Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Saj poznate: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, vse zmore in vse uredi. Včasih pa se zalomi. Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo?

tudi sama

Default avatar

žalostnica

Pozdravljeni.Tudi sama sem se znašla v krizi.Mož pijanec,psihično nasilje.Zaničljiv pogled,nezadovoljen z vsem,čeprav naredim vse za njega.Če ga otroka kaj polomita krivi mene če naredita kaj dobrega pripisuje zasluge sebi.Vsak dan je kot mora ker ne vem kaj bo,ali bo mir ali se bo drl nad mano in otrokoma.Sem brezposelna in zdaj ko bi lahko dobila službo se mu je začelo kar trgati.Pije dokler ne zmanjka denarja potem je mir...Do naslednje plače.In tako je vsak mesec.Ko je trezen se obnaša tako kot da je vse ok,čeprav sem ga postavila pred ultimat.Klicala sem že v krizni center vendar nisem v akutni fazi tako da me ne morejo sprejeti.Pisala sem v materinski dom in čakam na odgovor.
Me pa zanima koliko dolgo traja da te sprejmejo.Ker ne bom mogla več dolgo čakati.
Sorodne vsebine:
Default avatar

Mateja D.

Lep pozdrav!

Kljub vsaki novi žalostni zgodbi, ki pride do mene, pa se v meni porodi tudi veselje vsakič, ko slišim, preberem, da si ženska v težki nasilni situaciji, utira pot iz tega; da se je odločila, da ne gre več tako in si išče samostojno pot. Zatorej vam najprej čestitam za pogum, za voljo, da delate te korake, kot jih in naj vam izrazim svoje sočutje, da vem, da vam ni lahko in da ni prav, da doživljate to kar doživljate s strani moža.
Med materinskim domom in kriznim centrom so še varne hiše. Materinski domovi so namenjeni v večini ženskam z majhnimi otroki, (določeni sprejemajo tudi samo ženske brez otrok), ki so se znašle v stanovanjski in materialni stiski in niso ogrožene s strani partnerja ali koga drugega.
Krizni centri so namenjeni za nujne sprejeme med vikendi, ponoči, ko so varne hiše zaprte
ali tudi čez dan, če gre za nujni takojšnji umik. Varne hiše pa so namenjene ženskam, ki pridejo iz nasilne situacije, se rabijo skriti in se lahko z njimi opravi predhodni razgovor pred sprejemom.
Včasih tudi ženske, ki pridejo iz nasilja, oddidejo v materinski dom, samo pomembno je, da jih oseba, ki je izvajala nasilje, ne bo zasledovala, iskala. In včasih tudi ženske, katerih nasilneži jih ne zasledujejo, pridejo v varno hišo, ker si želijo delati na odpravljanju posledic nasilja, ki so jih doživele na sebi, na svoji psihi,...
Glede na vašo težko situacijo, saj kolikor ste napisali, vas jaz bolj vidim v varni hiši kot materinskem domu. Res pa je, da nimam vseh podatkov. Če se niste o tem pogovorili na CSD-ju, bi mogoče odšli tja, da skozi pogovor s strokovno delavko ocenita katera rešitev bi bila boljša za vas.
Glede časa sprejema v materinski dom pa je zelo različno, odvisno je, kdaj se sprosti kakšno mesto. Najbolje je, da pokličete v materinski dom kamor ste poslali prošnjo in povprašate, kdaj predvidoma vas bodo lahko sprejeli.

Srečno!
Mateja Debeljak