Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Grožnje in nasilje po ločitvi

Default avatar

Obupanka

Zanimajo me možnosti v naslednjem primeru, ki se dogaja znanki. S partnerjem sta živela dlje časa v zunajzakonski zvezi in v njej spočela otroka, ki je sedaj star 4 leta. Skrbništvo je napisano na mati v celoti, oče ima po odločbi pravico do stikov večkrat na teden, kar mu je omogočeno. Mati tudi vztraja pri tem, da otroku omogoči stik z očetom in tega ne namerava prekiniti. Problem je v očetu-bivšemu partnerju. Nad materjo zganja psihično nasilje. Ta ženska ima sedaj novega partnerja in to mu gre v nos. Pravi, da če se bo preselila k njemu, da bo naredil vse, da ji vzame otroka, da bo njemu požgal hišo in druge grožnje. Stalno ji grozi, jo ustrahuje in ona ne ve kaj naj. Preseliti k novemu partnerju ali celo iti z otrokom k njemu na obisk si ne upa zaradi groženj bivšega. Kljub temu pa želi in omogoče stike otroka z očetom.

Zanima me kakšne so njene možnosti? Kaj lahko naredi? Boji si, da bo partner res šel na sodišče, zahteval skrbništvo, češ da je mati neprimerna, da je novi partner neprimeren, da je otrok z njima ogrožen in tako dalje.

Hvala lepa
Default avatar

Mateja D.

Ja, pa naj gre na sodišče in zahteva skrbništvo, saj to ne pomeni, da ga bo tudi dobil. Kdo je tukaj bolj neprimeren starš: ona, ko si ureja novo partnersko zvezo ali on, ki grozi, da bo požgal hišo, jo ustrahuje in izvaja psihično nasilje nad njo.
Če oče otroka misli, da je otrok z materjo in novim partnerjem ogrožen, bo to moral na sodišču tudi dokazati. In to ni tako preprosto, da bo kar prišel na sodišče, povedal, da je njegova bivša partnerica neprimerna mati in potem bo kar dobil skrbništvo.
Mati otroka kljub vsemu hudemu, kar ji povzroča bivši partner, očetu otroka še vedno omogoča stike z otrokom. Mogoče bi bilo dobro, da odide na CSD in pove, kaj se dogaja in da se ugotovi ali je on v navalu ljubosumja, ki ga doživlja, sposoben dobro izvajati očetovsko vlogo.
Me pa skrbijo njegove grožnje, ki bi jih prijavila na policijsko postajo. Po možnosti bi ga poskusila posneti, ko bo imel v prihodnosti kakšen podoben »izbruh«, za dokaz, ki bi ga lahko predložila policiji.

Upam, da se bo vse dobro končalo.
Mateja Debeljak
www.vsedobro.si
Default avatar

NaRa

Ojla.

Tudi sama sem prestajala podobno, kot tvoja prijateljica.
Od obljub, da bo odšel na sodišče zaradi skrbništva, do groženj tudi nad novim partnerjem. Pa lahko rečem le to, da so bile to prazne besede in nič od tega se ni zgodilo. Sam sebi je vlival poguma, jaz pa sem mu to dopuščala dolgo časa in se ga bala. Strah pred tem je treba premagati od znotraj sam pri sebi in pri tem tvoji prijateljici lahko le stojiš ob strani in jo bodriš. Ko bo sama zbrala pogum in si sama priznala, da ni več kot nebogljena miška ter da je trdna kot sosedov plot, ki ga ni moč podreti, bo storila to, kar je zanjo najbolj pomembno in najboljše.
Upam na najboljše in držim pesti zanjo

cmočka NaRa
Default avatar

Vilma R.

Spoštovani!

Opisala ste neugodno situacijo vaše znanke. Ob njej razmišljam takole:

Vaša znanka ima pravico do svojega življenja, kar med drugim pomeni tudi pravico do svobodne izbire partnerja. Nova izven-zakonska zveza ne more biti razlog za odvzem skrbništva. Skrbništvo bi lahko bilo postavljeno pod vprašanje, v kolikor bi bil novi partner neprimeren, npr. da bi bil alkoholik, odvisnik od drog.

Težko si je ustvarjati novo življenje in istočasno doživljati grožnje bivšega partnerja. Gospe bi svetovala, da o situaciji seznani pristojni center za socialno delo in tam zaprosi za razgovor in terapevtsko svetovanje obeh staršev otroka, in sicer v smislu soočenja, da je njun partnerski odnos prekinjen, zaključen in o tem, da se je potrebno soočiti z opravljanjem starševske vloge, kar je odgovorna naloga vsakega starša.

Če bo bivši partner še naprej grozil, naj si vaša znanka to beleži, SMS sporočila pa shrani. To bi lahko uporabila v primeru, da se bi s temi zabeležkami obrnila na policijo in morda zaprosila za prepoved približevanja. Več o tem ukrepu si lahko preberete na našem forumu.

Od vašega prvega pisanja je minilo skoraj mesec dni, upam, da se je morda v tem času situacija za vašo znanko že vsaj malo razrešila, v nasprotnem primeru pa ji želim, da zbere pogum in naredi konec ustrahovanju, ki ga doživlja oz. da si poišče pomoč. Naj se zaveda, da se njen strah prenaša tudi na otroka. Nihče nima pravice, da jo ustrahuje in tudi ni dolžna in ji ni treba tega prenašati.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

DNK

Pozdravljeni!

Društvo za nenasilno komunikacijo je nevladna organizacija, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja v družbi. Med drugimi programi na področju nasilja izvajamo individualne svetovalne pogovore za osebe, ki so doživele ali ki doživljajo nasilje.

Svetujem Vam, da se Vaša znanka obrne na policijsko postajo, kjer poda prijavo saj gre za hude oblike psihičnega nasilja in da vsako novo kršitev znova prijavi na policijsko postajo. V prijavi naj bodo čimbolj točno navedene grožnje bivšega moža, kdaj in kaj je izrekel, če ji je pisal SMS sporočila, naj jih ne briše ampak jih hrani kot dokaz za policijo in njihov postopek.

Če prijave ne boste zmogli podati se lahko obrnete na naše društvo, Društvo za nenasilno komunikacijo, Miklošičeva 36, 1000 Ljubljana, telefon 01 43 44 822, kjer Vam jo bomo pomagali sestaviti.

Lep pozdrav!

Metka Vanček, svetovalka