Forum: Finance in kripto valute

Krediti, obresti, posojila, varčevanje, informacije glede denarja in prednostih ter slabostih bančnih produktov, o blockchain ter svetovanje vsem, ki se podajajo na pot kripto valut.
V forumu poiščite koristne in zanimive informacije.

Trgovanje z delnicami

Odgovori Nova tema
Default avatar Dadas Investitor 5 Feb 2018 13:25

Hja, žal to tako enostavno ne gre. Iz zabave sem napisal v tem postu nekaj napotkov. Če se boš vsaj tega držal, boš že nekaj naredil.

Jaz sem prebral veliko knjig, pa sem daleč od strokovnjaka. In nihče ti ne bo dal predloga kupi to in to. Vsak se mora sam odločat za sebe. Zato ti bodo lastne izkušnje največ prinesle. Nikoli ne kupuj tega kar priporočajo mediji. Čreda to kupuje, prodajajo pa poznavalci, ki so to sprožili. Ko se čreda iztroši, nakupi padejo in z njim cena tvoje delnice. Potem pa čakaš in čakaš ponovno rast...

Če si demo trejdal, že nekaj veš, to je dobro. Zdaj si oblikuj strategijo, ki se je drži. Začni z malim vložkom, kupuj preudarno in takoj nastavi limite. Spremljaj, zapisuj, vodi statistiko. Naj ti bo recimo s 1000 evri letos na trgu cilj preživet brez pretirane izgube. Če ti to rata, si na dobri poti.

Korak po korak, brez pohlepa in brez čustev.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Dadas Investitor 5 Feb 2018 20:27

Kot primer opazovanja nakupnih priložnosti:
Med dobrimi dvajsetimi delnicami, ki jih imam na spisku potencialnih nakupov za prihodnje, sta CORT in AAOI.
Dve podjetji, ki sta pošteno padli v podn, razlogi so znani, obeti zato bolj slabi, toda ocenjuje se, da je to že vračunano v ceni in da bo ključno kaj bosta pokazali firmi, ko v kratkem poročata o zadnjem kvartalu.

Če bodo podatki solidni in se obrne trend cene navzgor, je vsekakor vredno dolgoročnega nakupa. Če te potrditve ne dobim, potem prste stran do naslednjega kvartala. Imam pa dober občutek. Vendar ne kupujem po občutku, hočem potrditev.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Dadas Investitor 6 Feb 2018 12:54

Padanje tečajev je normalno.
Res pa je, da je takrat najbolje biti v cashu.
Je pa odvisno od strategije, ki jo imaš in od makroekonomskih pokazateljev. Sam sem le delno v cashu, ostalo je naloženo v delniškem portfelju.

Če se spomnim Lehman Brothers jeseni 2008 in zloma borz: takrat sem imel delnice nemških firm, ker se trgoval na nemški borzi. Makroekonomske razmere so bile črne.

Naredil napako in nisem prodal. Dow Jones je takrat padel nekih 6 ali 7%, pa se malo pobral. Takrat bi moral prodat. Potem pa je nekaj zgubljal vsak dan po malem, kak dan gor, dva dni dol itd. Do marca 2009, ko je bilo vse kakih 30 do 40% v minusu. Jaz sem pa gledal in upal na bolje. Napaka.

Hvala bogu, da je potem je od marca dalje vse spet rastlo, tudi moj portfelj😊

Toda če bi prodal takoj na začetku in kupoval po tem, ko se je dno oblikovalo, bi zaslužil še mnogo več. Čakanje in drsenje tečajev in upanje, da saj zdaj zdaj se bo pa ja obrnilo, ni dobra taktika. Raje prodat z nekaj praskami kot pa krvavet pol leta. Ket je potem čas za celjenje ran precej daljši.

Za letos verjamem, da še ne bo takega primera. Gre bolj za zdravo korekcijo, osnove so še vedno solidne.

Definitivno pa so sell limiti nastavljeni za vsako pozicijo. Jebiga, če jo dosežem, sem zunaj, ni debate. Ko preveč boli, pač več ne gre.

Saj mnogi rečejo, jebiga, ne paničari, saj Apple ne bo propadel in bo šel spet gor! Ja, drži načeloma. Ampak zakaj bi imel mrtev kapital pol leta ali leto dni naložen ter bi čakal na rast, ko pa je bolje izstopit in kupit takrat, ko se rast dejansko pokaže. Takrat bodo zaslužki večji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nevenič 6 Feb 2018 18:32

Meni taka strategija redko uspeva, niti jo ne maram, ker se pokaže šele takrat ko je že prepozno. Običajno kupujem po poti navzdol do izoblikovanega dna.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Dadas Investitor 13 Feb 2018 12:33

Vsak ima svojo strategijo, edino prav. Sam sem veliko pretrgoval na različne načine, to kar trajbam zdaj mi najbolj paše. Bolj malo dela, ampak malo denarja pomeni tudi malo muzike😊, se pač z nižjimi donosi zadovoljim. Samo da so. Letos še računam na solidni donos, potem pa bo treba malo v cashu čakat.

Osnovna pravila pa so za vse glih, razpršenost in stop limiti, pa se da dokaj mirno spat potem.

Se mi je v letu 2008, še pred krizo, fajn zalomilo. Malo preveč sem vlagal v en papir, super firma iz zda, delnica je lepo rastla in z njo moji donosi. Požrešn. Vse napovedi in analitiki pisali vse naj naj. Prodal druge pozicoje in še malo naložil sem. Napaka.

En dan pa pogledam pa 60% v minusu. Fak. Glavni kupec iz Kitajske odpovedal sodelovanje, prekopirali so ameriške izdelke in jih sami začeli na Kitajskem izdelovat. Še zdaj se tožijo, firma je sicer preživela, desetkrat manj prometa in vrednost delnice pa se drži 90% nižje kot takrat... Če morda kdaj dobijo odškodnino, govori se o mlrd dolarjih, pol bo sicer veselo, ampak 10 let je minilo.

Ko sem prodal je hudičevo bolelo. Še zdaj firmo spremljam, ampak ni več preboja.

Če bi se držal sedanjih pravil, bi bila izguba relativno omejena in pod kontrolo. Res pa mi stop loss na recimo minus 20 ali 25% v tem primeru ne bi veliko pomagal, pozicija bi se zaprla na minus 60. Ampak vseeno.

Razpršenost je pomembna pri obvladovanju tveganja. Četudi ti zvezde niso naklonjene in izgubiš, izgubiš malo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nevenič 13 Feb 2018 18:43

Jaz se seveda strinjam s tem, s pripombo, da raazpršenost naložb pomeni tudi razpršenost dobičkov. Rezanje konic v slabo, pomeni tudi rezanje konic v dobro.
Sicer pa sam trgujem ravno tako, čeprav sem bil do pred kratkim močno izpostavljen v ETH in me je vsak dan skrbelo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Dadas Investitor 14 Feb 2018 20:31

Se povsem strinjam. S tem, ko razpršim denar v več pozicij, režem tudi potencialne visoke dobičke.
Ampak tako se najbolje počutim. Danes imam v portfelju enega winerja, plus 25%. Seveda bi bilo super, da bi imel ves denar v tej delnici....
Tak pa je celotni portfelj danes v plusu 5,02%, ne pa 25%. Od desetih mi je še ena pozicija danes šla na +9%, ostale pa minimalno.
Ampak sem v povprečju zadovoljen.
Priznam, da v daljnji preteklosti nisem bil uspešen s strategijo, kjer bi več stavil na enega konja. Ni mi šlo. Zato se zdaj držim tega.
Vsem želim uspeh pri trgovanju!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Dadas Invrstitor 18 Feb 2018 10:24

Mimo je eden najboljših tednov v zadnjih letih za USA delnice. Odličen.
Veselim se prihodnjih dni, vse je videti, da se bo trend rasti nadaljeval. Vse pozicije v portfelju držim.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nevenič 18 Feb 2018 10:57

Jaz imam nekaj v delniških in obvezniških skladih, ampak je vse skup zelo zelo švoh. Osebno dvomim, da se upravljalci kaj dosti trudijo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh