Forum: Limfom in levkemija

Izkušnje z limfomom in levkemijo bodo z vami delili bolniki in strokovnjaki.

Bule po bezgavkah

Odgovori Nova tema
Default avatar MatejP 27 Apr 2009 20:27

No najprej vsem skupi en lep pozdrav.

Povsod po bezgavkah (na vratu, pod pazduho, v nadključni votlini, v dimljah) imam veliko bulic (vseh skupaj čez 20). Neekatere so čist majhne, druge pa tudi v velikosti večjega lešnika, vse pa so trde, premikajoče in neboleče, kar bi po branju na netu lahko rekel da je tipični znak limfoma. Moram pa povedati, da je večine teh bulic verjetno stara čez 10 let, mogoče tudi 15 (sam pa sem star 28 let).

Prej me te bule niso motile, in se nisem niti zanimal kaj bi lahko bilo. Pred pol leta pa sta se mi na vratnem delu bezgavk pojavili novi buli ki sta veliki za en manjši oreh in sta simetrični (na levi in desni strani), prav tako kot so po večini simetrične tudi ostale bule.

Pred kakšnim mesecem sem se končno opogumil in le šel do zdravnika, ki me je dal na krvne preiskave, ki seveda niso pokazale nič sumljivega in zdravnik je rekel da to zihr ni rak, da je mogoče od zob ali kaj drugega. Res je da sem že od nekdaj imel probleme z zobmi saj sem zobozdravnika ponavadi obiskal šele ko je bilo res nujno, čeprav zadnje čase teh problmov nimam. Tudi kakšnih drugih problemov z zdravjem nimam in se počutim čist OK.

No zanima pa me kako se je lahko zdravnik samo na podlagi krvnih preiskav odločil da to ni rak, ker kakor sem bral na tem in na drugih forumih, ste nekateri tudi po večkrat šli na punkcijo bezgavk da so sploh lahko dali pravo diagnozo, večina pa ste imeli samo eno ali dve bulic, jaz pa kot sem napisal jih mam povsod po bezgavkah pa me ni poslal na punkcijo ??!

Kaj mi svetujete, da naj grem sam na pregled k kakšnemu specialistu, še najraje bi šel k kakšnemu privat, ker mislim da bi tako še najhitreje prišel do rezultatov poleg tega pa nočem iti še enkrat do osebnega zdravnika in ga prepričati naj me pošlje naprej.

No sedaj mislim da sem pa že preveč napisal,...
Lep pozdrav vsem skupaj in čimveč zdravja
Matej

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Klarra 27 Apr 2009 22:45

Mojega moža je os.dr. zaradi odebelenega vratu poslal k ORL dr ter po njegovem mnenju še na Infekcijsko kliniko (vse v 1 dnevu - kao nujno). Sumili so, da gre za mums. Po 3 ted čakanja na krvni izvid za mums so moža iz inkfek.klinike napotili na UZ na polikliniko ter naslednji dan na Onkološki inštitut. Kdo točno je dal napotnico ta hip ne vem - po moje pa os.dr. Morda res ni nič takega, predlagam, da greste na samoplačniški UZ? Na kateri naslov vam ne bi znala povedati. Vprašajte na polikliniki. Mislim, da ima nekaj dr. svojo firmo, ki se ukvarjajo z onkologijo.
Jaz sem prepričana, da bi šla z vašimi bulami dalje in se s takim odgovorom ne bi zadovoljila.
Pri možu je šele punkcija pokazala pravi rezulat - limfom in je v bolnici. 1. kemoterapija je za njim in se počuti zelo dobro. Le kri ima slabo, zato je notri.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Neja123 28 Apr 2009 13:20

Klarra, vi ste sedaj pod vtisom tega, ker vaš mož preboleva raka. Menim, da vsaka bulica pa že ni rak, nekaj vedo tudi osebni zdravniki. Saj konec koncev so tudi vašemu možu našli kaj je vzrok. Večina ljudi ima vsaj kdaj, če ne že dalj časa povečano/e bezgavke pa nimajo raka. Mislim ,da so povečane bezgavke ena bolj običajnih stvari. Ker pri večini kot sem sama brala, rak na bezgavkah - limfon, zelo hitro raste in hitro začne povzročati dodatne težave. Do takrat pa vprašanje, če bi kakšne preiskave sploh kaj pokazale,....

Pa srečno vsem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Klarra 28 Apr 2009 13:52

Neja,

sama nisem nikoli imela OPAZNIH težav s kakšnimi oteklimi bezgavkami, niti mož ali drugi, tako da ne vem kako to izgleda.

Seveda vsaka bulica ni rak!

Jaz samo menim, da je smiselno preveriti.

Bolje biti panik, kot čakati, da zadeva mine oziroma se razvija.

Pri nas je moža pogledalo 5 zdravnikov, pa nihče ni omenil limfoma - zato smo se že vprašali, če sploh vsi vedo kakšni so znaki limfoma. Pri možu se na krvi ni nič poznalo. Na UZ pa so očitno nekaj posumili (rekli nič), pravo sliko pa je pokazala šele punkcija.

Jaz osebno bi poiskala še drugo mnenje, UZ oz. da mi napravijo punkcijo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Neja123 28 Apr 2009 14:13

Klarra,

Se absolutno strinjam z vami, da je bolje biti panik. Vsekakor je to bolje. Ampak vaš mož je imel dodatne težave, vročino, oteklino ipd. MatejaP pa je samo strah,...
No, tudi sama imam precej bezgavk, ki me že več let spremljajo.

Kakorkoli, vsak naj se odloči po svoji presoji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Kristina Modic 28 Apr 2009 16:05

Matej,

tudi jaz ti predlagam, da težavam vsekakor prideš do konca. Seveda vsaka povečana bezgavka še ne pomeni limfoma, vendar tudi to je smiselno dokazati, torej raziskati.

Pri diagnostiki limfoma je krvna preiskava (biokemična, saj ni dovolj le navaden hemogram) le ena od preiskav. Največjo težo ima na koncu punkcija oz. analza tkiva odvzete bezgavke, ki točno pove, kaj je na stvari.

Po moji LAIČNI oceni menim, da tvoj primer ni tipičen limfomski, ampak bi ga sama vsekakor raziskala do te mere, da bi bila pomirjena in vedela, kaj povzroča povečane bezgavke. Naj ti vsaj potrdijo, da ni nič nevarnega.

Svoje zdravje in življenje imamo v svojih rokah. In na žalost se ni ravno modro prepustiti toku dogajanj in čakati, kaj bo, vmes pa nas preganja strah... strah pa vemo, da je največji človekov sovražnik.

Svetujem ti, da pokličeš v Femina Center v Ljubljani, na Gasparijevi ulici, kjer delajo UZ tako na napotnico kot samoplačniško. Tam je odličen ultrazvočist dr. Franc Guna, ki že vrsto let pregleduje bolnike z limfomom - torej ima res oko za bezgavke. Tudi sama hodim z napotnico k njemu na kontrolne preglede, zato iz prve roke vem, da je res dober.

Sama bi na tvojem mestu zahtevala še punkcijo na novo zrastle bezgavke. Punkcije opravljajo na OI in ni čakalne vrste. Prideš zjutraj tja, spunktirajo in v parih dneh je izvid. Kot vem le petek ni dobra izbira. Potrebuješ pa napotnico splošnega zdravnika.

Previdnost res ni odveč... :)

Bom pa tvoje vprašanje poslala zdravnici in ko dobim odgovor, ga bom posredovala na forum.

Lp,

Kristina Modic

SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L
http://limfom-levkemija.org/
[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MatejP 29 Apr 2009 00:19

No najprej bi se vsem skupi zahvalu za odgovore, vidim da jih je ogromno in vas je res prav za pohvalti.

Drugače pa ja, se bom držal napotkov Kristine in Klarre ter vzel v roke telefon in poklical v Femina center da se naročim na ultrazvok bezgavk, potem pa verjetno še na punkcijo. Upam samo, da je v tem centru sprejemajo tudi moške, saj ima malo sumljivo ime... :)

Saj vem da bi v bistvu že zdavnaj moral iti tako na pregled k osebnemu zdravniku, kot potem tudi naprej, ampak včasih se je lažje držati reka 'če ne veš ne boli', s čimer pa seveda prav nič ne dosežemo.

Saj če priznam, sem bil tudi sam čist zadovoljen z rezultati in s tem kar mi je rekel osebni zdravnik, tako da takrat niti nisem dosti silil da bi me napotil na kakšne dodatne preiskave. Samo mam pa že nekaj časa en tak 'čuden' občutek da to ni to in sem opazil da si dostikrat tipam bezgavke in me vse skupi že malo moti.

Pa tudi če prav razumem naj bi se bezgavke povečale zaradi nekega razloga (karkoli že to je) in ne kar tko same od sebe.

Lep pozdrav vsem skupi in se slišimo,
Matej

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Kristina Modic 4 Maj 2009 13:17

PozdravljeniGlede na to, da so bulice (povečane bezgavke??) že več let enake, je res bolj malo verjetno, da bi šlo za limfom oziroma kakšno drugo vrsto raka, saj bi pri tej pričakovali v tako dolgem obdobju rast bezgavk. Da pa bo zadeva bolj jasna, naj gospod zaprosi domačega zdravnika, da mu izda napotnico samo za punkcijo bezgavk na OI – izvid bo dobil v parih dneh njegov domači zdravnik.LP Jezeršek

Kristina Modic

SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L
http://limfom-levkemija.org/
[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MatejP 5 Maj 2009 23:26

živijo

Kristina hvala za odgovor dr. Jezerškove.
Naj omenim, da sem sedaj, ko sem se malo pretipal, zapazil še po dve majhni bulici na vsaki roki, tam nekje na notranji strani komolca. Po sliki na spodnjem linku naj bi se tudi tu nahajale limfne žleze

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lymph ... egions.jpg

Sem pa za to soboto naročen na ultrazvok, tako da bo takrat vse skupaj bolj jasno.

Bom poročal, ko dobim rezultate.

LP Matej

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MatejP 12 Maj 2009 00:14

Še enkrat pozdrav vsem skupaj.

Sem bil v soboto na ultrazvoku in dobil naslednje rezultate:

--------------------------------------------------------------------------
REZULTATI:

UZ INGVINALNIH REGIJ:
Obojestransko so vidne posamezne ovalne, po videzu reaktivne bezgavke z maščobnim hilusom premera cca.do 12 mm. Patološko povečanih bezgavk ali drugih patoloških sprememb. ni videti.

UZ VRATU:
Žleze slinavke so UZ v mejah normalnega.
Ščitnica je primerne velikosti, strukturno in morfološko primerna,brez omejenih lezij.Ob velikih žilah in submandibularno so vidne posamezne do 10 mm velike po videzu reaktivne, vnetne bezgavke.

MNENJE: Na pregledanih trebušnih organih ne najdem patoloških sprememb.
Po UZ kriterijih vnetne, reaktivne bezgavke ingvinalno
obojestransko in na vratu.
--------------------------------------------------------------------------

Niti ne vem če bi šel še na punkcijo, ker mislim da bi izvidi znali biti kar pravilni, glede na to koliko bulic imam, bi po mojem mnenju, če bi šlo za limfom odkrili vsaj eno, ki bi bila vsaj malo sumljiva.

Se je pa tudi zdravnici, ki je opravljala ultrazvok zdelo zanimivo da mam toliko teh bulic (vnetnih bezgavk), glede na to da nikoli nisem bil resneje bolan ali imel kakršnekoli druge probleme, razen kot sem omenil nekaj problemov z zobmi, saj sem ponavadi zobozdravnika obiskal ko je bilo že res nujno.

Zanima me, če mogoče kdo ve, ali je vnetne bezgavke v primeru da ne izginejo, možno odstrani, saj me ti dve, ki sta se na novo pojavili na vratu motita (sta vidni in včasih ju čutim pri požiranju).

Hvala vsem skupaj in lep pozdrav,

Matej

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Kristina Modic 12 Maj 2009 08:25

Jaz bi šla na tvojem mestu vsekakor še na punkcijo, da ti točno potrdijo, da gre za vnetne bezgavke. "Ziher je ziher".

Pozdravčke!

Kristina Modic

SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L
http://limfom-levkemija.org/
[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klara zag. 10 Maj 2010 16:38

Imam nekaj oprašanj...

6. marca sem bila prvič pri zdravniku,zarad povečanih vrtnih bezgavk in vnetja, rekli so mi da je angina. Moj zdravnik mi je predpisal ospen(antibiotik) po katerem ni bilo nič boljše, na krvni sliki sem imela povečane levkocite trombocite crp,..
Ker po zdravnikovem mnenju antibiotiki niso zagrabli mi je predpisal sumamed, po teh antibiotikih še vedno ni bilo nič bolje kvečjemu slabše, slabše počutje slaba kri,krvavitve na ginekološkem itd,...močno potenje ponoči,vrtoglavica krči v predelu trebuha in povečana telesna temparatura 37.5 1mesec in pol,kljub antibiotiku,..sedaj imam povečano telesno temparaturo samo tedi pa tedi en mesec in pol sem jo pa mela vsak dan. bila sem na infekcijskem odelku kjer so me testiral za spolne bolezni in je bilo vse negativno.
bezgavke se še vedno niso ni zmanjšale,..naredile so se bele pike po njih,.izgubila sem apetit,..kar koli pojem je občutek napihjenosti,in slabost, očasno tudi bruhanje. sedaj so me poslali na kolonoskopijo,gastroskopijo,...
Jaz sem pa že zaskrbljena saj mi nobedn nič točnega ne pove,..

hvala za odgovor!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tatjana9 11 Maj 2010 14:48

Spoštovana ga. Klara.

Sploh vas nimam namena strašit, pa vendarle: pri povečanih bezgavkah, povečanih levkocitih, nočnem potenju, bolečinah v trebuhu, temperaturi,... Sama bi v takem primeru prosila svojega zdravnika za napotnico za Hematološko. V primeru pa, da se bezgavke večajo, pa bi prosila za pripis NUJNO.

Želim vam vse dobro.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar klara zag. 13 Maj 2010 16:42

Pozdravljeni.


Bila sem na pregledu v ORL ambulanti, kjer so mi dali sedaj napotnico za UZ vratu in cit. punkcijo.
Spodaj pa je navedeno DG. LYmphadenitis colli - kar pa nevem ka naj bi pomenilo, zato vas prosim da mi pomagate.

Imam pa še eno oprašanje. Na zatilju in na intimnem predelu telesa so se mi naredile še dve bezgavki poleg vratnih ki jih imam že nekaj časa, ali je lahko to nevarno???

hvala za odgovor!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Rici 14 Maj 2010 12:10

Spoštovana ga. Kristina Modic,

Ko prebiram vaše odgovore opažam, da velikokrat izpostavite, da bezgavke pri limfomu hitro rastejo ( v nekaj mesecih ali celo tednih) in če se to ne dogaja, da ni straha za sum rakastih obolenj. Vendar pa kot prebiram na spletnih straneh pri indolentnem limfomu ni tako, pravzaprav ni nobenih simptomov. Ali se pač motim. Če vi kaj več veste o tem, vas prosim, da me poučite.

Moj primer je sledeč. Že v najstniških letih (zdaj jih imam 44) sem si lahko zatipal manjšo bezgavko na desni strani vratu, vendar nisem temu posvečal neke pozornosti. Pred tremi leti se je ta bezgavka nekoliko povečala, po mojem mnenju je velika slab cm, neboleča. Takrat sem bil v zelo stresnem stanju (smrt očeta). Je stres lahko vzrok temu? Je pa tudi vidna (imam ozek, suh vrat). Od takrat do danes se ni povečala. Sem pa zatipal še eno bezgavko pod omenjeno bezgavko, ki pa je manjsa in ne vem od kdaj je tam.

Na pobudo moje partnerke, sem šel pred letom in pol k mojemu osebnemu zdravniku, ki me je mal pretipal in takoj rekel, da je vse ok. Ker me je vseeno skrbelo, se je odločil še za pregled krvi (nekaj boljši pregled kot pri običajnem pregledu krvi). Izkazalo se je, da je vse v mejah normale. Ostalih simptomov nimam, sem kar v dobri kondiciji, imunski sistem mi dobro služi, redko zbolim za kakim prehladom. Bi pa rekel, da trpim za anksioznostjo.

Ko sem na spletu bral o indolentnem limfomu, me je zopet pograbila panika. Nonstop si panično šlatam bezgavko. Zato sem za teden bil pri mojem zdravniku, ki me je zopet pretipal in rekel, da je moja skrb odveč in da gre za reaktivno zabragotinjeno bezgavko. Ker pa sem rekel, da me zelo skrbi in da imam zaradi tega psihične težave, mi je dal napotnico za OI. Zdaj pa me je nadvse strah pregleda in kar odlašam, da bi poklical na OI za pregled.

V otroških letih sem imel pogoste angine, zato so mi odstranili mandlje. Je tu lahko kakšna povezava?

Vaše mnenje ali pa morda mnenje zdravnice, ki ji lahko posredujete to pismo . Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tatjana9 14 Maj 2010 19:30

ga. Klara in g. Rici.

Ne vem ali sploh kaj pomagam ali odmagam, mogoče celo ustvarjam paniko, vendar bi rada povedala sledeče: pred 2 leti, ko mi je takrat moj 21 letni sin pokazal svoje vratne bezgavke, sploh nisem vedela, da so to bezgavke. Dejala sem mu, da naj kar pusti, da bo že minilo. Hvala mojemu možu, njegovemu instinktu, njegovemu .... ne vem kaj, a sinu je predlagal naj gre k zdravniku. Splošni zdravnik ga je poslal na Hematološko, tam je takoj dobil diagnozo: akutna levkemija in takoj začel z zdravljenjem. Poudariti pa moram, da so mu te bezgavke nastale iz nič v velikost malih grozdov v cca 3 (treh !!) tednih in da je imel podobne simptome kot jih navajate: torej povečane bezgavke v kratkem času iz nič in to na vratu in dimljah, povečane levkocite, zelo znižane trombocite, bolečine v trebuhu, bolečine v nogah, temperaturo, bledico in to je to. Vse v skromnih 3 tednih, prej je bil popolnoma zdrav.

Osebno sem prepričana, da previdnost ni nikoli odveč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh