Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Izrastek na zgornji strani jezika (proti žrelu)

Default avatar

Barbara0901

Pozdravljeni,

Stara sem 28 let. V mesecu maju so se pričele pekoče bolečine v grlu. Mislila sem, da gre za kakšno vnetje zato sem jemala tablete Strepsils. Tudi gnojno sem izkašljevala (rumen izloček) in sem mislila, da je kakšna viroza. Zdaj je od tega že približno dva meseca in grlo je še zmeraj zelo občutljivo, že samo če si naprimer naredim limonado me zelo peče. Kako dolgo je običajno, da trajajo takšne težave če gre za kakšno virozo? Imam pa še eno vprašanje zaradi katerega sem res zelo v skrbeh. Zaradi pekočih bolečin v grlu in občutka kot da me nekaj moti v požiralniku tik nad kostjo sem si posvetila z lučko v grlo in si ob tem pomagala z palčko. Želim vam čimbolj podrobno opisati, da bi vedeli kaj bi lahko bilo. Ko sem dala jezik samo normalno ven nisem opazila ničesar. Ko pa sem jezik dala ven kolikor je mogoče in ga ob tem z palčko potisnila malce navzdol sem opazila (v smeri proti požiralniku ampak zgleda kot da bi "štrlelo" iz jezika) na sredini kot nekakšna dva štrleča krilca, ki sta skoraj popolnoma simetrična in nekako zgleda, da se držita skupaj. Zgleda kot da bi bila tam daleč nazaj na jeziku nekje bolj na sredini, velika morda za fižolček ali malenkost manj. Zelo sem v skrbeh, da gre z kakšen nevaren izrastek. Ali pa je to morda nekaj povsem običajnega in ima prav vsak pa samo do zdaj nisem opazila, ker se je res potrebno potruditi, da se vidi. Zelo lepo bi vas prosila za pomoč.
Default avatar

Barbara9871243w

Pozdravljeni,

Že od maja dalje imam težave z grlom. Ker mi osebni zdravnik ni dal napotnice za ORL (predvideva da ge za želodčno kislino) bi zelo lepo prosila za vaš nasvet.

Grlo me rahlo peče. Imam občutek kot da bi me v grlu nekaj motilo, kot da bi se nekaj zataknilo in je vedno tam. Zaradi tega občutka sem si z lučjo posvetila v grlo in ko popolnoma iztegnem jezik in ga stisnem rahlo navzdol se čisto na koncu jezika (smer proti požiralniku, zgornja stran jezika) vidita nekakšni dve izboklini, zgleda naprimer kot nekakšna majhna krilca, ki se držita skupaj morda v velikosti fižolčka. Nisem prepričana ali se držita jezika al ne samo izgleda tako. Zelo me skrbi kaj bi to lahko bilo. Osebni zdravnik je mnenja, da ORL ni potreben čeprav v grlo niti prav ni pogledal samo na hitro in tega sigurno ni mogel videti. Zato bi lepo prosila za vaše mnenje. Stara sem 27 let.


Zelo vam bom hvaležna za vaš odgovor,

Lep pozdrav,

Barbara
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

verjetno ste videli okušalne brbončice. Niste napisali, kako ukrepate proti refluksu. Težave po virozi običajno minejo najkasneje v 14 dneh, lahko pa draženje sluznice skašljem in preobčutljivost sluznice trajata še do 6 tednov.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog