Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Bolečina v d.ušesu

Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,(37 let)od konca Aprila imam konstantne težave z bolečim d.ušesom.Na začetku sem dobila gljivice sem jih zdravila z canifugom,nato se vse skupaj še stopnjevalo sem dobila vnetje zunanjega ušesa.Po končanem zdravljenju na orl se bolečine v notranjosti ušesa še nadaljevale.Od takrat še nisem močila ušesa po navodilih orl zdravnika.Zadnja dva meseca imam hude bolečine znotraj ušesa(dela mi se močen pritisk,občutek kod da je nekaj notri slišim malenkost slabše na to uho in me boli od mandlja do ušesa občasno mi je uho zelo toplo in rdeče, me tudi začne srbeti)nos je prehodem in nisem bila prehlajena. 1.12. sem naredila MR glave in ni bilo posebnosti. V tem času sem imela angino sem dobila ospen 1000 a ker ta ni pomagal sem dobila še Amoksilkav tb in nasonex. Že nekaj časa opažam da imam desni mandelj trši in na zunanji otip nekoliko boleč.Prejšnji teden mi je orl zdravnik predpisal doreta650 sr in ketonal50mg tablete.Sicer mi pomagajo olajšati bolečine, ker mi druge ne pomagajo in dal nap. CT glave,sinusov in tempralnih kosti,srednje in notranje uho.Ker pa nažalost so čakalne dobe teh preizkav zelo dolge.Čez leto imam sicer 3-4 krat angine in nikoli problemov z ušesom do sedaj.Mene zanima ali so težave z ušesom lahko zaradi mandelja ker so bolečine res precej močne ali pa se je to že mogoče vse razbolelo da je kaj drugega.Ali je možnost dati mandelje ven brez posledic.
Hvala za odgovor lp
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

V primeru slabšega sluha svetujem preizkus sluha (ADG).

Vzrok bolečin je lahko:
- disfunkcija, obraba, prkomerna obremenitev čeljustnega sklepa
- motnje griza zaradi novih plomb, kron
- mišične bolečine zaradi zobnega aparata
- kronično vnetje mandljev (znotrajcelična infekcija) - v tem primeru svetujem odstarnitev mandljev, ki sicer ni brez posledic (14 dni po operacije bolečine v žrelu, kasneje lahko praskanje drugje v žrelu).

V vseh naštetih primerih CT ne bi pokazal ničesar, prav tako ne MRI.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
Hvala za odgovor.V tem času sem dobila nap. za orl na kliniki lj. ker zdravnik sumi na eagle sindrom,ampak je zraven še pogledal sinuse(rinil nekakšno palčko v nos,občutek je kar vredu)je bilo vse b.p.Mandeljni so od nazadnje spremenjeni in dosti večji a neboleči z oblogami.Bila sem pri zobozdravnici in je rekla da je z njene strani vse ok a za vsak slučaj bom naredila ortopan.Zanima me komu moram it da bi odstranili mandelne ker moja zd.me ne jemlje resno in mi na vsak način hoče dati helex in ne napotnice.V Nm pa mi tega ne bi naredili mogoče zaradi mojih let.
Vnaprej se lepo zahvaljujem,Lp.
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
Zahvaljujem se vam za vašo pomoč,res je vnetje čeljusnega sklepa.
Zanima me kako si lahko pomagam in kam naj se obrnem za ozdravitev?Včeraj sem bila ma masaži in refleksoterapiji in že po prvi obravnavi je ogromno bolje.Samo čez dan moram imeti več ali manj usta sproščena(zaprta) in rezultat je odličen brez bolečin samo občasno je prisoten blagi pritisk v ušesu.
Lep pozdrav.
Default avatar

TanjaSoklic

Priporočam še vaje za čeljustna sklepa (TMJ exercise - na internetu jih najdete).ž
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

jozicab

Pozdravljena ga, Katarina79

Lahko prosim kontakt, ker imam tudi sama takšne težave. So mi pa odstranili mandeljene pri 38 letih v Nm.

Lp
Default avatar

Katarina79

Pozdravleni,
Zaradi bolečin v ušesu sem hodila k zobozdravniku,ker na orl-ju v nm niso vedeli kaj naj delajo z mano.Vse preizkave ki sem jih naredila od mr do raznoraznih antibiotikov ct-ja glave slikanja sinusov in tempralnih kosti vse je bilo bp.
Zobozdravnica mi je dala da nardim ortopan il lokalna slikanja zob,po vsem tem me jedala napotnico za oralno kirurgijo v nm a ker me je bolelo bi nardila vse samo da neha ta bolečina in pritisk v ušesu(čeljusti)in ne v zobeh ki je sploh nimam.V petek sem šla pod nujno in mi je dal modrostni zob ven.Moram povedat da je velika razlika od dan pred tem.
Delala sem vaje za čeljust tako kod ste predlagali pa ni bilo nič bolje samo več me je bolelo.Mene pa zanima glede na to da sem dala 8 spodaj ven in razumem da je vse razboljeno ampak koliko dolgo uho potrebuje da spet pride na normalni tir kod je bilo brez bolečin.Pritisk in bolečina sta sedaj znosna.Hvala za odgovor
Lp iz Brežic
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

me veseli, da ste končno našli vzrok težav in upam, da je dokončno odstranjen. Bolečine in čudni občutki pa lahko trajajo še več tednov.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
Minilo je nekaj časa od kar so te tažave z d.stranjo ušesa, čeljusti in grla,sicer me čeljust več ne boli a bolečina v ušesu proti mandelju še vedno vztraja.
Napotena sem bila na orl kliniko pod diagnozo eagle sindrom.Imam še ponovno preizkave cta arterij in ct steloidnega nastavka,ker se prejšnja slika slabo videla.Zanima me kako poteka tako zdravljenje in v kolikem času bo bilo to vredu,ter kakšne so posledice.
Hvala za odgovor,lp.
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
Ker so se mi težave stopnjevale sem nadaljevala preglede na orl v kliničnem centru.Naredila sem vse potrebne preiskave ker zdravnik sumi na eagle sindrom.Mene zanima po vseh teh težavah in bolečinah imam zraven težave z pulzom samo ko mirujem in v polsedečem položaju na kauču.Ker imam pregled šele v petek 24.3. ne vem če bom lahko zdržala tega ker mi je dosti slabo,me zanima ali je to normalno in občutek tujka v mandelju notranji pritisk v ušesu in bolečina ni stalna ko začne boleti je pa kruto.Kako poteka tako zdravljenje?
Hvala lp
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

če bo Eagle sindrom (predolg stiloidni izrastek) potrjen, se lahko odločite za endoskopsko operativno zdravljenje v splošni anesteziji (skozi usta).
Seveda pa ni garancije, da bodo po posegu vse težave prenehale in se ne bodo nikoli več vrnile.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Katarina79

Koliko časa še lahko trajajo težave v predelu desne strani med ušesom in čeljusti.Bila sem že pri čeljustnem kirurgu v ukc in je rekel da z sklepom je vse ok.Ampak bolečina še vedno vztraja in se širi večinoma pa se pridruži tudi boleč občutek na desno stran neba in jezika.Imam občutek kod da mi nekaj pritiska med ušesom in čeljusti tudi od tam je občutek izvora težav nakar pritiska na uho je močan pritisk ki ga ne morem izenačit.Hvala vnaprej za odgovor.
Default avatar

TanjaSoklic

Bolečine so posledica prevelike napetosti mišic za žvečenje - kot posledica stresa. Svetujem masažo, gretje, vaje. verjetno je smiselna odstranitev mandljev, morda bo težav manj - ni pa garancije.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,prejšnji teden so mi v nm odstranili mandlje,pravijo da so one krive ne opeavljajo svojo funkcijo bile so bakterijsko žarišče zelo dolgo.Stara sem 38 let in po posegu zelo boli.Zanima me koliko dolgo bojo bile še prisotne bolečine in obloge v grlu?Jem bolj malo,dosti sladoleda in tekočine.
Lep pozdrav.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

bolečine in obloge so prisotne 10 - 14 dni.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
Danes je minilo dva tedna od op. mandljev sicer mi grlo gre na bolje(leva je skoraj vredu a desna se še nekoliko upira),bolečna in pritisk v ušesu je še vedno prisoten.Poskušam ga izenačit ob uporabi Nasonx ampak ni kaj preveč rezultata.Mene zanima koliko časa me bo še uho bolelo in glede pritiska v njem.Ostalih obraznih bolečin več nimam vsaj ne take kod so bile.Bi me moralo skrbeti zaradi bolečin v ušesu.Včeraj sem dobile tudi nekakšne bulice - ranice na desni strani neba in so boleče.V kolikšnem času bi lahko pričakovala izboljšanje.
Zdravnik je dal mandlje na histološke preiskave (histološka slika obeh tonzil ustreza aktinomikotičnemu tonzilitisu, št. Preparata H6135/17) to je bil izvid ki nisem dobila razlage.A kontrolo imam čez pol leta.Se vednu uporabljam protibolečinska zdravila .Sem že zelo utrujena po dolgotrajnih bolečinah desne strani obraza in sem tudi že v skrbeh.
Hvala lepa za vaš čas in odgovor.
Lp
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
26.9. sem imela operacijo mandljev,kar se tiče obraznih bolečin jih skoraj ni več samo je ostal nekakše pritisk v ličnici in boleče grlo, ter občutek zatečenosti in knedla v grlu,kar mi tela dosti preglavic pri dihanju in hranjenju.Sem bila na kontroli tudi zdravnik je videl otekelo grlo in vhod v požiralnik samo ni nič povedal kako si lahko pomagam.
Mene zanima ali je to normalno in koliko dolgo bo še tako.To me zelo obremenjuje najbolj pri hranjenju.
Prosim za nasvete, ker to že traje kar dosti dolgo in ne morem normalno jesti zato tudi posledično hujšam ker sem že tako preveč suha bi rada dobila na kilaži.Sem precej v skrbeh zaradi tega.
Hvala za odgovor
Lp
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

čudni občutki v žrelu so lahko še več mesecev, dokler poteka brazgotinjenje. Prepričana sem, da boste izgubljeno težo hitro nadoknadili. če ne bo šlo, pa si kupite prehranski dodatek za povečanje vnosa kalorij v lekarni, imajo na izbiro več proizvajalcev in okusov.
Aktinomikoza je okužba z znotrajceličnimi bakterijami, ki bi se jih brez operacije le težko znebili - zaradi njih so bila prisotna stalna vnetja in težave.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,
Imela bi nekaj vprašanj da se lahko malo pomirim,ker to traja že 19 mesecev in imela že nešteto preiskav.
Po operaciji mandljev je po treh tednih bolečina začela popuščat,rane od op. so se do sedaj zacelile.
Zanima me zakaj me še vedno na tem mestu desne strani boli tudi žrelo in jezik na tej strani pri korenu kod da bi nekaj bilo tam a ni.V ušesu je še vedno prisotna bolečina kakor tudi pod ličnico blizu ušesa iste strani.Naredila sem ponovno ct sinusov in kažejo blago zadebeljena sluznica obeh maksilarnih sinusov ter minimalno zadebeljena sluznica etmoidnih celul kvadralno,obnosne votline so normalno prezračene.
Že tretji dan je kar imam povišano temperaturo 37.4 in močnejše bolečine desne strani obraza, ušesa in žrela.
Sem že obupala od take dolgotrajne bolečine in ne vem več komu naj se obrnem po pomoč.
Default avatar

Katarina79

Pozdravljeni,veliko ste mi olajšali z vašimi prispevki in me usmerjali kam iskat pomoč.
Včeraj mi je zdravnica povedala ker moje težave ne pojenjajo da imam herpes zoster in mi predpisala zdravilo Valtrex 500 3x2 tablete.Zraven že kar nekaj časa pije b-kompleks.Sedaj me pa zanima koliko dolgo bo trejalo da te bolečine ki jih imam že zelo dolgo izginejo in da lahko spet normalno zaživim in kaj lahko zraven naredim da si olajšam bolečine. Hvala
Lp