Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

KAKO POMAGATI ZLORABLJENI PUNČKI???

Default avatar

ZASKRBLJENA

pozdravljeni,

ne vem če sem na pravem forumu, vendar vseeno prosim za vašo pomoč.

Torej, gre za 9 letno punčko, ki jo je očim zlorabljal že pri 5-tih letih in je bil za to tudi obtožen na 2 leti zapora. Njena mama se je skrbništvu za njo odpovedala in s tem pedofilom ima zdaj še 2 otroka. Oče od te punčke je pijanec in ni sposoben skrbeti za njo. Zato je punčka prišla v rejništvo, kjer pa se ji na žalost tudi ne godi nič boljše. Živi na kmetiji pri družini, ki ima še 3 punce prav tako v rejništvu. In ti ljudje jih pretepajo dnevno, jih silijo v razna kmetijska dela, čeprav fizično niso sposobne za težka opravila, od čiščenja hlevov (imajo več glav goveda), za katera morajo skrbeti te punčke.

Od punčke babica se že od vsega začetka bori, da bi lahko za njo skrbela (in prav tako si tega želi punčka sama!), pa je ne sme niti prav obiskati. Na Centru za socialno delo ne ukrepajo ničesar proti rejnikom, čeprav vejo, da punce pretepajo in z njimi ravnajo grdo. Torej se na Center za soc. delo ni mogoče pritožiti, ker se babica boji, da bo potem še slabše.

V bistvu me zanima, koliko mora biti otrok star, da lahko sam odloča kje bi rad živel (slišala sem, da mora bit star 9 let).

za vaše odgovore prosim čimprej in upam, da mi boste lahko pomagali, ker bi punčko res rada rešila iz tega pekla, ki ga živi že par let... razen na babico in dedka se namreč nima na nobenega obrnit, ona dva pa ji tudi ne moreta kar tako pomagat... hvala.

lep pozdrav..
Default avatar

Vilma R.

Spoštovana gospa!

Predstavili ste situacijo, ki se dotika več različnih področij: rejništva, skrbništva, stikov… Tovrstno problematiko obravnavata in rešujeta center za socialno delo in sodišče.

Obstaja tudi možnost, da pišete Varuhu človekovih pravic ( Dunajska 56, 1000 Ljubljana) ali pokličete na njegovo brezplačno telefonsko številko 080 15 30.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

sandra*

Jaz osebno bi prijavila vse skupaj na CSD in če ne bodo reagirali, bi poiskala pot preko medijev (žal ,a tudi resnično,šele takrat začnejo državni organi nekaj migat). Najbolje na POP TV- Preverjeno,ampak če boste lahko dokazali svoj prav....
Default avatar

tincii

A to je vse kar lahko naredite, da napišete tak odgovor?!
Ne morem verjeti.
Default avatar

Fedor

Spoštovana,

Na žalost še ena od mnogih zgodb, ki ji botrujejo naši zveličavni centri za socialno delo. Sem prosvetni delavec in mnogokrat nisem razumel, kako je možno, da se trpinčijo otroci z vednostjo socialnih delavk, opozorjenih na nasilje (pogosto kar z dokazi). Enostavno niso odreagirale in dobil sem vtis, da so tem ljudem pomembnejše pravice in dušni mir staršev, rejnikov, skrbnikov in ne vem še koga, samo otrok ne.

Gospa Vilma - sama socialna delavka - vam je seveda dala nasvet v njihovem stilu. Povedala vam je nič. No, varuhu človekovih pravic da pišite...
to pa je eden izmede najzanesljivejših našinov v naši državi, da se stvar ne bo primaknila z mesta in bo vse ostalo nespremenjeno.

Edina rešitev, ki jo vidim v vašem primeru so mediji, ki pri nas (škoda, da je tako) edini odreagirajo hitro in učinkovito. Le obelodanjenje takšnih in podobnih nečlovečnosti prisili odgovorne birokratke in birokratkice, da začno stvar reševati v prid otroka. Dokler pa se skrivajo v megli anonimnosti, pa počnejo...saj sami vidite kaj.Pozdrav in vso srečo,
Fedor
Default avatar

pia

Pozdravljeni "Zaskrbljena"!

Hudo mi je, ker se dogajajo takšne stvari. Otrok je bil nameščen v rejniško družino, kjer bi mu naj bilo boljše, pa je očitno, po vaših besedah, slabše.
Tako kot vam je že svetovala gospa Vilma, vam tudi jaz svetujem, da se obrnete na ti dve instituciji. Lahko se tudi obrnete na Društvo za nenasilno komunikacijo.
Zanima me, zakaj mogoče ne bi stopili na Center za socialno delo in jih opozorili, kaj se v resnici dogaja. Če vas center ne bo upošteval, pa se obrnite na socialno inšpekcijo pri Ministrstvu za delo , družino in socialne zadeve.

Pa javite nam, kako se je zadeva razrešila. Lep pozdrav!

PIA
Default avatar

vrtnica3

Pozdravljeni!

Moj nasvet je vseeno, da se obrnete na pristojni Cneter za socialno delo in ukrepate. Če vas ne bodo upoštevali, se pritožite na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (socialna inšpekcija).
Žalostno je, da bi to naj bil otrokov drugi dom, kjer naj ne bi bilo nasilja. Želim, da vam uspe!

Vrtnica
Leskovar Renata
Default avatar

Vilma R.

Resnično želim, da življenjska zgodba deklice ne bi ostala samo zapisana na teh straneh in na našem dopisovanju. V nekaterih odgovorih je pojasnjeno kdo je pristojen za reševanje tovrstnih primerov, v drugih pa je že vnaprej izraženo nezaupanje do teh institucij in strokovnjakov. Čas teče, deklici pa je treba pomagati takoj, zato je nemudoma potrebno storiti korak naprej. Naredijo ga lahko le tisti, ki deklico poznajo in vidijo v kakšnih razmerah živi. Prej ko se stopi na pot iskanja rešitev, prej se rešitev najde. Če bi v življenju zaradi posplošenega nezaupanja niti ne iskali pomoči, tudi rešitve ne bi našli.

Upam, da bodo gospa, ki je zgodbo napisala ali stari starši zbrali dovolj poguma, moči in zaupanja, da stopijo do institucij, ki so s pooblastili pristojne in odgovorne za to, da otrok preživlja varno mladost.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

ZASKRBLJENA

Pozdravljeni,

hvala za toliko odgovorov in kar nekaj spodbudnih besed... moram povedati, da je od punčke babica stopila v kontakt z ga. Bašič-evo, ki je takoj reagirala tako, da bo rejnici vsake toliko pošiljala kontrole nenapovedano. Tudi Ga. Bašič je bila šokirana in jezna, da se take stvari dogajajo.
Prav tako, je od punčke stric, ki je med drugim tudi njen krstni boter, bil pri deklici na obisku in ji pred rejnico dejal, da če jo bo kdo kdaj udaril, da naj ga takoj pokliče, da bo prišel takoj po njo (toliko, da bi mogoče s tem tudi rejnico kaj prestrašil). Prav tako se je povezal s soc. delavko na šoli, ki jo obiskuje deklica in s Centrom za soc. delo, in bo poskusil on dobiti rejništvo/skrbništvo za njo, se pravi, da bi mogoče (če se bodo starši in vsi ostali strinjali s tem), lahko deklica živela pri svojem stricu, ki je drugače profesor matematike.

Upam, da se bo uredilo tako, da bo najboljše za deklico. Vsekakor pa bom vesela vsake spodbudne besede in morebitne ideje, kako bi se deklico rešilo iz te situacije. Še enkrat hvala vsem.

lep pozdrav.
Default avatar

Vilma R.

Spoštovana ZASKRBLJENA!

Iskreno sem se razveselila, da ste se nam ponovno oglasila in sporočila kaj vse ste že storili, da bi pomagali deklici. Hvala Vam.
Ne zmore in ne upa si vsak, kar ste zmogla Vi. Niste ostala le nema, zaskrbljena opazovalka, zavzeto ste stopila na pot iskanja možnih rešitev.
Seznanjate nas tudi s čudovito novico, da stari starši v skrbi za vnukinjo niso več osamljeni in da se za deklico zavzemajo še njeni preostali sorodniki.
Sedaj je pomembno, da se na poti spremljanja in razreševanja dekličine situacije ne ustavite, ampak pogumno stopate naprej. Srečno!
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

Fedor

Pozdravljena zaskrbljena,

hvala bogu, da se zadeva vsaj malo premika. Žal pa mislim, da razlogov za pretirano veselje ni. Udarci v rejniški družini bodo mogoče prenehali, otrok pa bo deležen mnogo hujšega terorja, kot je fizični. Ljubezni, sprejemanja in sočutja ne moreš ustvariti z nenapovedanimi obiski socialne delavke, to so pa stvari, do katerih ima vsak otrok pravico. Poleg vsega gorja pa gre tukaj za bitje, ki je že do kraja ranjeno in ponižano.
Tudi mi ni jasno ,kako je mogoče, da se poleg vseh sorodnikov, ki so deklico pripravljeni sprejeti, otrok nahaja pri popolnih tujcih (ki mimogrede otroke zlorabljajo in so zato še plačani).
Do točke, ki ste jo opisali se ponavadi premakne. Križev pot se začne, ko pridejo na vrsto konkretni koraki (odvzem otroka rejniški družini) : tukaj pa se zadeva zaplete prav na mestu, kjer se stanje pridno vzdržuje - na centru za socialno delo. Pa saj bi sebi v skledo pljunuili, če bi babici dali prav: storiti bi morali prav tisto, česar prej niso hoteli. Poleg tega mi ni nihče ne bo govoril, da so za stanje v dotični družini zvedeli prav sedaj.

Deklici želim topel dom. Čimprej!
Fedor
Default avatar

ZASKRBLJENA

Pozdravljeni Fedor,

hvala za vašo skrb... moram povedat, da ne glede na željo starih staršev in deklice, imajo v naši "čudni" državi še vedno prednost in možnost odločanja dekličini starši, čeprav se je njena mama njej odpovedala (mislim glede skrbništva), oče je pa pijanec in še zase ni sposoben skrbeti. In ravno zaradi tega, ker želijo stari starši pomagat deklici, jim dekličini starši zanalašč "kontirirajo" s tem, da nasprotujejo celo obiskom babice in dedka, kot tudi vsem ostalim sorodnikom. In naši centri za soc. delo glede takih zadev nič ne naredijo ali jim zakon tega ne dopušča... ???
ni mi jasno, kako lahko starši še vedno odločajo o dekličini usodi, če se ji je mati odrekla, oče pa tudi noče/ni sposoben skrbet za njo???? po moje bi bilo edino pravilno, da bi deklica živela pri starih starših oz. stricu, ki bi ji nudili dom in ljubezen, ki ga potrebuje in tudi zasluži!

ampak ne, v naši državi očitno to ne gre..... in ravno zaradi tega sem najbolj razočarana in jezna na vse te naše ustanove, ki se trudijo pomagat, po drugi strani pa uboge otroke, ki bodo v vsakem primeru nosili posledice celo življenje, "tiščijo" v tuje roke, da z njimi delajo še slabše..... (ne bom rekla, da povsod! vendar v tem primeru je ŽAL tako!)

in še to moram povedat, da se tudi zdaj ni nič spremenilo.... deklica je še vedno v rejništvu.. kako pa delajo z njo, trenutno ne vem.... mislim pa, da nič kaj lepo... pa nič konkretnega ne morem naredit.... ravno zaradi zgoraj napisanega...

po moje taki starši, kot jih ima ta deklica (in verjamem, da še mnogo otrok!), niso vredni, da jih otrok pokliče mami/ati ..... ne pa da celo lahko odločajo o otrokovi prihodnosti v vsakem primeru..... ne glede na to, kako se do otroka obnašajo... to kar se dogaja je (oprostite besedi!) - totalna svinjarija! ....

hvala ... in lep pozdrav...
Default avatar

Ani

Stric naj punčki pove, da tudi če jo bodo zmerjali itd., da mu naj javi - po moje bi znalo to tudi že deloma kaj pomagati.

Ali imajo stari starši in stric odvetnika ali so se vsaj pozanimali za brezplačno odvetniško pomoč? Niso mi znani zakoni na tem področju, ampak kakor ste opisali, bi res morda lahko kaj dosegli s pravo strategijo?

Kaj pa, če bi socialni center pač vsaj dodelil punčko vsaj drugi, preverjeno boljši, družini? (Ali obstajajo kaki dokazi, da so z njo pri tej družini slabo ravnali - modrice, morda fotografije modric...? Ne vem, če pričevanje otrok šteje - vseh treh morda? Saj morajo biti kaki mehanizmi, kako oceniti družino za neprimerno...) Sama pomoči v hlevu še nimam nujno za zlorabljanje, je pa res odvisno koliko in kaj se pričakuje od njih, da delajo, ter kak odnos do njih imajo rejniki. Saj to lahko otroci povejo in se sproti poroča CSD, ne? (Navsezadnje bi se celo lahko namestile skrite kamere v hlev, današnja tehnologija to omogoča?)

Če ima dekličina mati tak odpor do svoje matere, bi bilo za razjasniti & razmisliti, zakaj. Očitno ima tudi sama hude probleme, če vztraja v odnosu z obsojenim pedofilom!
Ali je obiskovala terapijo? Ali je mogoče tudi iz otroštva bila deležna kakih travm ali zlorab - fizičnih ali psiholoških? Ni nujno, da je tako, ampak opozarjam le na morebitno možnost - ta vzorec se včasih ponavlja!
(Poleg tega tudi, ali je možno, da očim sedaj zlorablja lastna otroka? Mogoče bi šele to materi 'orenk' odprlo oči?)

Vesela sem, da vam ni vseeno in da se stvari spreminjajo na bolje - tudi po vaši zaslugi!!
Default avatar

Minka

Ko bi lahko kakorkoli pomagala, bi z veseljem storila. Pisem predvsem zato, da se vam zahvalim, da ste tako dober clovek. Kar razjokala sem se, ko sem precitala o usodi te deklice, ker me je vrnilo v mojo preteklost. Ko bi takrat imela na svoji strani cloveka kot ste vi, bi bila neizmerno srecna. Hvala vam, da ste clovek dejanj! Naj vas vedno spremlja vse dobro.
Default avatar

Brigita

Živijo!
Kako je sedaj s punčko?
Default avatar

ZASKRBLJENA

pozdravljeni po tako dolgem času,

veseli me, da ste vsi pozitivni ... moram povedat, da je deklica še vedno v isti rejniški družini, in pred kakimi 3 tedni sem bila pri njej na obisku z njeno babico, ki ji je šla povedat, da se bo še vedno borila za to, da bo lahko enkrat prišla k njej. in moram povedat, da nas je njena rejnica zelo jezno sprejela in se prepirala z nami vpričo deklice, ki nas zaradi nje niti ni upala prav pogledat. Za nalašč sem rejnico vprašala, če lahko gremo z deklico vsaj na sprehod, da bi nam na samem upala kaj več povedat... pa ni dovolila... češ, da vse kar nam ima za povedat, lahko pove pred njo... da pred njo ne rabi skrivat ničesar. in da si v bistvu mala želi, da bi lahko bila s svojo mamo, ali očetom ali babico.. in češ, tako ali tako vam bo povedala svoje, ko bo polnoletna... mislim ej?! ... da vam sploh ne govorim kako umazana in zanemarjena je bila deklica, niti čevljev ni imela obutih, bosa je hodila po dvorišču in kasneje po hlevu polnem goveda...... pazit mora na dva dečka stara dve in eno leto od rejničine hčerke.... aja.. in kaj je še rekla rejnica? češ, da ona mora poskrbet v tej smeri za deklico, da mala rabi TRDO ROKO, da se bo učila... mislim ?!?!?! TDRO ROKO??!!?!? Otrok, ki je izkusil že toliko slabega in trde roke?!??!!?? ....

v glavnem babica se je včlanila zdaj v društvo, ki pomaga takim otrokom (kako točno se reče, si žal nisem zapomnila) in bo poskušala na ta način še kaj pomagat.. saj je pred časom (mislim da pred cca. 3 leti vse skupaj dala v javnost - v časopis- pa ni nič kaj dosegla s tem), pisala je že vsem mogočim institucijam za te zadeve v Sloveniji, od varuha človekovih pravic, do društva za nenasilno komunikacijo.. itd... pa se še nič ni porihtalo....

upam, da se bo enkrat sreča nasmehnila tudi tej deklici, ki je kljub razmeram v katerih živi v šoli med najboljšimi učenkami....

njenim staršem pa sporočam, da bi za moje pojme bilo bolje, da se ne bi nikdar rodili, ker niso vredni, da so starši....

lep pozdrav in probajmo rešit (take) otroke, da bi živeli bolje...
Default avatar

Kitka

Tudi jaz se strinjam, gospa, da bi bilo o razmerah v tej rejniski druzini najbolje obvestiti POP TV in jim povedati celotno zgodbo. Nato se bo kaj obrnilo tudi s CSD-jem in ostalimi organi.
Gre za dobrobit te puncke in vseh otrok v rejniski druzini. Vcasih je potrebno zagnati velik halo, da se stvari zacnejo premikati. Tako je pac v nasi ljubi drzavi.
Default avatar

rezi

Beremo zgodbo, ki jo piše ena stran. Vsaka zgodba ima še več strani. Jaz mislim tako, da se stari starši, center za socialno delo, rejniki, šola usedejo skupaj, se pogovorijo kaj je dobro za deklico in kaj deklica želi. To je bolj pomembno od tega kakšne so njihove želje. Verjamem, da se tako lahko zmenijo kaj je za deklico najboljše. In vse bo lažje, če bodo odrasli med sabo pripravljeni se dogovorjat in si bodo vsaj malo zaupali med seboj. Za dobro deklice.
Default avatar

viktorija

Otrok v rejništvu "lahko odloča o sebi" oz. daje mnenje, ko je tega sposoben. Če deklica izraža voljo, da bi povedala o teh razmerah in izrazila željo, kje si želi biti, je prav - to je tudi njena pravica - da strokovna delavka napravi zapisnik z njo in na podlagi njene volje poišče ustrezne rešitve. težko rečem, če je najboljša varianta rejništvo pri babici, vendar vsekakor druga rejniška družina, kjer bi deklica imela boljše pogoje za življenje od pogojev v svoji matični družini in rejniški.
Če babica in deklica ne bosta postorili nič, torej ne opozorili na dejanske razmere, se na žalost zanesljivo ne bo nič spremenilo. Torej pogumno naprej.