Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

Viri moči

Default avatar

Mateja D.

V torek zvečer smo v Festivalni dvorani v Ljubljani proslavili petnajstletnico delovanja zatočišča, ki deluje v okviru Društva SOS telefon. Uvodni govor, ki ga je izvedla ga. Maja Plaz, predsednica društva, nas je pozitivno nagovoril. Spodbudil nas je k razmišljanju, da naj nas ne ovirajo dejstva kot so: recesija, neugodne družbene razmere, ne sigurna prihodnost. Da naj ne dovolimo, da bi se zavoljo teh dejstev nehale med seboj podpirati, nehale iskati boljših poti zase kot posameznic in prav tako za izboljševanje pozicije ženske v celotni družbi.
Res se zelo hitro dogodi, da ob vsem tem navalu negativnih informacij in dejanskem slabšanju položaja nas navadnih ljudi, hitro pristanemo na to, da je potrebno potrpeti, da je potrebno stisniti zobe in dati na stran naša pričakovanja, izpolnjevanja naših notranjih želja. Toda do kdaj? Čemu? Kdo bo od tega imel koristi? Mi? Koliko časa človek zdrži, ne da bi utrpel resne posledice znotraj sebe, če se odpoveduje svojim pravicam?
In če že ne sprejmemo dejstva, da je potrebno potrpeti, počakati na boljši čas,…se v večino primerov znotraj nas prebudi sto in en strah. Strah, da ne bomo zmogle narediti korakov na bolje, korakov izboljšav, da smo premalo sposobne, premalo pametne, imamo premalo denarja, …. Ko daš strahu prostor znotraj sebe, si ga ta zna tako dobro vzeti, da zasede vse tudi najmanjše kotičke naše psihe. Iz nas prepodi vse pozitivne stavke, ves optimizem…
Prepričana sem, da je v zdajšnjih časih, ko tako rekoč iz vsakega kotička tako imaginarnega kot dejanskega, prežijo negativne besede kot so recesija, odpovedovanja, ženskam žrtvam nasilja še težje oditi od doma. Ker je toliko več strahov, in ker so le ti toliko bolj intenzivni.
Pomembno je, da ne pozabimo, da imamo v sebi ogromno količino poguma. Moči, ki je mogoče zaspala, se skrila nekje v nas, se potuhnila. Ko zberemo pogum in se odločimo, pa se moč vedno pojavi.
Včasih potrebujemo nekoga, da nam odklene vrata moči, posebej to potrebujemo takrat, ko smo si dovolile dopovedati, da smo slabe in šibke…
Bodimo drug drugemu vir moči, bodimo si podporen člen v iskanju boljšega kakovostnejšega življenja....
Mateja Debeljak
cron