Med.Over.Net

Varna hiša

Izpovedi žensk z izkušnjo nasilja in zgodbe otrok, ki so z njimi šli po tej pot. Svetovalke iz Varne hiše vam strokovno svetujejo, kako krog nasilja prekiniti in katere so mogoče poti iz njega.

ODGOVOR ROŽICI23

Default avatar

Vilma R.

Pismo Rožice23 z dne 26.8.05 se je glasilo:

Pozdravljeni, malo čudno vprašanje, a vseeno. Zanima me kako se pride v varno hišo, če za to obstajajo kakšni posebni pogoji?
Vam zaupam moj primer: s partnerjem sva skupaj 4 leta, dve leti živimo v hiši njegovih staršev, v zgornjem nadstropju smo si uredili lastno stanovanje. Partner je bil do mene že večkrat nasilen, na mojo srečo mi še ni bilo treba poiskati zdravniške pomoči, v zadnjem primeru in njegovem fizičnem nasilju name pa je pripeljalo tako daleč, da sem ga prijavila na policijo – se je s takrat 15 mesečno hčerko (najino seveda) zaklenil v stanovanje in šele po posredovanju policije me je spustil noter. Seveda jim je (in tudi meni) zagotovil, da se to ne bo več ponovilo. Jaz mu ne verjamem!!! Ker sem mnenja, da, če se zgodi enkrat, da se bo še naslednjič. Večkrat mi je že grozil in vpričo otroka me je tepel, brcal in klofutal. Jaz tako ne morem več živeti! Bojim se za prihodnost svoje hčerke. Pa še en problem je tukaj – njegova mama se vtika v naše življenje in tudi ona mi je že grozila, da me bo prijavila policiji, češ, da ne znam skrbeti za otroka, partner in mama sta oba mnenja, da mi ne dasta mojega lastnega otroka. Jaz se bojim prihodnosti z njim, ker se z njim ne da normalno pogovarjati, me kritizira na vseh področjih… Rada bi naredila spremembo, se odlepila od vseh v njihovi hiši, ker imam občutek, da bom samo trpela in nič drugega. Prosim za nasvet. Hvala. Žalostna mamica.


Spoštovana Rožica 23!

Skupaj z uporabnicami Varne hiše Gorenjske in strokovnimi delavkami smo razmišljale o vaši življenjski zgodbi, se vanjo poglobile in danes vam posredujemo naša mnenja.
Lep pozdrav!mag. Vilma Regovc, dipl.soc.del
Vodja Varne hiše Gorenjske

tel: 051/200 083
Default avatar

Mateja D.

V varno hišo se lahko zatečejo ženske, ki doživljajo psihično, fizično ali spolno nasilje. Vsaka ženska lahko s seboj pripelje svoje otroke.
Vsaka varna hiša ima pravilnik bivanja. Če bi se rada seznanila s pravili bivanja v Varni hiši Gorenjske, nas lahko pokličeš ob delavnikih na telefon 051/200083.
Glede na zgodbo, ki si nam jo zaupala, je očitno, da doživljaš hudo nasilje in to ne samo od ene osebe.
Varna hiša je prostor, ki ti da možnost, da v miru in brez pritiskov premisliš o tem, kaj bi v življenju rada dosegla, kako bi rada živela in da to začneš uresničevati.

Želim ti veliko sreče na tvoji življenjski poti.
Mateja Debeljak
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Pozdravljena žalostna mamica:
Pod prvo ti povem, da nisi edina, da naj je veliko s tem imenom. V glavnem si odgovor za svoj problem našla že sama, le stvar časa je kdaj ga boš uresničila. Zato pa se moraš odločiti sama. Moje mnenje je, da se situacija v kateri se nahajaš ne bo nič popravila, ker se mož in tvoja tašča podpirata v svojem naklepu, da tem čim bolj ponižata. V vsem tem pa bosta ti in tvoj otrok najbolj trpela, kar pa boš videla šele potem, ki ti bo uspelo ga odpeljati od jih.

Lep pozdrav,
Marjetka
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Kakor, da bi brala svojo življenjsko zgodbo. (Samo tašče ni.)
Nobene obljube ne bodo preprečile nasilja – je pač človek (SLABIČ), ki si išče moč nad ženo v nasilju.
MOJ PRIMER
Sem starejša ženska, v zakonu sem bila mnogo – premnogo let, vedno znova ponižana – psihično in fizično. Večne obljube, da se to ne bo ponovilo, so ob prvem prepiru odpadle. Bolje bo samo tiste dni, ko bo njemu to odgovarjalo (in tašči).
Posledice pa čutimo žene in otroci. Ukrepaj, dokler imaš še čas in zdravje, da ti ne bo žal, saj, ko si v mojih letih, je to še bolj boleče.
Pregovor pravi: Kar se Janez nauči, to Janezek zna, če pa ima še mamo (TAŠČO) za pomoč !!!!!
Bodi prepričana v svoj uspeh in v dobro otroku.
SREČNO

Petja
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

Draga Rožica 23!

V varno hišo boš stopila takrat, ko si boš zares močno želela spremembo, ko ti bo partner grozil iz dneva v dan, da te bo iskal pri znancih, prijateljih in bodo tvoje razmere doma nevzdržne. Nikar predolgo ne premišljuj, otrok je še majhen in še ni utrpel hujših posledic. Pojdi na najbližjo socialno ustanovo in povej, kako je doma. Seveda moraš biti trdno odločena, da hočeš narediti nekaj iz sebe. Ne odlašaj, iz leta v leto padaš globlje v brezno. Imaš še zelo mlado vezo, mogoče še nisi naredila prevelike škode, potegni se iz nje in zaživi na novo. Zaupati moraš sama sebi in se spoštovati. Nikar naj te ne bo strah. Kar pogumno. Ne pusti se teptati.

Sončica 5
Default avatar

Uporabnica VH Gorenjske

KDAJ V VARNO HIŠO?

Sem mati s trem otroci in iz izkušenj vam povem, da ko vas partner udari enkrat, se udarci ponavljajo in njihove obljube so lažne. Torej, če je vaše življenje še tako boleče, ni potrebno da tako tudi ostane, naredite spremembo zdaj, že zavoljo vaše 15 mesecev stare hčerke. Ženske nismo na svetu, da trpimo udarce in poslušamo grožnje in da smo kritizirane. Verjamem, da ste čudovita mati, saj ste naredili že korak, ko se sklicujete za nasvet. Sama sem v varni hiši s pomočjo čudovitih socialnih delavk in njihovih naukov in razne pomoči dognala, da še zmorem ljubiti in biti ljubljena. Glede na to, da sem odšla od partnerja, lahko rečem naga in bosa, boste hitro prišli na zeleno vejo. V varni hiši si žene pomagamo med sabo in premagujemo ovire skupaj. Začnite zdaj skrbeti zase in svojo deklico, ko si boste pomagali sami, bo bog le na vaši strani.


Tatjana


Pošiljam ti zgodbico, ki ti pove, da samo sama lahko preprečiš bolečino.

ŽIVETI ZASE
Nekoč se je neka žena preselila v gorsko votlino, da bi se učila pri guruju. Rekla je, da bi rada vedela vse, kar se vedeti da. Guru ji je dal kup knjig in jo pustil samo, da jih bo lahko v miru prebirala. Vsako jutro se je vrnil v votlino, da bi videl njen napredek. V roki je imel težko leseno palico. Vsako jutro ji je postavil enako vprašanje: » Si že dobila vse znanje tega sveta?« In vedno je dobil enak odgovor. »Ne,« je rekla, »ne še.« Guru jo je potem s palico udaril po glavi.
To se je ponavljalo mesece. Nekega dne je guru spet prišel v votlino ji spet postavil enako vprašanje, dobil enak odgovor in dvignil palico, da bi jo spet udaril po glavi. Takrat pa je ženska iztrgala palico guruju iz rok in se izmaknila udarcu.
Srečna, da se je izognila vsakodnevnemu tepežu in v strahu, da bo spet kaznovana, je pogledala guruja. Presenečena je bila, ko je videla, da se ji je nasmehnil. »Čestitam,« je rekel, »tvoje šolanje je končano. Zdaj veš vse, kar moraš vedeti.«
»Kako to mislite?« je vprašala. »Naučila si se, da se nikoli ne boš mogla naučiti vsega,« je odgovoril, »In naučila si se, kako preprečiti bolečino.«
O tem govori tudi ta knjiga: kako ustaviti bolečino in imeti kontrolo nad svojim življenjem.
Mnogo ljudi se je tega že naučil. Tudi vi lahko storite enako.
Default avatar

MilenaŠ

Pozdravljena Rožica 23

Ko sem do konca prebrala vaše »vprašanje«, sem se v bistvu vprašala kolikokrat sem že vse to slišala kot strokovna delavka v VHG. Vse kar opisujete, so mi že pripovedovale ženske, ki so bivale v varni hiši. Nasilje, psihično in fizično, ki ga doživljate s strani partnerja, se ne bo ustavilo z njegovimi obljubami in prav je, da mu ne verjamete. Sama pa se boste morali odločiti, kaj boste v zvezi s tem ukrenila. Tudi umik v varno hišo je ena od možnosti in če se boste za to odločili, lahko za dodatne informacije pokličete na našo tel.št.051-200-083 .
Lep pozdrav,

Milena, strokovna delavka v VHG