Forum: Ortopedija

Zdravljenje poškodb, obolenj sklepov in preventiva.

ARTROZA, IZLIV, BAKERJEVA CISTA

Odgovori Nova tema
Default avatar andy100 22 Feb 2007 23:20

Pozdravljeni,

Star sem 32 let in do pred kratkim sem se aktvino ukvarjal z igranjem odbojke. No ti časi so kot kaže minili, kajti v sredini leta 2006 se so mi nenadoma pojavile bolečine na notranji strani kolena. Te bolečine so bile izrazite naslendji dan po obremenitvi.Do letošnjega februarja so mi postavljali raznorazne (blage) diagnoze, dokler me niso poslali na magnetno resonanco. Citiram izvid: Srednje velik izliv. 6x3x3 cm velika Bakerjeva cista. Dokaj izrazita aktivna artroza v medialnem delu sklepa. Medialni miniskus je izrazito degeneriran v zadnji tretini. Lateralni meniskus je normalen. LCM se delno ne diferencira-stanje po parcialni rupturi. Preostali ligamenti so normalni.
Sedaj pa se mi postavlja vprašanje: Ali je za moje bolezensko stanje v veliki meri krivo aktivno igranje odbojke? Na kakšen način bo potekalo zdravljenje (artroze in bakerjeve ciste)? Ali bom še kdaj lahko igral odbojko?
Ali je dovoljeno rekreativno smučanje?
Že v naprej se Vam najlepše zahvaljujem, da ste si vzeli čas in mi odgovorili na moja vprašanja.

lp

Andrej

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mmikek 24 Feb 2007 15:42

To ali je do obrabe sklepa prišlo zaradi igranja odbojke je težko ugotoviti. Vsekakor lahko predhodne poškodbe kolena, kot so poškodba sprednje križne vezi, meniskusov ali hrustanca (v kolikor ste jih imeli) prispevajo k razvoju artroze. Pogost se artroza razvije tudi ob odsotnosti takšnih poškodb in tedaj vzrok ni jasen - govorimo o idiopatski artrozi. Beckerjeva cista je le posledica obrabe sklepa in nastane zaradi reaktivnega razraščanja sklepne ovojnice, katero sprožijo razpadni produkti hrustanca v sklepni tekočini. Sama odstranitev ciste ni smiselna, razen če je le ta tako velika, da moti pri gibanju sklepa. Zgodnje zdravljenje artroze poteka z zmanjšanjem obremenitev kolena, jemanjem antirevamtikov, priporočljiva je tudi fizikalna terapija. Smučanje in igranje odbojke sta športa, ki razmeroma precej obremenjujeta koleno in sta za paciente z artrozo manj primerna. Svetujem va športe kot so kolesarjenje, plavanje.

mag. Martin Mikek, dr.med.
Specialist ortopedije

Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr.
1000 Ljubljana
Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh