Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Brat maltretira mamo

Default avatar

starryN

Spoštovani,

Dolga leta sem prenašala brata, ki me je psihično in fizično maltretiral, ko mi je končno uspelo zbežati stran... Mojo vlogo je žal prevzela mama, ki je stara in se težko brani pred nasiljem, ki ji ga povzroča njen sin. Maltretira jo psihično in tudi fizično.. Na tako drobno ubogo bitje se je spravil, ne morem verjet..

Mama je že na koncu z živci. Bojim se najhujšega, ker je tega sposoben - ubiti človeka.
Jaz mislim, da ima resne psihične probleme ta človek, saj je moral življenju skoz nekoga maltretirati, drugače ni mogel živet. Vse ljudi je izgubil, v bistvu mu je ostala le še mama, ki mu je vedno hotla le dobro.

Ostali člani družine živimo drugje, radi bi mami pomagali, saj tako ne gre več, kljub poskusom.

Kaj lahko naredimo, pravno, iz socialnega vidika, ipd?

Pomagajte prosim.
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Spoštovani!
Sem tudi oseba, ki sem dolga leta prenašala različne vrste nasilja. Vem, kako je, če vedno iščemo izgovore za nasilna dejanja drugih. Enkrat se moramo postavit zase in sami sebi dopovedati, da nam tega ni treba trpeti. V tem primeru mora vaša mami reč sama sebi KONEC JE. Vem, da je težko, ker je to njen sin in ker sem tudi sama mami, vem, kaj vse žrtvujemo za otroke. Sina mora enostavno postavi pred dejstvo, da tega ne sme početi. Če sem prav razumela, sin živi skupaj z mamico. Ko se bo kakršno koli nasilje še ponovilo, naj mami sina postavi pred vrata, če tega sama ni sposobna naj pokliče policijo.

Ella
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Za pravno, socialno pomoč se boš morala obrniti na ustrezne organe.
Glede nasveta pa le eden in edini: Nihče ni dolžan prenašat nasilja. Če si ti »ubežala«, potem pokliči policijo in še svojo mamo reši ( če se ona strinja s tem). Če ne…, pusti nasilju svojo pot. Posledice boste pač morali nositi vsi. Pa oprosti ostrosti – pri takih osebah je pač obvezna.

Pa srečno!
Default avatar

Mateja D.

Sigurno je potrebno ukrepati. Potrebno je mamo umakniti iz ogrožajočega okolja, če pa tega ne bo hotela, potem je nujno, da gre nekdo živeti k njej; nekdo, ki jo bo varoval.
Mamo lahko spodbudite da odide na policijo in poda ovadbo za nasilje, ki ji ga je sin povzročil v zadnjih treh mesecih; gotovo pa je malo verjetnosti, da bo to storila. Lahko odidete sami na policijo in poveste, kaj se dogaja. Pojdite tudi na CSD in tudi tam povejte, kaj se dogaja. Sama bi se obrnila tudi na Center za pomoč žrtvam kaznivih dejanj (tel. št. 01/ 524 –12 - 40).
Glede na moje izkušnje bo mami težko dopovedati, da ni ona odgovorna za sinovo nasilje in da ji ga ni potrebno prenašati. Nujno je, da se zberete vsi bližnji v čim večjem številu in skupaj oblikujete rešitev, dogovor, kako boste poskrbeli za mamimo varnost, ker kakor opisujete, mama ne more poskrbeti za svojo varnost.
Držim pesti, da vam bo uspelo.
Mateja Debeljak
www.vsedobro.si