Med.Over.Net

Limfom in levkemija

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L • Milena Remic, hematološka bolnica

Izkušnje z limfomom in levkemijo bodo z vami delili bolniki in strokovnjaki.

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Kristina Modic

Milena Remic , hematološka bolnica

Milena R

otečene vratne bezgavke

Default avatar

lili

Živijo!

Zanima me, kaj bvi lahko pomenile povečane bezgavke v vratu (3 bulice), ki so neboleče na dotik. Ali je polega kakšne resne bolezni možno tudi kot posledica kakšnega vnetja??
Upam na čimprejšnji odgovor.Hvala.
Lepo pozdravljeni!
Default avatar

Kristina DBL

Živjo nazaj! :))

Malo več povej... koliko so velike, koliko časa so povečane, ali si bila prej kaj bolna.... Potem bom poslala tvoje vprašanje onkologinji, ki zdravi limfome, da napiše njeno mnenje.

Pozdravček,
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar

lili

ja, pred 14 ugotovljeno gnojno vnetje grla.Levkociti so bili v mejah normale.Ena od bezgavk je nekoliko izbočena in boleča, ostali dve sta manjši.Po 3 dneh (danes)so se nekoliko zmanjšale.Tako da upam, da je samo prehodna sprememba.
Dugače bomo pa vidli kaj bo ju3 rekel splošni zdravnik.
Najlepša hvala za vaše odgovore.
lp
Default avatar

geograf

Pozdravljena Lili!!! Če je bilo ugotovljeno vnetje grla, so tudi tvoje povečane bezgavke posledica le tega. Problem bi bil, če bi se večale in bile neboleče, tvoje pa se kot pišeš vračajo v "normalo". Te bezgavke, a, nam dajo včasih misliti!! Uživaj lep sončen dan, Marko
Default avatar

lili

spet jaz:)
krvna slika in UZ bezgavk na vratu in trebuhu v redu. po 1tednu prehlad (teče iz nosu) še vedno traja, bezgavke v vratu še tipne.bezgavke v vratu so limfatrične.kaj to pomeni?drugih težav ni, vse v redu.
hvala za nasvet.
lp
Default avatar

Kristina DBL

Me veseli, da si pomirjena. Kaj pa pomeni izraz limfatrična bezgavka pa pojma nimam. Predvidevam, da nič strašnega. :) Sucer bi te že na Onko napotili.

Uživaj in pridi nas še kaj pogledat.

Pozdravček!
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar

lili

zdravnica se je očitno poglobila v povečane bezgavke in naročila pregled v hematološki ambulanti. kaj to pomeni? ali sumi na raka??vsi smo vedno bolj v skrbeh. razen "kapljanja" iz nosu, in povečanih vratnih bezgavk (cca 10 dni) ni drugih znakov, kot je bilo že omenjeno tudi UZ ni pokazal nič. Razen tega, da so bezgavke podolgovate, kar pa ne predstavklja "panike". gre samo za rutinski pregled?
lp
Default avatar

lili

ja pa še to...tipkarska napaka...UZ je pokazal da so bezgavke limfomske. ampak niso vidli potrebe po nadaljni preizkavi, ker naj ne bi bilo drugih sprememb...zato se je osebna zdravnica poptrudila in naročila hematološke preizkave. skrbijo me te limfomske bezgavke, ker ne vem kaj naj bi pomenile...
lp
Default avatar

Kristina DBL

Lili, poskušaj biti mirna do izvida krvnih testov. V kolikor bi zdravnica ocenila, da so bezgavke nevarno velike in oblikovane, bi te gotovo napotila najprej na punkcijo na OI. Vsaj takšna je praksa. Najbolje bo, da zdravnico pokličeš in jo prav to, kar si vprašala nas, vprašaš tudi njo. Če želim poslati vprašanje zdravnici, potrebujem še kaj več podatkov za kakšen bolj zanesljiv odgovor, a veš. Ko boš dobila izvide krvi, se javi z vrednostmi CRP, sedimentacije, LDH marker (če ti ga je dala pregledati)... Ko bo še kaj več oprijemljivih izvidov pa lahko vprašamo zdravnico za mnenje. Na to, kar je podatkov na voljo, pa sedaj lahko le ugiba.

Ampak jaz držim pesti zate in sem prepričana, da bo vse goodie.

Pozdravček in poskušaj biti čim bolj mirna.
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar

lili

prejšnji teden je bila slika, ki jo naredijo v splošni ambulanti (rdeč listek) vse v redu. sedimentacija v mejah normale CRP pa tudi(a je to za jetra?) . povečani so bili za malenkost le trombociti (347 namesto 340), drugih odklonov ni bilo. so bili pa skoraj vsi krvni testi izvedeni (celo sladkorna in holesterol). glede velikosti bezgavk ni komentirala. na UZ je menila celo, da so mogoče posledica prepiha ali kaj takega. za nadaljnje preizkave se je najbrz odlocila, ker se bezgavke skoraj ob vsakem vnetju, padcu odpornosti, ob najmanjšem prehladu ali prepihu povečajo. tako da so mogoče tudi te le posledica prebolelega vnetja žrela ali trenutnega prehlada (že 10 dni teče iz nosa sluz). v teh 10 dneh kar so opazne, se niso spremenile. punkcije pa ni omenila, razen če bi se želeli prepričati/pomiritu (ampak ni bilo mišljeno kot resna zadeva). tako da upam, da je res samo kakšen prepih,čeprav niso boleče na otip.
a ja...nism povedala, da gre za partnerja in ne mene. se opravičujem.
lp in najlepša hvala za vse odgovore.
Default avatar

Kristina DBL

Oj, tole skoraj gotovo ni limfom. Po mojem laičnem mnenju je vse to res posledica vnetja. Jaz sem imela napr. ob limfomu zelo povišan CRP (to je nek pokazatelj, podoben sedimentaciji) in povišano sedimentacijo, ki kljub antibiotikom ni hotela pasti, kar je bilo moji zdravnici zelo sumljivo.

Je pa tudi res, da so nekateri ljudje ultra občutljivi in se jim za vsako mini vnetje ali drugo spremembo povečajo bezgavke. Imamo v družini takšnega. Poleg tega sem slišala od gospe, ki ima diganozo kronična utrujenost, da se tudi njej velikokrat kar povečajo bezgavke in potem gredo počasi nazaj - baje je to od te bolezni.

Če sem prav razumela, je imel partner UZ vratu. Z UZ-jem izurjen ultrazvočist celo lahko prepozna bolne bezgavke (limfom). Zato mislim, da ni panike, če so mu delali UZ vratu in rekli, da je ok.

Ne vem, no, čedalje bolj sem prepričana, da tvoj partner NIMA limfoma. Seveda pa ne morem trditi, zato vidva kar vztrajajta pri diagnostiki naprej.

Drži se!
Kristina Modic

Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005

http://monoblog.over.net/kristina/

http://krstina_modic.tuditi.delo.si/


Default avatar

lili

Ja tudi sama upam, da NI limfom. ja na UZ je rekla, da ni sprememb. so 2 podolgovate bezgavke (a niso vnetne okrogle?). bo pa narejena tudi punkcija, da se prepričamo. sem pa na forumu brala, da nekateri niso imeli niti sedimentacije povišane. tako da ne vem če se lahko na to zanesem. je pa tudi res, da so bezgavke povečane le 10 dni. baje da je treba opazovat tedne. no, bomo vidli, kaj bo ob naslednji krvni preizkavi in punkciji.
hvala za vzpodbudne besede in izčrpne odgovore. res ste pravi sončki tukaj.
Default avatar

n-a-n-i

Živijo.

Tudi jaz imam zelo pogosto otečene bezgavke, ki pa so boleče (na dotik, šibka bolečina je včasih prisotna tudi brez dotika). Problemi z bezgavkami se pojavljajo že kar nekaj časa, bolje rečeno let. Tri tedne nazaj pa se mi je za ušesom spet pojavila tudi bulica, ki je bila prav tako boleča, a je sedaj izginila. Te bulice so se mi pojavile že večkrat (včasih na levi včasih na desni strani) in me zanima če je možno da je tako otekla samo neka bezgavka ali bi bilo to lahko kaj drugega? Sedaj pa je tudi že pribl. 2 tedna, ko sem ugotovila da imam tudi nizko vročino.
Nekaj let nazaj sem več kot mesec dni jemala zdravila. Imam tudi slab imunski sistem... zbolim praktično za vsako figo, zato me zanima če je možno da so bezgavke povečane zaradi tega oz. imam tak imunski sistem zaradi teh težav z bezgavkami če se lahko tako izrazim, saj vem da naj bi bila njihova naloga zadrževanje in uničevanje mikrobov, zanima pa me tudi, če vpliva na to količina popite tekočine. Na dan popijem ponavadi okoli 1,5 - 2 l (med tednom ko je šola manj, čez vikend pa več).

Mami mi sicer pravi naj grem k zdravniku, a sem se odločila da prvo povprašam tukaj, zato bi prosila če mi lahko prosim kdo kaj pove o tem, kaj bi temu lahko bil vzrok in kaj bi bilo najbolje storiti. Posebnih preiskav zaradi bezgavk še nisem imela. Zdravnica mi ponavadi pregleda kri.

hvala...

LP
Default avatar

geograf

Pozdravljena!! Ti bom poskušal odgovoriti jaz, ker je naša Kristina danes verjetno zlo bussy zaradi večernega nastopa v Trenjih. Glej, kot sama praviš, se tvoje bezgavke po določenem času zmanjšajo oz. izginejo. To je dobro, kajti če bi šlo za kakšno maligno obolenje, limfom ali karcinom, ki zaseva v bezgavke, bi se te večale in brez zdravljenja z kemoterapijami ali obsevanji ne bi izginile. Razlogov, zakaj bezgavke "kipnejo" je veliko, kot praviš sama, zboliš za vsako figo in razlog bi lahko bil v tvojem imunskem sistemu. Probaj delat na tem, da zaužiješ čimbolj raznovrstno prehrano, včasih, predvsem ob spremembah letnih časov, pa je morda dobro, da zaužiješ še kakšen prehranski dodatek(vitamini, rudnine, minerali). Ker pa se stvar pri tebi ponavlja, je morda resnično najbolje, da poslušaš nasvet tvoje mame in obiščeš osebnega zdravnika, da zadevi prideta do dna in odkrijeta vzrok. Vsekakor pa sem prepričan, da je vse o.k in, da ne gre za kaj resnejšega. Bodi lepo, marko
Default avatar

n-a-n-i

Lep pozdrav...
Izgine samo bulica za ušesom, ki se pojavi na vsake toliko časa, druge bezgavke pa so še naprej povečane. Zaradi mojega slabega imunskega sistema pa je zdravnica rekla da je verjetno posledica stresa (zaradi neke nesreče v družini).. oslabljen imunski sistem imam zdaj drugo leto, težave z bezgavkami pa že od osnovne šole (7.razred... tam okoli. Ne vem točno, samo vem da že precej časa.)
Vedno ko sm pri zdravniku povem za bezgavke, a mi pregledajo samo kri, zadevi pa bi res rada prišla do dna. Na kakšne preiskave bi me zdravnica lahko napotila oziroma kako bi zadevi lahko prišli do dna? Ultrazvok, punkcija? mogoče še kaj?

Hvala
Default avatar

lili

Živijo še enkrat!
Ker smo še vedno v skrbeh zaradi bezgavk, še enkrat pišem...hematološke preizkeva so naročene sredi aprlia, do takrat pa se bomo "sekirali". Naj še enkrat povzamem:
bezgavke so 14 dni povečane (malo so se zmanjšale,a še vedno dobro tipne), neboleče, krvna slika je bila v redu (razen nekoliko povečani trombocitiv 347, meja 340), UZ vratu in trebuha v redu (vratne bezgavke so (?)"limfne"), rahel prehlad je pred 3 dnevi minil, pred 1 mesecem gnojno vnetje žrela.
Ne bi bila rada črnogleda, ampak ali lahko zaradi bezgavk pomislimo na limfom ali kakšno drugo obliko raka?
Default avatar

petraT

Lili,
bezgavke so vedno tipne :)) vedno jih lahko optipaš. In po vsakem vnetju se povečajo (ker se telo bojuje z bacili in vnetji). Tudi to meni bolj diši po stanju po vnetju. Le pogumno....
Lp, petra
Lep pozdrav in lep dan, Petra

_______________________________________
Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa,
tvoja mami
Default avatar

anabel

Mogoče te bo potolažila moja izkušnja izpred nekaj let.

Po dveh popolnoma pozdravljenih anginah sta se mi zelo povečali 2 vratni bezgavki (velikost oreha), ki na otip nista bili sumljivi v smislu limfoma, ugotovljeno pa je tudi bilo, da ne gre za virozno oz. kako drugo bakterijsko oboljenje. Poslana sem bila na OI na punkcijo, kjer so bili izvidi po razlagi moje zdravnice ne dobri, ne slabi. Ker je bila ena bezgavka pod mišico, sem bila napotena na UZ vratu, kjer ni bilo ugotovljeno nič posebnega, bezgavki sta se tudi sami nekoliko zmanjšali, zato ponovne punkcije ni bilo mogoče opraviti. Razlage za povečane bezgavke pri meni niso nikoli našli, kljub temu, da imam poleg omenjenih dveh bezgavk, stalno povečani še dve na vratu zadaj, ki ne bolita, se ne povečujeta, samo sta.

Neugotovljen vzrok za povečene begavke je nekaj časa sicer slabo vplival na moje psihično zdarvje, sedaj, po treh letih, pa sem se z nimi naučila živeti in vedno si rečem, da če bi bilo kaj nevarnega, me verjetno ne bi bilo več na tem svetu. Moja zdravnica mi je rekla, da sem verjetno limfatik.
Default avatar

lili

hvala za tolažbo:)
res je, da se bezgavke ne povečujejo, ne bolijo, dve sta skoraj "izginili", ena pa je "ostala" v velikosti lešnika, so pa precej trde na otip. mogoče gre res za stanje limfatika, saj se povečajo bezgavke skoraj za vsak prehlad, vnetje, prepih...ampak skrbi bolj dejstvo, da so te bezgavke v takem stanju že 14 dni. ponavadi so po dobrem tednu izginile. no, bomo videli.
srčno upam, da ne gre za kaj hujšega.
lp vsem

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic
Milena Remic , hematološka bolnica
Milena R