Forum: Otorinolaringologija in ustna higiena

Pri boleznih, težavah, vnetjih in bolečinah v ušesih, nosu, grlu ter žrelu se posvetujte s strokovnjaki.

Dve leti trajajoče težave z zamašenim nosom

Odgovori Nova tema
Default avatar bee123 5 Sep 2017 09:02

Pozdravljeni! Pred dobrima dvema letoma sem pri teku zaznala, da so se mi začele pojavljati težave z dihanjem med samim tekom. Letošnje leto pa sem začela še opažati, da imam čez cel dan rahlo poln nos (lahko diham čez nos, ampak oteženo), hkrati pa sluz neprestano teče nazaj v grlo. Težave se zelo poslabšajo pri športnih aktivnostih. Nekje po 10 minutah gibanja postane ta sluz, ki teče v grlo, zelo moteča, poveča se tudi količina izcedka iz nosu, kar mi zelo zelo otežuje dihanje. Isto se mi dogaja tako pri teku, plavanju kot tudi pri hoji v hribe. Ker težave z nosom zelo otežujejo ukvarjanje s športom, sem obiskala ORL. Ta mi je najprej predpisal Avamys sprej, po katerem ni bilo nikakršnega izboljšanja. Nato sem opravila alergološko testiranje na inhalacijske alergene, ki je izpadlo negativno. Nazadnje pa me je napotil na MR obnosnih votlin. Izvid:
Preiskava pokaže normalno intenziteto signala možganovine. Demielinizacijskih žarišč ni videti. V DWI sekvenci ni videti znakov restrikcije difuzije, ki bi govorile v prid akutnega patološkega dogajanja. Ventrikularni sistem je simetričen in brez pomikov. Bazalne cisterne se normalno diferencirajo. V predelu turškega sedla in hipofize ni posebnosti. V zadnji kotanji sta obe cerebelarni hemisferi v normalnih mejah. Pontocerebelarna kota sta prosta. Prezračenost piramid je primerna. Orbiti sta v normalnih mejah. Obnosne votline kažejo normalno prezračena frontalna sinusa. Blage zadebelitve sluznice etmoidnih celul. Sfenoidna sinusa sta prosta. Maksilarna sinusa sta prav tako v normalnih mejah. Zadebeljena sluznica nosnih školjk obojestransko ter blaga deviacija septuma v desno.
Prosila bi vas, da mi pojasnite, ali se iz zgornjega izvida vidi, kaj bi lahko bil vzrok mojih težav, ali vse "deluje normalno"? Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar TanjaSoklic 7 Sep 2017 11:26

Spoštovani,

zadebeljena sluznica na spodnjih nosnih školjkah, ki se ni nič zmanjšala ob uporabi Avamysa, je lahko vzrok zamašenosti nosu. Lahko jo kirurško zmanjšamo in še odmaknemo školjki na stran- radiofrekvenčna ablacija in subluksacija spodnjih nosnih školjk - zelo kratejk poseg v lokalni anesteziji. Na isti dan greste domov.

Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh