Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

težave z mamo

Default avatar

TejaD

Pozdravljeni,

nisem najbolj prepričana ali je to pravi forum , vndar bom poskusila.

Kot že naslov pove imam težave z mamo oz. je nikakor ne razumem.

No pa bom kar prešla k bistvu. Pred približno 6-imi meseci je moja 57-letna mama spoznala moškega v katerega se je očitno zaljubila. Ker je do takrat bila samska (tudi z mojim očetom ni nikoli skupaj živela), sem ji to seveda zelo privoščila. Končno je našla nekoga, ki ji ustreza, saj je bila glede moških izredno izbirčna in nikoli ji nihče, ki ji je dvoril, ni ustrezal.

Mama se zelo hitro preselila k temu moškemu in se nam (preostalim članom družine in prijateljem) začela oddaljevat. Kadar smo jo videli je imela po sebi modrice in čisto normalno je bilo, da smo bili vsi zaskrbljeni nad tem, ter jo spraševali ali ji je to naredil ta njen tip. Ona je seveda to zanikala, dokler je enkrat ni brutalno pretepel. Spet je želela spet vse zakriti, vendar se je čez dva dni po tem dogodku morala oglasiti pri meni, zaradi nekega opravka. Verjetno si lahko predstavljate šok, ki sva ga s fantom doživela. Takoj sva jo odpeljala na urgenco, kjer so celoten dogodek prijavili tudi na policijo. Ker ji ta tip ni dal miru (klical, pisal, zasledoval) se je za cca 1 - 1,5 meseca preselila k nama. Ni pa želela, da ga ponovno prijavimo policiji. Čeprav smo jo v tem času kar je bivala pri naju nenehno prepričavali, se pogovarjali in smo ji svetovali, ga je ona še kar naprej zagovarjala in celo želela umakniti tožbo. Ko sva s fantom odšla na dopust, je v tistem tednu dni, ko naju ni bilo, spet odšla k temu tipu NAZAJ!
Od takrat dalje se nam spoh več ne javlja, razen če jo pokličem, kjer nam zagotavlja z otožnom glasom, da je vse vredu. ...
Tako rada bi ji pomagala, pa več ne vem kako? Čisto sem že na robu obupa... Imam močan občutek, da se ga neizmerno boji. Naj povem, da ima mama svoje stanovanje, torej ima kam iti in tudi svojo pokojnino, ki sicer ni ne vem kako visoka, ampak, če je lahko prej preden ga je spoznala preživela z njo, bi lahko tudi zdaj. Tako, da več res ne vem kako in s čim jo zadržuje.

Upam, da vidite ta moj problem, ker resnično več ne vem kako jo naj prepričam, da ga zapusti. Prosim vas, če mi lahko svetujete.

Lp,
TejaD
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Lahko samo svetuješ, ne moreš pa vplivati na odločitve ljudi. Tudi na odločitve svoje mame ne. Mora se odločiti sama. Tega, čeprav v dobri veri, da bi pomagala, ne moreš storiti namesto nje.

Kot hčer gotovo čutiš stisko svoje mame, a ne vrtaj v njo z vprašanji. Zelo pomembno je, da ji daš vedeti, da jo imaš rada, jo spoštuješ in si ji pripravljena pomagati, ČE TO POTREBUJE. Predvsem jo poslušaj in ji ne »soli pameti«.

Ko bo mama pripravljena, ti bo zaupala. Če bo vedela, da si dovolj močna to prenesti in jo v tem sprejeti in podpreti, kar koli že pač je. Takrat ji bo tvoja pomoč prišla prav.

V dobri veri in s polno željami na čim boljši izid, te lepo pozdravljam.

Katarina