Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

polipi

Default avatar

primorec

Pozdravljeni,

žena ima že leta težave z "nosom". pogosto ji teče z nosa oziroma ima zaprtega. Pred leti so ji na pregledu ugotovili polipe. Rečeno je bilo, da če bo imela težave še naprej da bi bilo dobro jih odstranit.
!4 dni nazaj se je prehladila. Bolelo je je grlo in teklo iz nosa. Še sedaj ni najboljše. Grlo je ne boli nos pa je zaprt. Sedaj je izgubila vonj in ne voha, prav tako ima težave z okušanjem. Je to posledica prehlada? Je lahko kaj resnega (npr. se je iz polipov razvil rak)? So tej polipi nevarni?
Naj povem, da čez celo leto večkrat uporablja operil kaplice.

Hvala za odgovor.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

gre za kronično vnetje sluznice nosu in sinusov. Če ne pomagajo nosni kortikosteroidi (na recept), dodamo še kortikosteroid v tabletah za 5 dni in antibiotik. V primeru vztrajanja težv načrtujemo operacijo. Iz polipov, ki so vnetje, se rak ne razvije. Lahko pa na pogled skoraj vsak tumor v nosu izgleda kot polip, potrdi se s histopatološkim pregledom vzorca tkiva.

Tako vnetje je zelo nadležno, močno poslaša kvaliteto življenja, zato gospe priporočam pregled pri ORL specialistu.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog