Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

KAKO POMAGATI ZLORABLJENI PUNČKI???

Default avatar

Andreja

Spregovorjeno tudi na Straševskem forumu:
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

ZASKRBLJENA

deklica si ne upa več z nikomer prav govoriti, kaj si pravzaprav želi... to je čisto normalno, če ji vsi (rejniki in starši) "perejo" možgane, in ji pravijo, da je babica lažnjivka in da je hudobna in kaj vem kaj še vse...

verjemite mi, da babica poskuša na vseh koncih in krajih in se bori za pravico... ampak do zdaj neuspešno....

lep dan!
Default avatar

Vida B. - Združenje MOČ

Ker so nedvomno interesi otroka in njenih staršev v nasprotju (zato je otrok moral od doma) potrebuje otrok kolizijskega zastopnika, ki jo bo varoval. Tako določa tudi zakon. Prav tako bi moral imeti otrok možnost izbrati zaupno osebo, moral bi imeti skrbnika...pa nima nič. Ti starši, ki zanikajo zlorabo in otroka niso zaščitili, še vedno o vsem odločajo. Otrok je v rokah ljudi, ki niso pristojni!!!
Default avatar

K2

predlagam, da babica najame dobrega odvetnika in vloži tožbo za skrništvo. Vredno bi bilo denarja.
Default avatar

DNK

ODGOVOR

Društvo za nenasilno komunikacijo je nevladna organizacija, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja v družbi. Med drugimi programi na področju nasilja izvajamo individualne svetovalne pogovore za osebe, ki so doživele ali ki doživljajo nasilje.

Glede na to, da se pristojni center za socialno delo ne odziva na pritožbe in sume o povzročanju nasilja nad deklico in ker je zloraba kaznivo dejanje Vam svetujem, da se obrnete na policijsko postajo, kjer podate sum o povzročanju nasilja nad mladoletno osebo. Svetujem Vam, da v prijavi zapišete čimveč podrobnosti, kdaj ste prvič izvedeli in kako, da deklica doživlja nasilje, kdaj ste se prvič obrnili na CSD, kaj Vam je rekla rejnica, ko ste prišli na obisk »trda roka«…itd.

Če prijave ne boste zmogli podati se lahko obrnete na naše društvo, Društvo za nenasilno komunikacijo, Miklošičeva 36, 1000 Ljubljana, telefon 01 43 44 822, kjer Vam jo bomo pomagali sestaviti.
Glede na to, da ste dobili kar nekaj predlogov o vključevanju medijev bi vam predlagala, da tega ne storite. Namreč, kljub temu, da bi bila zagotovljena anonimnost se lahko hitro zgodi, da deklico prepoznajo in je tako izpostavljena kar pa povzroči dodatno zlorabo in hudo breme za deklico.

V nadaljevanju sem Vam napisala dva člena iz zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki govorita o delu centra za socialno delo in njihovih dolžnostih ter pristojnostih glede izvajanja rejniške dejavnosti.

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-UPB1)

167. člen
(1) Center za socialno delo spremlja razvoj otrok v rejništvu in nadzoruje vzgojo in izobraževanje rejencev ter izpolnjevanje drugih obveznosti iz rejniške pogodbe.
(2) Center za socialno delo po potrebi ukrepa, da se v vseh primerih in na najboljši način uresničuje namen rejništva.

177. člen
Če je pri osebi, kateri so starši sami oddali otroka v rejništvo, ogrožen telesni in duševni razvoj otroka ali če je mogoče utemeljeno sklepati, da v danem okolju ne bo dosežen namen rejništva, ukrene center za socialno delo, kar je potrebno za otrokovo korist.


Dodatne infornmacije o našem društvu dobite tudi na naši spletni strani:

http://www.drustvo-dnk.si/

Lep pozdrav!
Metka Vanček, svetovalka
Default avatar

urška

Spoštovani,

Predlagam, da se z pisno vlogo obrnite na Inšpektorat RS za delo - Socialna inšpekcija , katera ima v pristojnosti tudi nadzor nad delom centrov za socialno delo.

LP,

Urška
Default avatar

Vida B. - Združenje MOČ

Vse je že bilo narejeno in babica se je zaradi nemoči in nazadnje še zaradi "pisma, ki ji ga je napisla vnukinja" umaknila. Inšpektor je potrdil "obstoječe stanje" - vse je v redu - otroku je dobro. Babica je umaknila tudi zahtevo za stike na sodišču.

A le nekaj dni za tem, je babica ugotovila, da skrb CSD ne obsega tudi ureditve zdravstvenega zavarovanja.......deklica kar dolgo obdobje sploh ni bila obnvezno zdravstveno zavarovana...toliko o tem, kako je ustrezno poskrbljeno za otroka!
Default avatar

radovedna

Absurd,kaj se tu dogaja.Mislim,da je toliko dokazov,da bi ta zadeva lahko prišla v preverjeno ali tednik.Ali boste dvignili roke gor in vse pustili?Eno leto ste se pogovarjali,a kakšen je rezultat???GROZA.
Default avatar

metuljčica

Zaskrbljena je to temo danes vnovič načela na Starševskem čveku.
Saj sploh ne vem, kdo naj bi tej deklici pomagal.... Varna hiša, ne bi bilo možno stopiti v stik s kako drugo nevladno organizacijo s tega področja, ki ima mogoče kakšno izkušnjo več, in stvar spet odpreti, skušati kaj rešiti? Tu je SOS telefon, ki ima izkušnje, kar se tiče nasilja, na Tomu imajo najbrž kaj izkušenj z otroki v podobni situaciji, Krizne hiše za mlade, prvi naslov pa je najbrž kar šolska svetovalna služba.
Glede na to, da se nad deklicami izvaja nasilje, bi bila najbrž umestna tudi prijava na policiji. Ne vem, kaj lahko babica sploh izgubi, če bo težila, saj je situacija že tako ali tako GROZNA!
Default avatar

vlasta

prebrala sem za to punčko staro 9 let in še tri druge,jaz pravim da je kriva socialna ona bi mogla vse to rešiti midva bi pa rada otroka ki nima kje biti rada bi posvojila kaksnega otroka pa pravijo da je nemogoce ker jih ni naj dajo nama z mozem kaksno punčko pa jo takoj posvojima
vlasta
Default avatar

stephanie

zelo od srca sprašujem, kaj se sedaj dogaja s to ubogo punčko?
MALI OGLAS:
šenkam škaf zelja, kilo jabolk in gajbo dobre volje:-)
Default avatar

nfwpo3erui

krasno, da je očitno lahko vsak rejnik in da otroka kljub vsemu sranju ne morejo umakniti od tam. en kup institucij in butastih pravil je vmes, samo med otrokom in roko pa nobenega.

sramota pa taka država
Default avatar

Bida Be

Direktor CSD je "osebno preveril" (z osebnim obiskom) stanje v rejništvu in v tem obisku "ugotovil" (in ODLOČIL), da rejništvo poteka zadovoljivo in v korist otroka. Vključen je bil še inšpektor,pa še kdo. VSE JE V REDU! Ali pa je v redu tudi to, da ta otrok (razen nevrednih staršev) nima nikakršnega zastopnika,skrbnika,...
Tisti, ki rejništvo izvajajo in spremljajo, ocenjujejo sami sebe in svoje delo. Ocena je vedno:ODLIČNO!
Direktor je pravnik, ki nima prav nikakršnih znanj ali referenc s področja vzgoje (razen, da je oče in dedek, kar v rejništvu največ velja!!??), ni nikakršne strokovnjak in je že tudi v letih..
Vida Berglez
Default avatar

kraksy

Na zalost pri svojem delu ugotavljam, da je takih deklic, pa tudi deckov veliko po nasi lepi Sloveniji. Tudi sama sem prestajala nasilje ob mozu alkoholiku, predolgo. Sele psihicne tezave starejse hcere so me pripeljale do pravega nasveta.... Ja, tudi odvzem otrok je bil v igri po mnenju socialne delavke. Ne pomoc vsem trem ...kje pa, varna hisa kaj je to?
Vesela sem ko berem, da vsaj obstajajo varne hise, ceprav so po pravilu zasedene 1000 % .Kaj pomaga zakon sprejet v drzavnem zboru, ce centri za socialno delo ne odlocajo v prid otroku. Otrok ki prisostvuje nasilju med starsema je sigurno v najboljsih rokah ce je dodeljeno sostarsevstvo....en teden pri enem roditelju, naslednji teden pri drugem.... ali mislite da tak otrok ima varen "DOM" Ali se bolje briljantno ; prijateljica je imela dodeljeno sostarsevstvo....stiki pa pon-mami, torek-ati, sreda-mami, cetrtek-ati, petek in vikend pa vsak drugi pri enem od starsev. Posledica 8 letnega stanja - nespecnost, fobije, dvomesecna hospitalizacija na zaprtem oddelku psihiatrije v Polju PRI 12 LETIH, lepo vas prosim.
Pa se problem rejnistva in posvojitev; zakon zelo lepo doloca pravice in dolznosti, ljudje pa smo podvrzeni dejstvu, da skrivamo kaj se v resnici dogaja za zidovi. Zato tudi rejnica ni dovolila deklici, da bi bila sama s sorodniki in tudi delavci centra za socialno delo slisijo le mnenje rejnice, saj je stalno prisotna ob otroku... ali pa pogovor poteka ob sproscenem klepetu ob kavici, otroci pa so zunaj ali v svoji sobi. Ze ko so dodelili rejnistvo so vedeli, da otrok gre zivet na kmetijo, temu primerno bo treba tudi pomagati pri delu, kar pravzaprav ni sporno, le prisila in tezasko delo nista primerna. Je pa zelo malo rejnic, ki to poslanstvo opravljajo s srcem... zal je se vedno vecini to zasluzek in moznost da za delo doma dobijo na stara leta tudi trdo prisluzeno pokojnino. Po vsem napisanem je zal usoda to deklico vrgla ravno v tako druzino, obzalovanja vredno pa kljub vsem predpisom, instancam in lepim besedam zapecatena zadeva.

Kaj naj napisem? Drago dekle ce ti bo kdaj omogoceno prebrati to pisanje, ne vdaj se v usodo, zastavi si svetel cilj, in v zelji da ga dosezes pojdi po poti s pokoncno glavo. Nauci se dajati ljubezen, najprej sebi, saj te ti najbolj manjka. Veliko nas je, ki smo prehodili trnjevo pot, pa z zastavljenimi cilji preziveli in obcutili tudi tisto radostno plat zivljenja. Prateklost je najbolje pustiti za seboj, pa ceprav to ni vedno mogoce.

Kaj ko bi se socialne delavke vprasale zakaj so gulile solske klopi? Dokler same na svoji kozi ne izkusijo krivic le tezko vedo kaj je DOBRO za otroka. formalnostim pa hitro zadostijo.

Miru zelim vsem, ki se boste ustavili natej strani
Kraksy