Med.Over.Net

Za ženske v stiski

znašanje partnerja nad otrokom

Default avatar

maka

Spoštovani!

Sem v grozni stiski. Partner se je kar nenadoma odločil, da bo najini punčki stari dve leti na silo odvzel dudo. To sedaj traja že tretji dan. Partner se sploh noče razumno pogovarjati in vstraja pri svojem, kljub temu, da je danes zobozdravnica zatrdila, da ni nobene potrebe po tem, da bi ji jo že odvzeli. Ker sem ji jo zvečer preden je šla spat ponovno dala, ji jo je partner grobo odvzel, tako da se je zbudila in sedaj histerično joka. Partner me ne pusti k njej, da bi jo potolažila, celo zaklene se, tako da ne morem do nje. Hotela sem že celo poklicati policijo zaradi nasilja v družini. Prosim svetujte mi!

Maka
Default avatar

Mateja D.

Spoštovana Maka,

po razmisleku sem se odločila, da vam pišem. Malo mi je težko pisati, ker sem pri takih stvareh težko pristranska, pa še zelo malo vem o vas in o vašem možu in celotni zadevi.

Ne glede na to, kakšna so moja stališča in koliko vem, je dejstvo, da je nasilje, če otrok joka, oče pa zadržuje mamo, da bi prišla do otroka. Sprašujete, če bi poklicali policijo? Moj odgovor je, da je klicanje policije v tej situaciji skrajni primer, ko res ni več druge možnosti in da jo pokličete takrat, ko ne morete moža prepričati, da bi vam dovolil do otroka, ker vas fizično omejuje, otrok pa joče in izraža stisko. Vendar mislim, da so pred tem ukrepom še druge možnosti.

Svetujem vam, da se pogovorita o tem, kakšen je vajin odnos, kako kakovosten je, kakšnega si želita imeti? Se drugače razumeta? Se imata rada? Kako se usklajujeta glede vzgoje otrok? Je to prvi tak primer ali je že pred tem prišlo do takih trenj med vama glede vzgoje otrok? Ste vprašali moža, kaj hoče doseči s tem, da otrok ne bo več imel dude? Je mož pripravljen oditi h komu od strokovnjakov in se z njim posvetovati?

Razmislite Maka, poskušajte se pogovoriti z možem, če se ne bo hotel, potem pa….Se vprašajte kaj pričakujete od partnerske zveze in na kaj pristajate?

Mogoče bi zastavili svoje vprašanje tudi na forumu: Vzgoja otrok in družine.
Mateja Debeljak
www.vsedobro.si
Default avatar

maja_

Čudi me, da še nisi poklicala policije?
*********************************************
We all know that cats rule the world!
Default avatar

alex

Jaz bi takoj poklicala policijo,ker tudi sama sem mama in ne morem si niti predstavljat,da moj sin joka,jaz pa ne smem k njemu.Oprostite,vendar z vasim mozem je nekaj hudo narobe,ali pa nima pojma kaj so otroci.Uboga vasa puncka,ce je ze sedaj tak,ko ima sele 2leti...Pa odvzem dude na tak nacin,kar groza me je,ko pomislim.Zberite pogum,vasa hci trenutno potrebuje pogumno mamo,ki jo bo branila in scitila,ne pa prestrasene zenske,ki ne ve kaj naj stori,ko ji partner ne pusti do lastne hcere.Zelim vam vse dobro.
Default avatar

DK

Odvzem dude je nasilje v družini ????????
Default avatar

Mateja D.

Saj ni odvzem dude nasilje. Nasilje je, če se mamico ne spusti do otroka. Če otrok joka, prosi, hoče mamico. Oče pa zadržuje mamico, da ne more do otroka. Mislim, da se da otroka odvaditi dude na kakšen manj travmatičen način. Otroci ne doživljajo sveta, tako kot mi odrasli. Vprašajte se, kaj vse duda pomeni otroku. Saj ni samo nekaj kar prežvekuje v ustih, med drugim mu daje tudi občutek varnosti in še kaj. In potem tako pomembno stvar vzeti, ne da bi mu nudili oporo oz. mu še preprečevati, da bi si dobil tolažbo.
Ali ni nasilje, če nekomu preprečujemo, da bi se prosto gibal po svojem bivališču, s tem ko zaklenemo vrata, ga držimo za ramena ali na kakšen drug način preprečujemo, da bi prišel do otroka?
Mateja Debeljak
www.vsedobro.si