Med.Over.Net

Za ženske v stiski

Varna hiša

Default avatar

Amilami

Pozdravljeni!
Zanima me, zakaj se polnoletni fant ne sme vseliti v varno hišo? Doma ga tepejo, prepovedali so mu vpis na fakulteto, tako da je samo doma, ne pustijo ga nikamor, če pa kam gre ga oče najde in pretepe. Fant je čisto brez energije, saj jo vso porabi zato, da preživi v lovkah staršev. Je na zavodu, vendar mu nakazila poberejo starši. Res nima moči, da bi si sam lahko iskal stanovanje pa tudi financ ne, k prijateljem ne more, ker ga oče najde in odvede. Resnično se ga boji. Od prijateljev mu tako žal nihče ne more pomagati... Kot edino rešitev je zadnjič, ko je prišel k prijateljici spat, ker je bil na koncu moči, omenil uboj očeta. In veste kaj: prav nič bi ga ne obtoževala, če bi to naredil. Kar tudi mislim, da bo. Njemu je že čisto vseeno, itak samo neskončno trpi. Ali je kakšen izhod ali bomo zopet zvonili po toči?
Default avatar

Vilma R.

Spoštovani!

V Sloveniji je enajst varnih hiš in kot ugotavljate, res je, da so programi vseh teh hiš namenjeni ženskam in njihovim otrokom.

Mladi moški, verjetno vaš prijatelj, katerega pretresljivo življenjsko zgodbo opisujete, doživlja nasilje na vseh ravneh, tako psihično, fizično kot ekonomsko in to v krogu svoje matične družine. Verjetno je v času šolanja svoje trpljenje nemočno zadrževal pri sebi, sicer bi, sklepam, v reševanje situacije že takrat vstopila šolska svetovalna služba.

Kot pravite, vaš prijatelj izgublja energijo, nima več moči, strah ga je, neskončno trpi. Res je, da vi prijatelji ne morete poseči v družino in ne morete doseči sprememb. Vendar veliko pomeni, da ve, da ima prijatelje, da mu le-ti v mislih stojijo ob strani, da mu skušajo pomagati. V tem smislu ste že naredili prvi korak, pisali ste na naš forum in to pomeni, da iščete izhod, iščete pravi naslov, kjer bi mladeniču lahko ponudili pomoč oziroma skupaj z njim iskali rešitev.

Prosim vas, sedaj storite naslednji, drugi korak. Za začetek naprej vi sami, še bolje pa, če bi to zmogel prijatelj sam, takoj se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo (DNK). To je organizacija, ki med drugim nudi telefonsko informacijsko svetovalno pomoč in osebno svetovalno pomoč osebam, ki so doživeli ali ki doživljajo nasilje. Za razliko od varnih hiš, ki nudijo svetovanje in zatočišče ženskam žrtvam nasilja in njihovim otrokom, DNK nudi svetovalno in drugo potrebno pomoč tudi moškim.

DNK deluje v Ljubljani in v Mariboru. Naslov in telefon teh organizacij je:

DNK v Ljubljani
Miklošičeva ulica 36, Ljubljana
Tel. 01 4344 822

DNK v Mariboru
Pobreška cesta 6, Maribor
Tel. 02 3202 146
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

Amilami

Hvala za pomoč, upam, da bo to pravi naslov...
Default avatar

albert

Priporočam ti, da se čimprej obrneš na organizacije, ki se ukvarjajo z moškimi, ki so žrtve nasilja v družini. Pomoč moškim žrtvam nudi Društvo BOOR ([email protected]) in Združenja varnih hiš Slovenije - Nova (GSM 051 622193 ali 51 851114), kot je bilo pred dnevi objavljeno v Žurnalu 24 ur.

Da ne izgubljaš čas po nepotrebnem, ti posredujem mojo osebno izkušnjo z DNK. Ugotavljanja dejanskega stanja in nudenja pomoč žrtvi v primeru, ko je žrtev moškega spola v okviru DNK ne izvajajo. Kot moški sem žel bil apriori obravnavan, kot storilec. Poskušali so me prepričevati, da sam "ne bi bil nasilen" in da sam nasilja ne bi vzpodbujal. To pogovora o tem, da bi me dejasko zaščitili pred nasiljem, sploh nismo prišli, čeprav me je s tem namenom k njim napotila prijateljica.

Da je POmoč DNK je v praksi namenjena izključno ženskam so tudi vodilne DNK javno povedale v članku objavljenem v ženski prilogi Dnevnika - Nika, kjer oporekajo izjavi ustanoviteljice prve varne hiše na svetu Erin Pizzey, da "...so moški v enaki meri žrtve nasilja v družini, kot moški, ...". To trditev Erin Pizzey dokazujejo številne svetovne raziskave in podatki, vendar v DNK to enostavno slepo spregledajo in eksplicitno celo trdijo, da so storilci nasilja v družini izključno moški, ženske pa zgolj žrtve.

Upam, da informacija ni prišla prepozno in da boste probleme čimprej rešili.

Lep pozdrav,
Albert