Forum: Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je epidemija tretjega tisočletja. Po ocenah organizacije IDF (International Diabetes Federation) ima sladkorno bolezen okoli 250 milijonov svetovnega prebivalstva. V Sloveniji živi okoli 120 tisoč ljudi s sladkorno boleznijo. Za naglo naraščanje sladkorne bolezni tipa 2 so po ocenah strokovnjakov krivi predvsem neustrezna prehrana, debelost in premalo gibanja. Posvetujte se o vprašanjih o sladkorni bolezni, njenem poteku, zapletih, zdravljenju ter prehrani.

sladkorna v drugi nosečnosti

Odgovori Nova tema
Default avatar Md 28 Avg 2012 11:51

Spoštovani,

prebrala sem cel kup vprašanj in odgovorov, vendar vseeno prosim za pomoč v obliki mnenja in nasveta.

V 22. tednu druge nosečnosti so ugotovili nosečniško sladkorno (vrednost na tešče je bila 5.5). Po šoli za diabetike sem začela z merjenjem sladkorja 6x na dan, kar počnem 5. dan.

Problem je, da mi sladkor naraste proti večeru, po večerji pa sploh. Vrednosti so bile v teh dneh naslednje:
- pred zajtrkom: ? (še nisem merila), 5.1, 5.5, 4.8, 5.2 (današnja)
- uro in pol po zajtrku: 5.4, 5.9, 5.6, 6.5, 5.2 (danes)
- pred kosilom: 6.6, 5.9, 5.4, 5.4
- po kosilu: 6.0, 5.2, 6.1, 5.4
- pred večerjo: 5.6, 6.0, 5.4, 5.9
- po večerji: 7.5, 7.0, 6.8, 7.5

Za večerjo sem se 2x pregrešila z mlečnim izdelkom (7.5 - skodelica mleka, 7.0 - navadni jogurt), sicer pa sem jedla črn kruh (stehtan, da se lažje držim navodil) in piščančja prsa v ovoju.

Povečerka ne jem, ker enostavno nisem lačna.

Prosim, če mi lahko poveste tole:
- Zakaj se sladkor po večerji pri meni tako dvigne - glede na to, kaj jem?

- Ali je lahko krivec višjega sladkorja v mojem primeru mleko oz. mlečni izdelki? Predvidevam, da je kupljeni sadni jogurt sploh kritičen, ker mi je včeraj po zajtrku, ko sem jedla tak jogurt, sladkor narasel iz 4.8 na 6.5?

- Ker naenkrat ne morem pojesti toliko enot živil, ki so navedene v tabeli, ki smo jo dobili prav za nosečnice, si običajno izberem dve ali tri zadeve. Žal sta to običajno škrob in mlečni izdelki, kadar so dovoljeni (zdaj vem, da zvečer niso), kar je najbrž vzrok, da sladkor še hitreje naraste. Ali lahko, če npr dopoldne za malico pojem 100 g grozdja in 30 g kruha, pa med to malico in kosilom postanem lačna, pojem še kaj od tistega, kar bi sicer za malico lahko, pa nisem, ker sem bila sita? Je to dovoljeno ali se je res čisto nujno držati 6 obrokov? Med malico in kosilom je namreč precej časa, in ker se za malico ne nažrem, temveč samo najem, vmes postanem lačna.

- Kaj mi svetujete za večerjo, da bo sladkor ostal v mejah dovoljenega?

- Ali magnezijeve šumeče tablete Magnesol prav tako zvišujejo sladkor?

Res najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 30 Avg 2012 13:15

Pozdravljeni,

jesti morate vsakega po malem, izogibati se morate živil in pijač, ki imajo dodan sladkor (sadni jogurti niso priporočjlivi, ker imajo dodan sladkor. Pripravite si navaden jogurt 1,5, ki mu dodate narezano sadje). Obroke si razporedite tako, da vmes niste lačni. Dopoldne si lahko privoščite dve malici, posebno če imate kasnejše kosilo in morda izpustite popoldansko malico, če je čas med kosilom in večerjo kratek. Mlečni izdelki so dovoljeni tudi zvečer, seveda brez sladkorja. Morda pa je kriv kruh za dvig sladkorja. Svetujem vam večerni sprehod, po večerji, s tem (v kolikor nimate prepovedi gibanja zaradi zapletov v nosečnosti) boste lepo poskrbeli za uravnavanje sladkorja. Najboljši vpliv na krvni sladkor ima zelenjava, katero bi lahko vključili k večerji. Na primer solata in košček kruha (velik za pol dlani in debel za kazalec). Kriterij za količino hrane je poleg izbora tudi gibanje vaše telesne teže. Na etiketi Magnezola preverite njegovo vsebnost glede sladkorja. Dober je tudi Donat Mg, ki je sigurno brez sladkorja.
Krvni sladkor si merite največ 4 krat na dan, na tešče in 90 min po obrokih, pred obroki meritve za nosečnice niso potrebne. Kakšno meritev (ko jeste preiskušeno hrano) lahko tudi izpustite. Ne obremenjujte se preveč s tehtanjem hrane, sprostite se, saj je svetovana hrana zgolj zdrava prehrana, katero bi morali zauživati vsi ljudje. Ne pozabite pa na sprehode ali drugo vrsto telesne dejavnosti, ta vam bo zelo koristila pri uravnavanju krvnega sladkorja. Hodite tako, da se malo spotite, vsaj pol ure, po možnosti, če več ne delate dvakrat, sicer pa enkrat na dan.

Lep dan

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 15 Sep 2012 16:19

Spoštovani,

ker bi želela tudi starejšemu otroku ponuditi čim bolj zdravo hrano, me zanima, če mi kot strokovnjakinja lahko priporočite kakšne točno določene kosmiče in kekse, saj se v poplavi vseh izdelkov ne znajdem? Bolj ko se v trgovinah ukvarjam z vrednostmi OH in sladkorja v izdelkih, manj najdem oz upam pojesti tudi sama zaradi gestacijskega diabetesa.

Hvala za odgovor!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 17 Sep 2012 12:20

Pozdravljeni,

v že v naprej pripravljenih mešanicah različnih mislijev so običajno dodani tudi sladkor, med, čokolada. Če se hočete temu izogniti, napravite mešanico sami. Kupite več različnih vrst kosmičev (dobite jih na policah zdrave prehrane), narežite sveže in/ali suho sadje, dodajte mešane oreščke, otroku eventuelno lahko tudi malo medu...Tako bodo vsak dan drugačni, predvsem pa brez različnih neželenih dodatkov.

Lep dan

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 24 Sep 2012 12:01

Spoštovani,

oprostite, ker spet sitnarim.

Tokrat imam samo eno vprašanje: zdaj, ko se držim načela, da načeloma izbiram hrano z nizkim GI in količinsko primerno glede na tabelo, ki smo jo dobili, mi teža pada, se torej ne redim, ampak hujšam. Predvidevam, da to ni najboljše, zato prosim za Vaše mnenje.

Jem dovolj, nisem lačna, telo se je navadilo na manjše količine, kot sem jih jedla pred diagnozo (očitno tudi na bolj zdravo hrano), otrok se premika "normalno" (sem v začetku 28. tedna, tako da so gibi zdaj precej pogosti). Sladkor je v mejah normale, po obrokih ne presega 6.6, iz česar sklepam, da sama prehrana očitno deluje, da jem "prave" stvari.

Ali me mora kaj skrbeti zaradi padca teže?

Najlepša hvala za potrpežljivost in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 24 Sep 2012 13:07

Pozdravljeni,

teža naj ne bi padala med nosečnostjo, čeprav ob prehodu na novo prehrano vsaki nosečnici nekoliko pade tudi telesna teža. Pomembno pri tem je, kakšna je vaša izhodiščna telesna masa. Niste zapisali, kolikšni sta vaša telesna teža in telesna velikost, in za koliko vam je telesna teža padla in v kolikšnem času. Pomembno je tudi, ali so ob tem ketoni pozitivni ali negativni.

Lep pozdrav

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 24 Sep 2012 15:12

Pozdravljeni,

visoka sem 167 cm, pred nosečnostjo sem imela 65 kg, zdaj pa jih imam 70. Glede ketonov žal ne vem, ker mi o njih zdravniki niso nič povedali.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 25 Sep 2012 10:24

Pozdravljeni,

glede na vašo telesno težo povečajte vnos hrane, tako, da ne boste izgubljali na telesni teži. V kolikor bodo ob tem krvni sladkorji previsoki, bo potrebno uvesti inzulin.

Lep dan

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 26 Sep 2012 10:12

Pozdravljeni,

seveda imam spet novo vprašanje.

Ali je nujno povečati vnos OH ali pač hrane na splošno (več sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, ki imajo tudi OH)? Da se vem še malo bolj organizirati.

Vem, da imajo OH večji vpliv na KS, ker pa bi se rada, če bo šlo, za vsako ceno seveda ne, izognila inzulinu, me zanima, če "šteje" tudi druga hrana.

Koliko bi se naj (vem, da je odvisno od posameznika, a neka splošna merila najbrž vseeno so) do konca nosečnosti še zredila - ali pa na teden? Naslednji teden imam pregled pri ginekologinji, upam, da bo opravila UZ in pogledala, kako je z rastjo in težo dojenčka, da se potem še lažje znajdem v vsem tem. Zadeva je precej bolj naporna kot sem mislila, preden sem se morala začeti ukvarjati z njo (nadzor KS in vse, kar KS potegne za sabo - težo ipd).

Res hvala za prijaznost. Želim Vam lep dan!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 26 Sep 2012 14:20

Tako, po kosilu nov problem. Vrednost 7.1, po uri in pol po kosilu sem si dala 4E NovoRapida (flexpen), kot je rekla medicinska sestra diatetičarka. Ali bo to v redu? Polomila sem ga s kruhom namesto kakšnim drugim škrobom in očitno pojedla premalo zelenjave, da bi mi znižala KS.

Ta sladkor me res skrbi, cele dni razmišljam le o hrani in se sekiram. Telesno ne smem biti dovolj aktivna, da bi si pomagala na tak način.

Skrbi me tudi,zakaj imam težave po kosilu ali večerji, druge nosečnice pa običajno zjutraj.

Ali smem poskusiti s tem, da za kosilo in večerjo pojem dve enoti OH namesto treh, sadja in zelenjave pa toliko, kot je dovoljeno? Bi na tak način imela želene ciljne vrednosti? Bi ob takem načinu hujšala ali bi teža morala biti v redu?

Kadar je treba, kam naj dam inzulin? Kam v trebuh? Pokazali so mi v stegno.

Lepo prosim za nasvet. Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 27 Sep 2012 08:59

Pozdravljeni,

lahko poiskusite z manj OH (ogljikovimi hidrati), vendar ob tem ne smete biti lačni oz. vam ne sme telesna teža padati. Pomembna je tudi izbira OH z nižjim glikemičnim indeksom. Vendar ste že zapisali, da telesna teža ne narašča.

Zjutraj imajo nosečnice običajno višje sladkorje, vendar je odvisno tudi od prehrane in individualnih značilnosti.

Sicer pa ne vem, zakaj se tako bojite insulina. Iglica je zelo tenka, vboda praktično ne čutite. Kratkodelujoči insulin se običajno (pri sladkornih-nenosečih ljudeh) injicira v predel okrog popka, dolgodelujoči pa v predel stegna. Poudarjam - običajno, vedno pa se individualno dogovorimo. Pri nosečnicah pa se odločamo, da tudi kratki insulin (tisti pred obrokom) dajemo v stegno (zaradi strahu vbodov v trebuh, ki je napet od nosečnosti..).

Preveč se obremenjujete s svojo nosečnostno sladkorno boleznijo. Razumem, da je za vas težko, vendar glede na vse podatke, ki ste mi jih zapisali, svetujem, da pojeste toliko hrane, da se vam telesna teža postopoma dviguje, za približno 1 kg na mesec, pred kosilom in pred večerjo pa si aplicirate kratki insulin v stegno, kot so vam pokazali. Pričnite s 4 enotami, pomerite dva dni zapored in če sladkor ne bo pod 6,7 mmol/l, si odmerek povišajte za 1 do 2 enoti. Običajno je zaradi narave samega poteka nosečnosti potrebno z naraščanjem nosečnosti stalno poviševati insulin, da se ne boste prestrašili. Insulin je povsem naraven, vaše telo ga proizvaja nekoliko premalo, zato ga je potrebno dodati. To vzemite kot podatek, brez večjih vprašanj, povejte si, da je tako potrebno, sprostite se in uživajte v pričakovanju novorojenčka. Dajanje insulina je ob tem pač neka obveznost, kot katera koli v življenju, vam pa pomaga pri vzdrževanju normalnega krvnega sladkorja, do poroda. Saj ni tako hudo, kajne?

Sporočite, kako vam gre.

Lepo se imejte in razmišljajte o lepih stvareh.

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 27 Sep 2012 09:24

Pozdravljeni,

uspela sem se zrediti 0,5 kg v enem tednu. Očitno bo počasi šlo na boljše.

Včeraj po večerji je bil sladkor v mejah dovoljenega, zato si inzulina nisem dala. Upam, da je v redu, če si ga dam ob povišanih vrednostih, ne kar preventivno pred obroki, ker ga očitno ne potrebujem vedno. Na prehrano bom še bolj pazila in se manj sekirala, pa bo.

Najlepša hvala za vzpodbudo in lep konec tedna!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 10 Okt 2012 09:03

Pozdravljeni,

glede na krvno sliko je moja vrednost K-HbA1c (NGSP) 4,6 %, kar je v mejah referenčnih vrednosti, vrednost K-HbA1c (IFCC) pa 27 mmol/mol. Je tudi to v redu?

Ne vem, če imam zapisane tudi vrednosti ketonov, ker žal ne poznam oznake, s katerimi so označeni na izvidu, če so bili testirani.


Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 12 Okt 2012 14:05

Pozdravljeni,

vaše vrednosti so čudovite. Vrednost K-HbA1c (IFCC) 27 mmol/mol je samo pretvotjena vrednost, izražena v drugih enotah in ne v %, kot smo vajeni.

Če imate rdeči kartonček za sladkorne bolnike, so tri oznake za urin: glukoza, proteini in ketoni. Poglejte.

Lepo pozdravljeni

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 12 Okt 2012 14:21

Spoštovani,

ne, nimam kartončka, samo list z rezultati je bil.

Hvala za komentar vrednosti :)

Lep vikend!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 25 Okt 2012 16:36

Pozdravljeni, prosim za se malo pomoci: zadnje dni mi po kosilu in / ali vecerji sladkor nagaja - pred obrokom je vrednost pod 5.1, po obroku pa preseze 6.6. Doma imam NovoRapid. Ker ne vem, kdaj bo narasel prevec in kdaj ne, si ga pred hrano ne dam - rekli so, da si ga moram dati, ce vrednost pred istim obrokom dva dni zapored presega 5.3, kar pa se mi ne zgodi v dveh zaporednih dnevih.

Otrok je v 32. tednu tezak 1800 g, tudi druge meritve so v redu.

Prosim, kako naj ukrepam ob zgoraj napisanem? Res hvala za pomoc!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 26 Okt 2012 08:35

Pozdravljeni,

pred obrokom imajo nosečnice običajno nizke sladkorje, narastejo pa po obroku. Za insulin se odločim, ko vrednosti v dnevniku po obroku več dni v tednu presežejo 6,6 mmol/l (ko gledamo za nazaj). Takrat si prične nosečnica redno pred obrokom (po katerem je presežek krvnega sladkorja - KS) aplicirati insulin. Sama se orientiram tudi na preseženo vrednost in HbA1c. Običajno pričnemo z 2 do 4 E, nato pa si nosečnica insulin dviguje po 1 do 2 enoti, ko dve vrednosti presežeta 6,6 mmol/l. Moje nosečnice si pred obrokom redno ne merijo KS.

Pričnite si redno dajati insulin, na primer dve enoti - E. Merite lahko samo po obroku. V kolikor z dvema E ne uspete znižati večino obrokov, si dajte tri E, in nato 4 E. Odločate pa se glede na vrednosti, ki so bile izmerjene v prejšnih dneh, ob predpostavki, da je v hrani približno enako ogljikovih hidratov.

Lep dan

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 29 Okt 2012 08:39

Spoštovani,

najlepša hvala za hiter in jasen odgovor.

V Mariboru nam je naročeno, da si merimo tudi pred jedjo. Po eni strani čisto v redu, po drugi dodaten stres, če imaš že pred jedjo malo višji KS.

Imam še nekaj vprašanj:
- Kako na otrokov KS (in na otrokovo morebitno sladkorno bolezen) vpliva dejstvo, da ima njegov oče sladkorno tipa 2, jaz pa zdaj nosečniško? Je verjetnost, da bo tudi malček zbolel za sladkorno, veliko večja, kot če je jaz ne bi imela?
- Ali se carski rez opravlja pri bolnicah s sladkorno pogosteje kot pri zdravih nosečnicah zato, ker so včasih otroci preveliki/pretežki? Je še kakšen drug vzrok, ki je povezan s carskim rezom in nosečniško sladkorno?
- Če otrokova teža ne odstopa od teže, značilne za določen teden nosečnosti, to pomeni, da je kljub občasnemu višjemu KS otrok zdrav - kar se tiče velikosti organov in drugega, na kar sladkorna (lahko) vpliva?
- Kako to, da imajo v Nemčiji dovoljene vrednosti v primeru nosečniške sladkorne višje kot mi? (Ne razumite narobe, samo zanima me, čemu razlika - oni imajo po 1h po obroku dovoljeno do 7,8 mmol/L, 2h po obroku pa do 6,7 mmol/L.)

Hvala za odgovore in topel dan želim!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar KarmenJ. 29 Okt 2012 08:54

Pozdravljeni,

malček še ne bo dobil sladkorne bolezni tipa 2, v odraslih letih pa je pomembno od njegovega življenjskega stila, če in kdaj se bo pojavila sladkorna bolezen tipa 2, ob tem da bo imel gensko zasnovo podedovano od obeh staršev. Tudi vi ste kasneje v življenju bolj ogroženi za nastanek sladkorne bolezni, kot nosečnice, ki niso imele nosečnostne sladkorne bolezni. Zato se v družini zdravo prehranjujte, ukvarjajte se z redno telesno dejavnostjo, skrbite za normalno telesno težo, predvsem pa se imejte radi in prisluhnite drug drugemu.

Sama nosečnostna sladkorna bolezen ni indikacija za carski rez. Indikacije so za vse enake. Da otroci ne bi bili pretežki pri ženskah z nosečnostno sladkorno boleznijo, vas učimo skrbeti glede vašega sladkorja.

Ker se držite navodil za uravnavanje sladkorja, bo teža otroka primerna.

Potrebno je razlikovati nosečnostno sladkorno bolezen (ki se pojavi v nosečnosti) od sladkorne bolezni pred nosečnostjo (tipa 1 ali tipa 2), ciljne vrednosti so nekoliko drugačne.

Lep dan

Karmen Janša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Md 30 Okt 2012 14:14

Pozdravljeni,

danes sem bila v laboratoriju, naslednji teden izvem novo vrednost K-HbA1c.

Brala sem, da pri zniževanju sladkorja pomaga tudi cimet, seveda v omejenih količinah. Kolikor se spomnim, podobnega podatka v Vaših odgovorih tudi drugim nisem zasledila. Kakšno je Vaše mnenje o zadevi? Ponekod sicer pišejo, da ga nosečnicam ne priporočajo, ker Kitajci z njim menda vzpodbujajo in umirjajo popadke (ne vem pa, kako cimet ve, kaj je treba - razen, če pač deluje kontra tistemu, kar se v danes trenutku dogaja?).

Lepe praznike želim!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh