Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Saj poznate: lepša polovica, vedno močna, vse prenese, vse zmore in vse uredi. Včasih pa se zalomi. Potrebujete strokoven nasvet, drugo mnenje, prijazno besedo ali samo to, da podelite svojo izkušnjo?

Vprašanje

Default avatar

+++

Spoštovane;

Zanima me, če se ženska hoče zateči v varno hišo, dokler ne najde druge opcije, kaj to pomeni?

- Medtem, ko bi bila jaz v službi odpeljem otroka v vrtec ali bi imela možnost varstva pri vas?
- Kaj lahko prinesem s sabo?
- A imata mamica in otrok svojo sobo in sanitarije; kuhinja predvidevam da se deli
- Kakšen je strošek bivanja v varni hiši?

Meni bi bil mogoče to samo morebiten izhod v sili, dokler ne bi našla primernega stanovanja in rešila delitev premoženja.

Trenutno sem zelo v "zmedenem" stanju, in ne vem kaj narediti oz. na koga se obrniti, tako da mi bo Vaš odgovor zelo dobrodošel in mi pomagal.

Hvala in lp
Default avatar

Mateja D.

Varna hiša je vedno samo začasna rešitev, dokler se ženska ne postavi toliko na svoje noge, da je sposobna samostojnega življenja in da ni več ogrožena iz strani nasilneža.
V varni hiši ni organiziranega varstva otrok, za varstvo mora vsaka mamica poskrbeti sama, pomagamo pa pri namestitvi otroka v vrtec.
S seboj prinesete stvari, ki jih potrebujete za vsakdanje življenje: obleke, obutev, dokumente (rojstni listi, zdravstvene izkaznice, poročni list, če ste lastnica oz. solastnica hiše, avtomobila in drugih premičnin in nepremičnin še razne račune in pogodbe,..) Osebne predmete, ki vam ali vašim otrokom veliko pomenijo: knjige, igrače, radio,… Večje stvari je zaželeno, da jih odpeljete npr. k sorodnikom ali prijateljem, saj v VHG ni prostora za njihovo hranjenje.
Vsaka mamica ima skupaj s svojimi otroci svojo sobo. Če je povpraševanje po zatočišču veliko in nujno, se občasno zgodi, da si sobo za nekaj časa delita dve uporabnici. Sanitarije, kuhinja, jedilnica, dnevna soba so skupni. V kuhinji je na razpolago posoda, jedilni pribor in drugi kuhinjski pripomočki. Prav tako v VHG dobite v uporabo posteljno perilo in brisače.
Strošek bivanja za žensko znaša mesečno 14.419,00 tolarjev, za prvega otroka 4806,00 tolarjev, za drugega in vse naslednje otroke pa po 2.403,00 tolarjev.

Gospa upam, da boste zmogli toliko moči, da boste odšli iz nasilnega odnosa. Pokličite nas za pogovor. Ob delavnikih nas lahko pokličete na telefon 051/200083 ali se obrnite na pristojni center za socialno delo ali katero nevladno organizacijo, ki nudi pomoč ženskam v stiski, kot je Zavod Emma tel 01/42-54-732 ali Društvo Ženska svetovalnica 01/25 –11- 602.
Mateja Debeljak
Default avatar

NaRa

Punca, kar pogumno!
Ni ovir, ko se odločiš za ta korak.
So ljudje, ki ti bodo stali ob strani in ti pomagali.
To ti povem iz lastnih izkušenj.

Nasmeh na ustnice, dvigni gavo v srce pa obilo poguma Ti polagam

NaRa
Default avatar

kimi

tudi sama sem bivala 1.teden v varni hiši.
ker pa na gorenjskem takrat ni bilo prostoras sem mogla iti v ljubljano.
bil je problem ker otroka nista mogla hodit v šolo,ne jaz v službo,
ker bi se mogla vsak dan vozit več kot 50 km v eno stron.
zato sem odšla domov,k znanki za tokiko časa dokler nisem dobila stanovanja.zanime me ali so varne hiše vedno tako polhne na gorenjskem.
Default avatar

Mateja D.

Na Gorenjskem je samo ena varna hiša, ki ima šest sob, torej je v njej prostora za šest uporabnic in za njihove otroke. Glede zasedenosti je pa zelo različno. Lahko se zgodi, da je prostor kar nekaj časa, potem pa v enem dnevu pokličejo tri ženske, ki bi rade prišle, pa ne moreš sprejeti vseh. Če imamo razpoložljiv prostor sprejmemo tudi ženske iz ostalih regij. Določene ženske si zaradi varnosti ne upajo iti v varno hišo, ki je v njihovi regiji, ampak jim je nujno, da odidejo čim bolj stran. Določene so v svoji mladosti živele na Gorenjskem, ko so se poročile, so se preselile drugam, ob odhodu od nasilneža, pa se ponovno vračajo v svoje prvotno bivalno okolje.
Zgodbe žensk in s tem njihovi načrti umika na varno so različni.
Varna hiša Gorenjske ima v načrtu in dela na tem, da bi se v letu 2009 odprla enota varne hiše na zgornji Gorenjski. S tem se bo omogočila, da se bo še več žensk odločilo za odhod iz nasilja.
Mateja Debeljak
Default avatar

kimi

Tudi takrat,ko sem jaz šla v varno hišo,je bila VH.na gorenjskem polhna zato sem mogla iti v lj.kar pa ni bilo prijetno.
saj otroka nista mogla iti v šolo ne jaz v službo.
zato sem po 1.tednu odšla nazaj v domači kraj,kjer mi je
znanka začasno odstopila sobo,za 2 meseca dokler nisem dobila stanovanj.
Tudi sama ,bi pomagala,v takem premeru in ponudila začasno bivanje,ker vem kako je biti brez stehe nad glavo.
Default avatar

Vilma R.

Spoštovane gospe!

Težka je odločitev ženske, da odide od doma,da gre v varno hišo. In ko pride do te odločitve, bi seveda bilo najbolje, da dobi prostor v tisti hiši, za katero se odloči. Nekatere si želijo daleč proč, ven iz regije, v kateri živijo. Za druge ženske, ki so zaposlene in katerih otroci obiskujejo šolo, pa je oddaljenost varne hiše res lahko ovira za dokončen odhod.
Po nam znanih podatkih, so varne hiše po Sloveniji res precej zasedene.V primeru, da morate zaradi trenutne zasedenosti neke varne hiše v Krizni center ali v drugo varno hišo, svetujem, da ste z željeno varno hišo v stiku in v dogovoru, da vas pokličejo takoj, ko se sprosti prostor.
Kot ste že prebrali, bo Varna hiša Gorenjske v začetku leta 2009 odprla stanovanjsko enoto in s tem ponudila še dodatne možnosti in dodaten prostor za sprejem žensk in otrok žrtev nasilja.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

dada1

zanima me kdo gre lahko v varno hišo samo mamice z otroki ali tudi ženske ki že imajo odrasle otroke pa se zaradi finančnega stanja nemoremo umakniti drugam
Default avatar

Vilma R.

Spoštovane!

V varno hišo lahko pridejo ženske, ki doživljajo nasilje, to so tako mamice z otroki kot ženske brez otrok.
Pri nas so bivale mlade mamice, najmlajša je imela 19 let; ženske srednjih let; mlajše upokojenke, predvsem tiste, ki so z odhodom odlašale, dokler se jim otroci niso popolnoma osamosvojili. Naša najstarejša gospa pa je bila stara 74 let.
Torej, v varno hišo sprejmemo ženske, ki se odločijo oditi iz nasilnega odnosa, od mladih, zrelih do starejših let. Lahko pridejo z otroki, lahko brez otrok. So zaposlene, brezposelne, upokojene.

Če si želite še več informacij, vas prijazno vabim, da nas pokličete.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

dada1

iskrena hvala za vaš odgovor sedaj ste mi pomagali k odločitvi
Default avatar

mož

zanima me če lahko imajo ženske mobitel telefon pri sebi in ga če ga lahko uporablja?zanima me tudi če se lahko ženska kadarkoli odloči za odhod domov iz varne hiše?kako potem lahko gre domol? ali je prevoz domov organiziran ali si mora prevoz sama omogočit? hvala!
Default avatar

MilenaŠ

Spoštovani
Če na kratko odgovorim na vaša konkretna vprašanja:
- Uporabnice imajo mobilni telefon pri sebi in ga uporabljajo za svoje potrebe, pri tem pa ne motijo ostalih uporabnic
- Varno hišo zapustijo kadar koli, po predhodnem dogovoru in v skladu s hišnim redom
- Glede prevoza se z vsako uporabnico dogovarjamo posebej glede na njeno situacijo

Lepo pozdravljeni!
Milena Š.
Lep pozdrav,

Milena, strokovna delavka v VHG