Forum: Ortopedija

Zdravljenje poškodb, obolenj sklepov in preventiva.

strgana sprednja križna vez

Odgovori Nova tema
Default avatar polona2 11 Feb 2008 16:37

Pozdravljeni?

Moj mož si je pred dvema letoma pri smučanju poškodoval levo koleno. Pri zavoju mu je v kolenu nekaj počilo in sledile so močne bolečine. Koleno je bilo le malo natečeno, tako da ni bilo potrebno nobeno punktiranje. Po približno 5 mesecih se je to koleno "pozdravilo", tako da je tudi njegova osebna zdravnica mislila, da ta poškodba ni bila nič posebnega. Nato se je ta zgodba ponovila pri kolesarjenju, ko se je na to nogo z vso silo naslonil ob tla - spet so sledile bolečine in enako natečeno koleno. Dobil je napotnico za ortopeda. Januarja letos je opravil MR slikanje tega kolena, ki je pokazalo, da je sprednja križna vez popolnoma strgana. S tem kolenom pri vsakdanjih opravilih trenutno nima težav (koleno je kar stabilno in ga lahko skoraj popolnoma skrči) in včasih mora že prav pomislit katero koleno ima poškodovano. Zdravnik mu je predlagal operativni poseg oz. kot želi, lahko se zanj odloči ali pa ne. Zanima me kaj bi se lahko zgodilo v poznejši leti s tem kolenom (sedaj ima 30 let), če se sedaj ne bi odločil za operacijo? S športom se je prej le tu in tam rekreativno ukvarjal, sedaj pa le kolesari. Ali je ta operacija sploh 100%; težko bi namreč rekla, da se da to križno vez enako dobro nadomestiti s transplantatom. Kaj bi mu svetovali Vi, glede na to, da je okrevanje po op. kar dolgotrajno, koleno pa tako ali tako ne bo več nikoli tako kot pred poškodbo?

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mmikek 17 Feb 2008 20:51

Nobena operacija ni 100% in pri vsaki še tako banalni operaciji obstaja možnost zapletov. Kar zadeva operacijo križnih vezi so tovrstne operacije zelo rutinske, izvaja pa se jih z endoskopsko tehniko preko nekaj milimetrskih odprtin v sklepu. Seveda transplantat kot ste že sami ugotovili ni identičen naravni vezi. Se je pa vendarle v zadnjih letih na tem področju in v operativni tehniki pojavilo precej novosti. S sodobno tehniko dvosnopne rekonstrukcije sprednje križne vezi se tako poskuša čim bolj posnemati anatomijo naravne križne vezi. Glavni razlog zakaj se odločiti za tak poseg tudi v odsotnosti težav je dejstvo, da je kronično pretrganje sprednje križne vezi dokazano povezano z povečanim tveganjem za kasnejšo poškodbo meniskusov in kar je še pomembnejše zvečuje tveganje za razvoj obrabe sklepnega hrustanca.

mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar NenaM 21 Feb 2008 17:02

Stara sem 45 let. Pred 22 meseci sem imela zaradi padca v globino prelom goleni, pod kolenom pa rano. V predelu tibije se mi je kasneje kost zadebelila, imam stalne bolečine v predelu kolena. Na pregledu za zavarovalnico mi je zdravnik svetoval, da bi se morala zdraviti tudi zaradi poškodbe vezi. (Do sedaj sem se zdravila samo zaradi poškodbe kosti.) Kaj naj storim? Kako bi potekalo takšno zdravljenje oziroma postavitev diagnoze? Najlepša hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mmikek 24 Feb 2008 18:00

Vprašanje je zakaj je nastala zadebelitev v predelu golenice. Možno je, da je posledica zloma, lahko pa tudi posledica poškodbe katere od kolenskih obodnih vezi. Zdravljenje slednjih je najpogosteje konzervativno, torej s fizikalno terapijo in počitkom. SIcer se takšne poškodbe pozdravijo praviloma v nekaj meesecih , zakaj imate še po 22 mesecih od poškodbe težave v sklepu pa bi bilo možno ugotoviti šele ob podrobnem kliničnem pregledu in morebitnih dodatnih slikovnih preiskavah. Vzrok za težave je lahko do sedaj neodkrita poškodba meniskusa ali hrustančnih površin kolena.

mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh