Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Suha sluznica

Default avatar

janez1234

Pozdravljeni mene pa zanima kako to zgleda ce imas suho sluznico ali lahko to obcutis na grlu?
Default avatar

Peter_Belsak

Pozdravljeni!
Suha sluznica se gotovo čuti in to tam, kjer je osušena. Najpogosteje je suha sluznica v žrelu, pogosto tudi v nosu. Suha sluznica v žrelu je najpogosteje pri motenem dihanju skozi nos. Pozimi je običajno vzrok za suho sluznico, suh zrak v stanovanjih in preveč toopli prostori. Pri starejših ljudeh je v sluznicah manj žlež, in izločajo bolj gosto lepljivo sluz. Svetujem vlaženje zraka v stanovan ju, veliko gibanja na prostem in prezraćevanje bivalnih prostorov.
Lep ppozdrav Peter Belšak dr. med. spec. ORL
Default avatar

Saša_

Proti suhi nosni sluznici meni najbolj pomaga Nozoil. Gre za čisto sezamovo olje katero je čisto naravno brez kakršnihkoli konzervansov.
Lp
Default avatar

nekdooo

Proti suhem zraku najbolje pomaga vlažilnik zraka. Dobro je imeti pa še kakšno napravo, ki meri vlažnost. Pred vlažilnikom zraka sem ime vedno velike težave s sinusi. Ko sem kupil eno napravo in izmeril vlažnost je bila ta komaj 40% (ogrevam s klimo) kar je definitivno premalo. Z vlažilnikom zraka zdaj vzdržujem vlažnost okoli 60% in razlika je resnično zelo opazna. Pri vlažilniku je edin fajn brati navodila in pogosto menjati vodo, ker drugače se ti lahko vsega hudiča razvije v vodi, če preveč stoji. Vse ostalo je super tko da ga vsekakor priporočam!
Default avatar

ORL

Hvala lepa za navodila!

LP
Default avatar

PD

Lep pozdrav,

Imam velik probem, večkrat bolečno žrelo in vnetu sluznico, stanovanje imam dobro urejeno z antialergiki, anti pršice, dobro prezračen prostor, tako da nevem več zakaj pride do tega....Mi lahko kdo prosim pomaga?

Lp
Default avatar

ORL

Spoštovani!

Lahko da je vzrok drugje, kajenje, želodčna kislina, gazirane in mrzle pijače, prah ali kemikalije v službi, dihanje na usta...?


Lp IB.
Default avatar

Jana00

Kar tu napišem svojo težavo da ne bom odpirala nove teme.
Pred kratki sem se začela zbujat z zelo suhim žrelom katero me je peklo in srbelo.Bolečina je tudi prisotna.Včasih začutim bolečino ali rahlo srbenje v levem ušesu.Problem se tudi pojavlja čez dan ampak ni tako hud kakorr zjutraj.Ali mi kdo ve svetovat kaj naj naredim?
Default avatar

Jagodka12

Js mam 1 vprašanje.Bila sem že na ORL-ju pri katerim so mi žgali žile v nosu.Zdravnik tam mi je rekel da mi žile v nosu počijo zaradi suhe sluznice.Zanima pa me zakaj imam suho sluznico.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

žilice počijo zaradi drgnjenja z robci, prsti itd. Pa tudi zaradi prehlada, alergije, suhega zraka, izbočenja hrustanca (deviacije), zvišanega krvnega tlaka itd.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog