit in kupit takrat, ko se rast dejansko pokaže. Takrat bodo zaslužki večji.
Default avatar

Nevenič

Meni taka strategija redko uspeva, niti jo ne maram, ker se pokaže šele takrat ko je že prepozno. Običajno kupujem po poti navzdol do izoblikovanega dna.
Default avatar

Dadas Investitor

Vsak ima svojo strategijo, edino prav. Sam sem veliko pretrgoval na različne načine, to kar trajbam zdaj mi najbolj paše. Bolj malo dela, ampak malo denarja pomeni tudi malo muzike😊, se pač z nižjimi donosi zadovoljim. Samo da so. Letos še računam na solidni donos, potem pa bo treba malo v cashu čakat.

Osnovna pravila pa so za vse glih, razpršenost in stop limiti, pa se da dokaj mirno spat potem.

Se mi je v letu 2008, še pred krizo, fajn zalomilo. Malo preveč sem vlagal v en papir, super firma iz zda, delnica je lepo rastla in z njo moji donosi. Požrešn. Vse napovedi in analitiki pisali vse naj naj. Prodal druge pozicoje in še malo naložil sem. Napaka.

En dan pa pogledam pa 60% v minusu. Fak. Glavni kupec iz Kitajske odpovedal sodelovanje, prekopirali so ameriške izdelke in jih sami začeli na Kitajskem izdelovat. Še zdaj se tožijo, firma je sicer preživela, desetkrat manj prometa in vrednost delnice pa se drži 90% nižje kot takrat... Če morda kdaj dobijo odškodnino, govori se o mlrd dolarjih, pol bo sicer veselo, ampak 10 let je minilo.

Ko sem prodal je hudičevo bolelo. Še zdaj firmo spremljam, ampak ni več preboja.

Če bi se držal sedanjih pravil, bi bila izguba relativno omejena in pod kontrolo. Res pa mi stop loss na recimo minus 20 ali 25% v tem primeru ne bi veliko pomagal, pozicija bi se zaprla na minus 60. Ampak vseeno.

Razpršenost je pomembna pri obvladovanju tveganja. Četudi ti zvezde niso naklonjene in izgubiš, izgubiš malo.
Default avatar

Nevenič

Jaz se seveda strinjam s tem, s pripombo, da raazpršenost naložb pomeni tudi razpršenost dobičkov. Rezanje konic v slabo, pomeni tudi rezanje konic v dobro.
Sicer pa sam trgujem ravno tako, čeprav sem bil do pred kratkim močno izpostavljen v ETH in me je vsak dan skrbelo.
Default avatar

Dadas Investitor

Se povsem strinjam. S tem, ko razpršim denar v več pozicij, režem tudi potencialne visoke dobičke.
Ampak tako se najbolje počutim. Danes imam v portfelju enega winerja, plus 25%. Seveda bi bilo super, da bi imel ves denar v tej delnici....
Tak pa je celotni portfelj danes v plusu 5,02%, ne pa 25%. Od desetih mi je še ena pozicija danes šla na +9%, ostale pa minimalno.
Ampak sem v povprečju zadovoljen.
Priznam, da v daljnji preteklosti nisem bil uspešen s strategijo, kjer bi več stavil na enega konja. Ni mi šlo. Zato se zdaj držim tega.
Vsem želim uspeh pri trgovanju!
Default avatar

Dadas Invrstitor

Mimo je eden najboljših tednov v zadnjih letih za USA delnice. Odličen.
Veselim se prihodnjih dni, vse je videti, da se bo trend rasti nadaljeval. Vse pozicije v portfelju držim.
Default avatar

Nevenič

Jaz imam nekaj v delniških in obvezniških skladih, ampak je vse skup zelo zelo švoh. Osebno dvomim, da se upravljalci kaj dosti trudijo.
Default avatar

Dadas Investitor

Skladi so zagotovo najboljša rešitev za vse tiste, ki sami ne želijo ali ne znajo sami trgovati. Ali pa enostavno nimajo časa.

Ko vložite v sklade računajte, da ste notri vsaj 3 do 5 let.

Evo, jaz sem v svojem "skladu" včeraj dve poziciji prodal, ena +19% in druga +22% od začetka leta. Ni mi več dišalo, da ju še držim, zdi se mi preriskantno še čakat.

Takoj kupil dve novi delnici, ki sta bili na opazovalni listi.

Ostale pozicije malo zelene, malo rdeče, samo ena precej v rdeče štrli. Ta mi ni všeč, ampak stop limita k sreči še ni dosegla. Mogoče pa se izvlečem... Pod črto vse pod kontrolo.
Default avatar

Nevenič

Ena rdeča ti izniči štiri zelene. No, važno je, da jih je več kot 50% v plus :)
Default avatar

Dadas Investitor

Hja imaš prav. Več mora bit zelenih!

Kljub temu, da imam dve novi sveži poziciji, je od desetih 7 zelenih, tudi novi dve. Žal pa je ena od rdečih že bolj na temno rdečem:)

Biotehnološka razvojna firma, nenavadno hitro so objavili izdajo novih delnic, 15% kotacije in evo mene na minus 15. Delnica takoj na nižji nivo. Glavno je zdaj mimo, keša imajo zdaj za 3 leta in tam nekje 80% sem ziher, da bom do polletja v plusu z njo. Imajo več želez v ognju.

To so zelo tvegane naložbe, 90% jim ne rata z novim zdravilom prit na trg. Tistim ko rata, pa letijo delnice gor v stilu Bitcoina.

Sem pred leti eno tako kupil po 1,20 usd, čakali smo na rezultate testiranja zdravila, pozitivni rezultat je predvideval rast na 15-20 usd. Tam pri 2 usd sem pol pozicije raje prodal, nisem imel dobrega občutka.

Rezultati čez mesec so bili negativni. Delnica takoj na 0,20 usd, takrat prodal preostanek. Zdaj so v bankrotu. Jaz sem zlezel ven z nekaj minusa a preživel.

Vselej imam eno tako v portfelju, ampak le desetina naložb. Ziher je ziher.
Default avatar

Dadas Investitor

Moj delniški portfelj desetih USA delnic lepo raste. Skupno zelen, devet zelenih pozicij, sliko kvari ena rdeča na -25%. Bila je na -31%, zdaj počasi le raste. Ob nakupu sem ji določil celo -35% stop loss limit, k sreči se ni sprožil... Računal sem na visoko volatilnost, ampak me je vseeno presenetil tak padec.

Merim od 1.1. dalje, dve poziciji sem vmes prodal z lepim dobičkom, eno s sprejemljivo izgubo.

Ne bo tako lepo kot lani ampak dobrih 20% donosa vseeno računam do konca leta. Res pa je, da se počasi pregreva zadeva, zato bom hitro prodajal z manjšimi dobički od planiranih, če vidim da zadeva več ne gre po pričakovanju.
Boljše vrabec v roki kot golob na strehi😄

Požrešnost se pri delnicah takoj kaznuje. Prodaj, ko leze gor, to je najboljši trenutek.
Default avatar

Nevenič

Na -31% bi moral dokupit, če ni samo v eno smer volatilna :)
Default avatar

Dadas Investitor

Haha imaš prav. Mislim da je dno dosegla.

Ampak veš da sem se tej metodi dokupovanja in s tem nižanja povprečne nabavne cene že zdavnaj odrekel. Ne grem se več tega. Imam slabe izkušnje, nekak se mi je večkrat tako dokupovanje sfižilo kot ne. Držim se svojih pravil in se še vedno učim.

Evo gremo gledat ameriko, kaže spet zelo dobro.
Default avatar

Nevenič

Jaz osebno ne bi nikoli dajal stop loss na -35% ampak mnogo prej. Na 35 bi šel raje v ponovni nakup, če bi že s stopp lossom na -15% realiziral zgubo. Seveda se strinjam, taka strategija je živce parajoča. Ampak ok, delnica mora biti zdrava, drugače je brezveze.
Default avatar

Dadas Investitor

Itak je -35% stop loss izjema, v povprečju imam precej nižjo, določam jo za vsako pozicijo posebej na podlagi gibanja v preteklosti, kjer določim nivo podpore. Če pade pod preteklo podporo, adijo.

Ta se je pa divje gibala zadnji dve leti, od 1,5 do 15, pa 7, pa spet 11, pa 3 pol 5. Kupil na 3. Mislil, da je to dno. No zdaj je dno na 2 :)

Vedno je treba imet kakšno tako veselo delnico, ki zna presenetit. No s to sem za nekaj časa oženjen, presenetila me je res, ampak padala zelo verjetno ne bo, rast pa je odvisna samo od podatkov o uspešnem testiranju novih zdravil. Danes mi gre vse lepo gor, ena celo za 9%, ta revica pa za 1%.
Default avatar

Dadas Investitor

Madonca lepo mi vse šiba gor.
Ena pozicija +42% od začetka leta, ena +16, druga + 12, vse ostale v plusu, razen ene, ki pa se tudi pobira.

Morda danes kaj prodam od najbolj donosnih. Če ne pa definitivno stop limite dvignem zelo visoko pri večini pozicij. Kakšna dva do tri % pod današnjim tečajem. Jebiga, denar je denar.
Default avatar

Dadas Investitor

Še vedno nič prodal, kljub korekciji v zadnjih dneh, sem še vedno v zelenem. Stop limite sem dvignil in spremljam zadevo. Danes bo verjetno spet pozitivni dan, naj bo zeleno do konca tedna! Pol pa stop limite spet malo navzgor. Še vedno pa toliko pod tečajem, da dam delnici dihat pri swingu.
Default avatar

Nutanix

Resno razmišljam o nakupu delnic Nutanixa, pa me zanima tvoje mnenje?