Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

pomoč

Default avatar

nujnonujno

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kako lahko pomagam znanki. Stara je 18 let in ima nekaj mesecnega otroka. Doma jo pretepajo (oče in mož, oba muslimana s Kosova). Bila je že na policiji in na socialnem z zdravniškimi izvidi, pa ji nihče ne verjame, ker je še tako zelo mlada mlada. Po zadnjem prepiru, ji mož grozi, da ji bo v petek otroka odpeljal na Kosovo. Kako bi ji lahko pomagali?
Default avatar

MilenaŠ

Pozdravljeni !

Vaša znanka je v precej nezavidljivi situaciji. Vzgojena je v tradicionalni skupnosti, kjer ima oče glavno besedo in moč, ki jo kaže, uveljavlja in deli z nasiljem. S poroko je prišel še en moški, na las podoben njenemu očetu. Sedaj ima dva. Oba ji vodita in usmerjata njeno življenje.
Na nasilje, ki ga doživlja od obeh, je poskušala že opozoriti določene institucije, pa kot izgleda, ji ni uspelo.
Predstavljam si, da je vsa prestrašena, z negativno izkušnjo »saj mi nihče ne verjame in pomaga«. Mogoče vseh hudih stvari, ki se ji dogajajo, ne upa povedati. K zdravniku je odšla takrat, ko je bilo res zelo hudo… In vedno se je morala, kadar koli je iskala pomoč - pri zdravniku, policiji, CSD - vrniti nazaj domov k nasilnežema.
Predlagala bi ji umik v varno hišo. O tem ji ni potrebno nikogar obveščati. Pokliče le ustrezno telefonsko številko (telefonske številke vseh varnih hiš, zatočišč in kriznih centrov so objavljene na internetni strani, vtipkajte samo »varne hiše«). Na drugi strani bo prav gotovo našla sogovornico, ki ji bo prisluhnila, ki bo razumela kaj se ji dogaja, jo seznanila kaj pomeni odhod v varno hišo, kako se pripravi na odhod…
Sliši se enostavno, a za to 18-letnico bo to težka naloga. Odločitev za odhod mora biti njena odločitev.
Pri tem pa potrebuje spodbudo in pomoč takih kot ste vi, ki jim ni vseeno, kaj se z njo dogaja.

Milena, strokovna delavka v VHG
Lep pozdrav,

Milena, strokovna delavka v VHG
Default avatar

vedež

Da se naredi psihično prizadeta in da prosi očeta da je pelje informativni pogovor k strokovnjaku za homeopatijo. Rezervirate lahko čas in potrpljenje zmanjšate obenem pomagate sodelovati tudi zraven da skupaj poiščemo rešitev. Pokličete na tel: 01/510 12 54( pon, sre, petek 11- 14 )in si rezervirate čas.
Lp.
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

NUJNO, NUJNO

Pozdrav tudi tebi. Začela si z nujno, nujno. Torej nujno, nujno odidi. Ne čakaj, ne premišljuj, pokliči SOS, poveži se z Varno hišo, pusti vse, primi svoje srce (otrokovo) in teci, ker nisi na svetu, da nekdo stresa svojo jezo nad tabo zdaj, ko potrebuješ največjo pomoč. Naredi ta korak takoj zdaj
in se zavedaj, da si zaslužiš najboljše. Bodi nepremagljiva, verjemi le vase! Da si tudi oče upa roko polagati nate, še kako ga bo teplo življenje! Teci stran, pa čeprav brez plenic, samo primi otroka, poveži se s Centrom za socialno delo in tako se boš postavila na noge in se nikdar ne vračaj k tem razvpitim surovim moškim pestem. Ti si še ne odtrgan cvet in s tem, ko boš odšla od njih, boš sama sebi dokazala spoštovanje in s tem te bo bog ljubil in daroval več, kot si lahko zamisliš. Zdaj, zdaj pojdi – bodi močna. Rada te imam, kdorkoli že si.

Tatjana
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Jaz svetujem vaši prijateljici naj čim prej začne iskati pomoč na CSD, policiji, naj pokliče varno hišo. Ker to kaj se njej dogaja, je »groza«.
Pomagajte ji in ji stojte ob strani, če je pripravljena naj odide, dokler je čas.

Srečna
Default avatar

JO

A potemtakem smo res slovenci tisti ki smo glavni EU nestrpneži in ne vem kaj še???
Upam da g. Hanžek in pa g. Širca kdaj obiščeta takšne forume!!

lp JO
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Lep pozdrav!

Stara sem 33 let in mati treh otrok. Za odhod od moža sem se pripravljala kar par let ( v upanju, da se spremeni). Žal mi je, da tega nisem storila že prej.
Zato svetujem svoji 18 letni znanki, da se obrne na CSD in pove po pravici, kaj se dogaja za zidovi njenega doma in da ima željo, da z otrokom zapusti moža. Takrat ji bodo pomagali. Upam, da se bo tvoja znanka pravilno odločila.

Aleksandra
Default avatar

Renata L.

Pozdravljena!

Vesela sem, da želiš pomagati svoji znanki inji stojiš ob strani. Vendar to zanjo ne bo dovolj. Poskusi se pogovarjati z njo v tej smeri, da jo opolnomočiš - vlivaj ji moči, da sprevidi, da tako ne gre. Da s tem škodi sebi kot tudi otroku. Ona sama mora sprejeti odločitev, drugače ne bo nič. Če bo odločitev tvoja, bo padlo vse skupaj v vodo. Vem, ker delam v varni hiši in poznam ženske, kako razmišljajo.

Upam, da ti bo uspelo in lepo od tebe, da ji pomagaš. Tako kot so ti že svetovali, naj tvoja znanka pokliče CSD in vstopi v kontakt z varno hišo.

LP, Renata, svetovalka v VH Pomurja
Default avatar

Brigita

pokaži ji tele odgovore in prosi jo naj poskrbi za otroka.