Forum: Oftalmologija

Okulist (oftalmolog) vam svetuje s področja zdravljenja očesnih bolezni, dioptrije, očesnega pritiska, korekcije vida, o glavkomu, sivi mreni, ...

zvišan očesni pritisk

Odgovori Nova tema
Default avatar Lidija P. 1 Sep 2009 18:05

Predlani so mi ugotovili nekoliko povišan očesni pritisk in zato hodim na vsake pol leta na kontrolo. Dala sem skozi tudi vse preglede (vidno polje, obremenitev, celodnevna krivulja). Pritisk mi precej niha, nazadnje je bil okoli 20 na obeh očesih. Terapije nimam.
Zvišan očesni pritisk ima mama in jemlje kapljice. Stara sem 43, imam nizek krvni tlak, primerno telesno težo, veg. prehrano, redno gibanje. Potrebujem že očala za branje oz. predvsem za delo na računalniku. Že zelo dolgo imam težave s suhimi očmi, ki pa jih uspešno rešujem s kapljicami (imam tudi zelo suho kožo).
Moja osebna zdravnica je izvide komentirala, da tak pritisk ni nič posebnega. No, jaz bom še naprej pridno hodila na kontrole, me je pa pripomba osebne zdravnice malo zbegala, ker sem jo razumela, kot da imam tako pogoste kontrole po nepotrebnem.
Zanima me še, ali lahko sama kaj vplivam na ugodnejši očesni pritisk, čemu se je dobro izogibati, kateri so še pomembni dejavniki tveganja (poleg dednosti).

Najlepša hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Alenkak 1 Sep 2009 22:31

Spoštovani,
glede višine očesnega pritiska ni točno določene meje, ker je le ta odvisna od več dejavnikov, odvisno od posameznika.Nekomu je lahko pritisk 20 preveč, drugemu pa 28 še sprejemljiv. Zato je vsekakor prav, da hodite na kontrole, kakor vam je naročeno. Tam se bodo glede na vaše vidno polje, izgled vidnega živca, debelino vaše roženice, dinamiko vašega očesnega pritiska odločili če in kdaj je potrebna terapija. Če ima vaša mama primarni glavkom, imate večjo verjetnost, da ga boste imeli tudi vi, v primerjavi z nekom, ki ni dedno obremenjen. Zdrav način življenja je vedno dobrodošel, kaj več pa ne morete storiti. Lp

**********************************************
Alenka Šket Kontestabile, dr.med, specialist oftalmolog, FEBO

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh