Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Krista nosnega pretina in hipertrofija nosnih školjk

Default avatar

Markus7

Pozdravljeni!
Specialist ORL mi je diagnosticiral kristo pretina in hipertrofija nosnih školjk. Problem je namreč takšen, da imam cel dan eno izmed nosnic (tako levo kot desno) zablokiranih (ena je vedno dobro prehodna!)in klikanje v ušesih ko pogoltnem slino. Kaj je točno krista pretina? Kaj je lahko vzrok? Drug teden imam pregled pri specialistu alergologije za možne alergene.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

izmenična zamašenost nosnic je nosni ciklus (izmenično čiščenje in obnavljanje sluznice) in je normalen pojav, pri vas morda pretirano izražen.
Klikanje v ušesih ob požiranju je znak, da sta Evstahijevi tubi normalno delujoči.
Krista pretina je izbočenje hrustanca nosnega pretina ( pregrada med desno in levo stranjo), ki nastane med rastjo na stiku hrustanca s kostjo zgornje čeljusti. Kristo ima veliko ljudi - lahko poslabšuje prehodnost nosu, s špicami lahko povzroča glavobole.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog