Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Saj poznate: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, vse zmore in vse uredi. Včasih pa se zalomi. Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo?

nasilje v druzini

Default avatar

medika5

Pozdravljeni!

Imam grozno zgodbo za sabo. Moz je veckrat udaril otroka, mene pa psihicno trpincil. Prijava je bila podana z strani sole. Zaslisana sem bila pri kriminalistki in na csd-ju. Moz tudi. Je osumljen kaznivega dejanja. Iz hise, kjer zivimo noce iti. Zivimo pri mojih starsih, tako da se pocutim vsaj za malenkost bol varno.Oba z otrokom se ga bojiva in sva to tudi povedala. Jaz kriminalistki in na csd-ju, otrok pa v soli in psihologinji na csd-ju. Otrok je povedal, da ga mama brani pred ocetom. Trenutno sem brezposelna, zato v bistvu cel dan "varujem" otroka, ki se svojega oceta boji za umrt. Policiji sem predala kar nekaj dokazov, ki dokazujejo nasilje moza.

Te dni bom podala novo ovadbo, saj mi ponovno grozi z smrtjo. Skrbi me, ker je bil tako na csd-ju kot na policiji ves prijazen in pomirjen in so njega jemali kot zrtev in da ima hudo notranjo stisko. Doma pa je agresiven in nasilen. Krici, zmerja. Zahtevala sem prepoved stikov in prepoved priblizevanja, vendar zaenkrat tega nisem dobila. Na policiji so mi povedali, da je vse to mozno in da mi bodo pomagali.

Zanima me koliko casa traja preden bo obravnava na sodiscu zaradi suma kaznivega dejanja in kaksna kazen lahko doleti moza? Pa tudi ali lahko (iz mascevanja, ker je veckrat rekel
da sovrazi scvojega otroka, da ga bo ubil ali pa mene ali pa sebe) dobi stike z otrokom? Glede na to da je bilo prisotno nasilje in da se ga otrok na smrt boji se sprasujem ali bodo prisluhnili otroku in meni, ki ga kot mati zelim zascititi pred nasilnim ocetom.

Prosim za odgovor!

p.s. Nisem pisala podrobnosti, ker ne zelim, da bi me kdo spoznal, ker je preiskava se v teku.
Default avatar

Mateja D.

Spoštovana gospa, res imate težko zgodbo za seboj. Žal mi je, da doživljate kar doživljate. Pa vendar vidim že svetlo točko, pot, ki jo gradite iz te situacije.
Če mož grozi, da bo ubil otroka, nikakor ne more imeti stika z otrokom. CSD v takih primerih določi visoko stopnjo ogroženosti in odloči, da stiki niso v korist otroka dokler se situacija bistveno ne izboljša. Večina nasilnežev se pred ustanovami kot so CSD, policija pretvarjajo, da so sami žrtve, da niso bili nikoli nasilni,..O takem obnašanju nasilnežev so strokovni delavci, ki delajo na teh področjih, tudi seznanjeni. Je pa vedno dobro, če imate še kakšno pričo, ki potrdi vaše trditve.
Glede kazni, ki ga lahko doletijo, je bolje, da povprašate na policiji. Kakor ste napisali, vam na policiji stojijo ob strani in mislim, da vam bodu tudi na vaša vprašanja odgovorili. Večina uporabnic v času bivanja v varni hiši še ne doživi obravnave na sodišču, tako da nimamo izkušenj o kazni, ki jih dobijo nasilneži.
Gospa imam vas v mislih in držim pesti, da se vse odvije čim bolje za vas.
Mateja Debeljak
Default avatar

medika5

Hvala vam za vaš odgovor. Kot sem rekla je preiskava se v teku. Trenutno zivimo skupaj. Imam podporo starsev in prijateljev, tako da nisem cisto sama. policijo in csd sem obvestilo o groznjah, tako, a je o tem narejen tudi zapisnik.

Lep pozdrav!
Default avatar

medika5

spet se malo javljam. stanje je se vedno grozno. sedaj z sinom ziviva pri prijateljici, saj moz ni zelčel iz hise. Drugi mesec naj bi bila obravnava na sodiscu zoper moza. bojim se da bo spoznan za nedolžnega. z starsi se dogovarjam da bi ga skupaj vrgli iz hise, saj prakticno ni njegova temvec od mojih starsev.

tako zelo se bojim kaj bo na sodiscu. mi zna kdo vsaj malo opisat kako poteka taka obravnava?

lep dan vsem!
Default avatar

MilenaŠ

Spoštovana gospa,
Minilo je že več kot dva meseca od kar ste se prvič oglasili na naš forum in čutim, da so vaše stiske in težave še vedno zelo velike. Zelo pozitivno se mi zdi, da z otrokom živita pri prijateljici in tako ne doživljata neposrednega nasilja s strani vašega moža. A ostaja tisto »prikrito« nasilje kot so informacije, ki jih dobite od staršev, kaj vse govori, grozi, kako se obnaša predvsem pa vaš strah, kaj vse je zmožen narediti. Najbolj dobro ga poznate vi, ki ste živeli z njim in ste ga doživljali kot nasilneža, tako nad sabo kot nad otrokom. Kot mati, se dobro zavedate, da morate zaščititi otroka, a vsi postopki, ki bodo sledili bodo za vas polni dodatnih psihičnih obremenitev.
Če vas prav razumem boste v kratkem imeli obravnavno na sodišču zaradi moževega nasilja nad vami in nad otrokom. V tem primeru imate pravico do brezplačne pravne pomoči odvetnika, ki vas bo zastopal na sodišču. Vložiti morate vlogo, ki jo dobite lahko tudi na spletnih straneh vsakega okrožnega sodišča ali ministrstva za pravosodje (obrazci). Lahko zaprosite za pomoč na vašem CSD, da vam pomagajo pri izpolnitvi obrazca, če vam bo delala vloga težave. Odvetnik vam bo najbolj vedel povedati kako potekajo postopki na sodišču. Imeli boste nekoga ob sebi, ki vas bo zastopal, vam svetoval, vam pa bo lažje, da ne boste sami v sodni dvorani.
Predvsem pa vam svetujem, da vsako nasilno dejanje, vsako grožnjo prijavite na policijo in seznanite CSD. Oba, policija in CSD, imata po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, naloge in pooblastila za izvedbo postopkov za preprečevanja nasilja v družini kot tudi nuditi ustrezno dodatno strokovno pomoč žrtvi nasilja.
Pogumno ste se lotili sprememb v svojem življenju. Nadaljujte in srečno!
Lepo pozdravljeni!
Lep pozdrav,

Milena, strokovna delavka v VHG
Default avatar

Mateja D.

Hvala za lepo voščilo "Medika"! Tudi vam čim lepši dan, kolikor se pač da v danih okoliščinah. Mi je prijetno pri srcu, ko se nam tako javljate in nam sporočate kako vam gre.
Verjamem, da vas je strah, da bo mož spoznan za nedolžnega. To je razumljivo. Ampak ni pa nujno a ne, da bo res tako. In kako se boste bolje počutili, da razmišljate, da bo spoznan za nedolžnega in ste ves čas slabe volje ali pa da razmišljate, da bo dobil kazen,, za vsak slučaj pa ste pripravljeni tudi na dejstvo, da bo res spoznan za nedolžnega? Prava umetnost je iskati pozitivno v težkih situacijah. To je veščina, ki se jo da priučiti.
Sodišče že samo po sebi ni kaj simpatična institucija in večina ljudi nas ima slab občutek, ko se napotimo tja. Vendar značilnost strahu je tudi ta, da kar narašča in narašča in da zna zelo slikovito risati v naši glavi najrazličnejše možne situacije,ki pa nimajo kaj veliko povezave z realnostjo. Kar pa je po eni strani tudi dobro, ker potem ugotovimo na samem mestu, da sploh ni bilo tako hudo kot smo si predstavljali. Samo so pa tako težji dnevi čakanja.
Moja misel je, da se vaš opis: “stanje je se vedno grozno” nanaša ravno na to čakanje in slikanje vašega strahu. Ženske v naši hiši učimo poglobljenega dihanja. Ko smo v stresu, dihamo zelo plitko in bolj ko dihamo plitko, bolj se slabo počutimo. Tako je ena od zelo učinkovitih tehnik zmanjšanja strahu in stresa poglobljeno dihanje. Čisto preprosto se osredotočite na dihanje in zavestno ga poglobite in poskušate čim dalje globoko dihati. Večina uporabnic pove, da jim to zelo pomaga, ko jih je strah, so napete. Dihate počasi. Če se vam to zdi koristno, smiselno si lahko o tem preberete tudi na spletu in boste izvedeli še za druge načine relaksacije. Kajti težko vplivate na zunanje okoliščine, da bodo le te take, da vas ne bodo prizadele....veliko lažje vplivate na svoje notranje počutje, tako da skrbite zase: si date ljubezen, podporo v obliki spodbudnih besed, niste stroga s seboj, se pocrtljate, poiščete stvari, ki vas sprostijo in ob katerih se dobro počutite.
Kolikor jaz vem glede sodišča, bo tam senat sodnik in dva porotnika. Potem je še zapisničarka. Obdolženec je upravičen do odvetnika. Na vaši strani je državni tožilec lahko imate še odvetnika,( tako kot je zapisala moja sodelavka ste upravičeni do brezplačne pravne pomoči). Pravico imate, da je ob vas zaupna oseba. Glede tega kdaj pa je obravnava javna in kdaj ne, pa vam ne vem točno povedati. Če se gre za otroke, potem ni. Sodnica potem zasliši vse vpletene, priče, če so. Pri tem mora biti nevtralna, na nikogaršni strani. Odvetnika po potrebi postavljata še dodatna vprašanja pričam, svoji stranki in nasprotni stranki. Po vsej verjetnosti boste najprej povabljeni, da poveste kaj se je zgodilo, Zato je dobro, da si pred odhodom na sodišče preberete ovadbo, ki ste jo podali na policijski postaji. Kopijo so vam izročili.. Pomembno je, da govorite jasno, jedrnato. Povejte kako ste se počutili ob tem, ko ste doživljali nasilje: ali sta bili prestrašeni, je bil prestrašen otrok, ...Imejte pred očmi, da sodnica ne pozna niti vas niti vašega bivšega partnerja in da ji morate čim bolje opisati situacijo. Ne odreagirajte na morebitne laži vašega bivšega partnerja. Lažje vam bo, če ne boste gledali svojega bivšega partnerja ampak se boste osredotočili na sodnico. Če ne boste mogli govoriti, ker vam bo preveč hudo, lahko zaprosite za odmor oz. poveste, da težko govorite, ker so stvari za vas boleče. Lahko prosite svojega odvetnika na kaj naj vas spomni, če boste vi pozabili povedati. Tako nekako naj bi to šlo. Če sem kaj narobe napisala, se vam opravičujem, ker nimam veliko izkušenj s sodiščem in nisem pravnica. Priporočila bi vam, da pred odhodom na sodišče povadite skupaj s kakšno priateljico, da ona odigra sodnico in ji vi pripovedujete svojo zgodbo.
Upam, da se vam pomagala.
Gospa jaz verjamem v vas, verjamem, da vedno znova iščete neko pot, nekaj novega,nekaj pozitivnega za vas in vašega otroka in tisti, ki se trudi, ki vztraja, mu slej ko prej uspe. Vmes pa se mu ob težavah oblikuje karakter. Saj poznate pregovor: Kar te ne ubije, te okrepi.

Srečno!
Mateja Debeljak