Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

DrOga

Default avatar

Lady-fox

ČauBau!
Sm NajstNica..,16 let...In NeKako ZaČela Z drOgo.
Hodim na partije...ampak ne zaradi droge.
Tema je taka..da enostavno nevem kaj da naredim
sicr situacija niti priblizno ni zelo zelo resna,,,v primeru s tem kakšni problemi so se na tem forumu.Probala sm...poprs(začetek),trava,skunk,speed.
alkohol mi je enostavno ratal premalo..oz. sploh nism pila nikol velik. premamila me je izkušna z nečim novim.Poham med wikendi..sam mi ponawadi ne paše...ker ne maram preveč ''zadetega'' občutka sem raje na realnih tleh.
amfetamin..oz.speed..pa mi je bolj všeč od zelišć itd. gre3 se mi bolj za energijo.zasvojena nism...in ne bom ker mam meje..se bolj kot sm mislna.
sp-wlecem wedno k je..In Zdei me zanima wase mnenje? opustit? mnenje pač.
Velik ljudi predvsem odraslih meni da je za to kriva družba če najstnik začne z drogo!...TO JE NAPAČNA TRDITEV! IN SE ZLO NE STRINJAM S TEM!
VSAK POSAMEZNIK JE SAM PR SEB ODGOVOREN AL BO PROBU AL NE.VSAK JE KRIV SAM ZA POSLEDICE. Mam jaz tako družbo, ki večinoma kadijo travo,,,vlečejo sp.
pa...nism začela zarad njih---temveč zato ker sm se sama odločila za to...seveda šele..po več prebranih straneh o drogi na internetu.
ja..in večinoma...šola mi gre zelo dobro..nasploh nism problematična niti v šoli niti doma..Ukvarjam se z vrtenjem muske.tako kot ostali moje družbe.
in to je to
povejte mnenje

LP
=))))) lp ancy
Default avatar

Vesna Pečelin

žIVJO

Zgodbe na našem forumu so res različne ene bolj druge manj krute in žalostne in seveda, če se v tem trenutku poistovetiš s katero od njih še lahko rečeš, da »ti še ne gre tako slabo« ampak veš draga mladostnica nihče ni začel na dnu, pot do dna pa je kratka, nazaj ven pa trnava in dolga. Ne minimaliziraj svojega početja saj je droga nevarna stvar. Sicer pa vem, da si brihtna punca in se zavedaš, da tvoje početje ni ok toda dokler še lahko kontroliraš svoje drogiranje in se imaš »pod kontrolo« še ne razmišljaš kam te to lahko pripelje ali pa-pa še ne zmoreš priznati sama sebi…praviš, da imaš meje- ne bom oporekala tvojemu mnenje toda, zasvojenost je preveč zahrbtna stvar, da bi te meje lahko vzdrževala v nedogled. To, da »pohaš« le med vikendi še ne pomeni, da je stvar kaj manj resna, skoraj vsak odvisnik je začel z vikendaškim zadevanjem.

Vemo, da nobena zasvojenost ne pade naenkrat iz neba! Začne se z željo po ugodju! Vsakdo od nas si želi, da bi se počutil in imel kar najboljše in najlepše. Večina zna sama zadovoljiti te potrebe. Eni se radi dobro najedo in napijejo, drugi ne morejo brez dela, brez računalnika , brez televizije, spet tretji morajo vsako soboto v disko, četrti ne zmorejo brez tablet proti bolečinam ali pa sprostitve, ki jo pričarata nikotin in alkohol. Še bi lahko naštevali, vendar pa moramo poudariti, da je pri nekaterih ljudeh vse to le nekakšen hobi in to tudi ostane, pri drugih pa se vse to, kar se zdi sprva le nedolžno zadovoljevanje lastnih potreb, sprevrže v nezadržno potrebo in odvisnost.
Večina mladih pogosto prične svojo odvisniško pot pri alkoholu zato, ker z alkoholom zatrejo svojo duševno napetost, zavrtost, komplekse, ker postanejo, ko so okajeni, nenadoma bolj pogumni in zgovorni, laže navezujejo stike z vrstniki in če s pitjem nadaljujejo, še posebej če gre za prekoračene mere, zahteva telo redne in sčasoma vse večje odmerke oziroma neko drugo substanco kot je marihuana ali kaj drugega. Zakaj je lahko prvi stik z drogo tako usoden ? Zato, ker lahko prinese, oziroma ¨ pričara začasno olajšanje, pozabo, vznemirljiva občutja in doživljanje stvari, ki so sicer v normalnem, treznem stanju dosti težje dosegljive ali celo nemogoče. Kot taka pa postane zapeljiva vaba in “ UPANJE “, ki pa na žalost prinese le odvisnost, iz katere pa se je resnično težko rešiti. Do telesne odvisnosti pride takrat, ko se telo navadi na drogo. Najprej telo absorbira prvo dozo, in že si zaželi tudi nadaljevanja, ko učinek doze pojenja. Naslednji korak pa je že usoden, saj pri večini, tudi tako imenovanih »vikend uživalcih« povzroči želeno in iskano ugodje, vendar pa se rok trajanja že malo skrči, ali pa mora biti odmerek vedno večji. Počasi človek postane telesno in psihično zasvojen. Nenazadnje postane sla po drogi tako močna, da si odvisnik življenja brez droge sploh ne more predstavljati več!

Praviš, da ti sedaj šola še ne dela problemov. Znano je, da gre po določenem času rednega omamljanja ustvarjalnost in uspešnost v šoli, na delovnem mestu, zanimanje za zunanji svet, samega sebe itn. vedno bolj navzdol, počasi se izgubi stik z realnostjo, težave pa se začnejo vedno bolj kopičiti.
Kot praviš hodiš na partije zaradi glasbe, to pomeni, da bi ti zatorej glasba morala dati dovolj energije- dokaži torej sama sebi in drugim, da je temu res tako. Pogosto je glasba le izgovor, da gre človek tja, ko pa je že enkrat tam pa vse ostalo le še sodi zraven.

Nočem pametovati, ker si že sama ugotovila, da je vsak posameznik sam odgovoren, da poseže po drogi in od tod tudi sam nosi posledice svojih dejanj in tako se boš tudi ti ne glede na naša mnenja sama odločila kaj boš s svojim življenjem. Predvidevam pa, da si dovolj bistra, da boš čimprej ugotovila, da nisi na pravi poti in čim prej opustila tovrstno omamljanje.
Si v najbolj občutljivih letih in tvoja osebnost in samopodoba se pri tebi šele oblikuje. Mladost je enkratna in neponovljiva stvar v življenju ne dopusti, da jo vodi droga, veseli se jo in jo doživljaj trezno in budno, omamljaj se z življenjem, išči smisel in oblikuj svoj karakter in osebnost, dokazuj se z drugimi talenti, ki jih zagotovo imaš na pretek, veš- zadevati se- to zmore vsak, pristno živeti pač ne.
Hvala vseeno, da si se odločila vprašati za mnenje kljub temu, da boš storila po svoje, odloči se kar najbolje zate, pa še kaj se oglasi-si vedno dobrodošla na teh straneh.
Srečno mladost, da bi jo doživljala s polno zavestjo ti želim!!
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

Pridna

Draga Lady-fox, tudi sama sem nekoč kadila travo, vlekla speed in prakticirala še marsikaj. In ja, hodila sem na partye. Praviš da situacija niti približno ni tako resna, se prav spomnim tega mojega občutka.. ko sem si sama pri sebi govorila da situacija sploh ni tako resna.. pa vendar nekaj te muči, nekaj pri tem početju ti ne odgovarja in zato je tvoj zapis na forumu tudi nastal. Alkohol ti je postal premalo, ko pa boš nekaj časa "na sceni" in dala nekaj partyev in sp-ja skozi, boš pa ugotovila da ti je to ratal premalo in zopet te bo premamila izkušna za nečem novim. Pa.. vsi ki smo šli po tej poti smo prišli do tega, pa ker ti nisi nič drugega kot človek in nič drugačna kakor mi, boš tudi ti. In kaj boš naredila potem? Na partyu spoznaš veliko folka, veliko fantov, ki sploh puncam zelo radi ponujajo "brezplačno". Boš vzela nekaj več kot ponavadi, ker od sp-ja kmalu efekta več ne bo kot ga boš želela. Ali boš takrat mogoče naredila stop in se zavedla da se ti je povišala toleranca pa pustila vse skupaj? Ker pri drogah je pač tako, da na eni stopnji stat ne moreš. In dlje zadevo prakticiraš, več potrebuješ (pa tudi če zdaj ne doziraš veliko.. počasi se daleč pride), težje ti bo opustit. Družba že ni kriva da se ti drogiraš, vsekakor ne. Ampak.. kaj boš naredila ko boš ugotovila, da je tvoja prijatelica vzela nekaj kar se v vaši družbi ne prakticira? Boš vzela tudi ti? Ji boš povedala da to ni prav im misliš da te bo ona vsa zadeta poslušala? Ali boš gledala kako izgubljaš prijateljico? Pa tako se je zgodilo meni. Čas je hitel mimo, jaz sem počasi odraščala, in pride obdobje ko se tudi "party doba" zakluči in je treba naredit maturo, se vpisat na študij (zdaj se ti še daleč zdi, a hitro bo minilo).Jaz sem vse skupaj opustila, a enostavno ni bilo, da veš. Zapustiti sem morala vse svoje prijatelje, svojo družbo in ostati sama..ni lahko biti sam da veš. A prijatelji niso bili več to kar so včasih bili in jaz tudi ne, ker ljudje se spreminjamo skozi čas, z drogo pa se spreminjamo na slabše. Rezultat je bil pa tak da je večina moje bivše družbe pristala v komuni (večini se ni uspelo spucat), nekateri pa životarijo iz dneva v dan za DROGO! Živijo za drogo. No.. samo toliko o tem, da boš dobila vizijo "Party klape".. kaj nastane ko je treba postati zrel in odgovoren.. Pa morala boš tudi sama čez 2 leti na študij.. No ampak če boš nadaljevala boš posledice na učenju in uspehu občutila že v roku pol leta. Pa še to.. ko si napisla da vlečeš kadar je.. pa dejstvo je, da ko se giblješ v krogu družbe kjer jim je droga interes, droga vedno bo. In ravno tako je droga vedno na partyah. In fantje radi lepim puncam ponujajo. Sama sem se predrogirala ko sam vrag, pa droge nikoli nisem plačala (takrat sem mislila kakšno srečo imam, zdaj mislim ravno obratno), ker droge je veliko in jo vedno bo, in če boš vlekla kadar bo, boš hitro pristala tam kjer ti ni treba..Mogoče pa vlečeš kadar je, ker ne moreš reči ne?
Življenje samo je čudovita droga, upam da se najdeš in pristaneš na njej;)
Default avatar

zub

Draga punca ti si že globoko "notri",samo,da tega še ne veš oziroma nočeš vedeti.Sama sebe tolažiš in sedaj iščeš tolažbo in uteho še od ostalih,da bi lahko še vedno nadaljevala živezi v tej iluziji.Praviš,da imaš meje...lepo te prosim...
Default avatar

bun

Nočeš si priznati, da si globoko zabredla, nisi frajerka zaradi vsega tega....., opusti vse to, ker boš sam še bolj zabluzila.