Med.Over.Net

Zdravilstvo

Odgovarjajo: Dominik Golenhofen, zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.)

Ali imate različne zdravstvene težave in vas zanima še nekoliko drugačen pogled nanje? Bi želeli izvedeti, kaj o njih meni zdravilec z nemškim državnim izpitom? Na tem naslovu dobite neodvisne in alternativne odgovore dipl. holističnega bioenergijskega medicinca.

Dominik Golenhofen , zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.)

Dominik Golenhofen

parfumi dišave...

Default avatar

Zyni

Pozdravljeni,

Mene pa zanima konkretno vprašanje glede bontona uporabe parfumov na delovnem mestu.

Moja situacija je naslednja:
kot mlada sem imela resne zdravstvene težave, sem se izkopala iz njih z odločitvijo za zdrav življenjski slog.
Pred nekaj leti sem zato prišla tudi na manj odgovorno delovno mesto s približno 20 ljudmi v isti pisarni.
V zadnjem letu sem opazila spremembo, nadrejene so se začele pretirano parfumirati. Ena od njih sedi z nami v pisarni, cela pisarna je polna njenega "najljubšega" parfuma, ki meni neznansko smrdi, draži me v grlu in ker imam iz mladosti težave z ravnovesjem hormonov, vem, kako te sintetične močne vonjave na to vplivajo, Jaz imam rada naravno kozmetiko z eteričnimi olji. Ne moti me, ker se načeloma vse sodelavke diskretno naparfumirajo.
Omenjena šefica pa "diši" tako, da njen vonj prevlada v pisarni, ne pomaga zračenje, odpiranje oken. Ta vonj prinesem domov in se ga ne morem otresti.
V zadnjem času imam občutek, da v službi ne morem dihati, ker z vsakim dihom povlečem vase strupe. To se vleče približno 2 meseca, navaditi se ne morem.

Sodelavci so 10-15 let od mene mlajši, jih ne moti tako zelo, čeprav so to opazili, pretirano dišavljenje naše nadrejene, kar pa jaz dojemam kot agresijo in nadvlado.

Mislim, da bi morali vsi skrbeti za dobre delovne pogoje v pisarni, ker nas je noter veliko..do zdaj me ni nič motilo, vse je bilo v mejah normale. To pa gre že čez rob in ne zdržim več.

Sodelavci pravijo, da ne smem reči direktno, ampak zavito v "vato". Moja mama mi je celo rekla, da tega nadrejeni enostavno ne smem omeniti. Kaj pa bonton iz njene smeri, ko pretirava in nas posiljuje z njej ljubim parfumom? Opažam predvsem iz strani nadrejenih, da uporabljajo pretirano agresivne vonjave, to pomeni, da ko pridejo v pisarno, jih še 15 minut potem vohamo...da so opazni...pa vendar so nadrejeni, kako naj k temu pristopim...

Naj delam še naprej na tak način..dokler ne zbolim?

Moja znanka ki se ukvarja z alternativnimi vedami, mi je priporočila določeno zaščito, za katero bi morala prispevati 300 EUR.
Sem pa precej obupana, ker poskušam skrbeti za svoje zdravje, tu pa sem nemočna, sedim v takem zraku po 9 ur na dan...poleg tega je pisarna v mestu, ob cesti..ko odpiramo okna, pa noter pride smog...
Oboje mi ni fajn, ampak da si pa še sami svoj notranji prostor onesnažujemo...
Kako to rešiti...kakšne izkušnje
Default avatar

Dominik Golenhofen

Spoštovana!

Zelo nazorno ste opisala situacijo v kateri ste se znašli. Reakcije na dišave so zelo individualne - od tega, da praktično ne zaznaš skoraj nič, do primerov, ko osebo zaradi prisotnosti agresivnega parfuma lahko začne dušiti. Gre se nareč za to, da so naše sluznice vedno bolj občutljive zaradi vseh okoljskih vplivov. Najnovejše znanstvene raziskave tudi dokazujejo, da je znižanje funkcije voha lahko eden prvih znakov za bližajočo nevrološko bolezen.

V vašem primeru je moje mnenje, da se skušate z nadrejeno pogovoriti, pri čemer vam bodo v oporo najbrž tudi posamezni sodelavci.

Upam, da se bo oglasil še kdo na forumu s podobno izkušnjo in idejo za reševanje take situacije.

Vse dobro!
Dominik Golenhofen
zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.)
in
Ksenija Lakota
zdravilka

Golenhofen d.o.o.
Obrije 10, Ljubljana
Telefon: 059 059 090
www.golenhofen.si
[email protected]