Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Bule v grlu?

Default avatar

dejan333

Pozdravljeni!

Že od Septembra imam težave z suhim kašljem (stalno pokašljujem) in občutek vnetega vrata. Bil sem pri pulmologu, kjer so mi slikali pljuča in testirali za alergije in astmo. Ugotovili so da imam alergijo na pršice. Ker se mi stanje ni nič izboljšalo, sem šel na gastroskopijo, kjer je bila diagnoza: Eritematozna gastropija, neerozivna refluksna bolezen. Dobil tablete, ampak stanje ni čisto nič boljše. Imam namen še iti na ORL specialistu, ker ne vem kaj mi še preostane? Včeraj sem opazil bulice v grlu (žrelu), prilagam sliko, če mi lahko razložite kaj to predstavlja.

Hvala.
Priponke

bulice v grlu.jpg
(106.38 KiB)

Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

bulice so deli mandljev - nahajajo se v ustnem žrelu. Niso bolezenske.
Alergija na pršice pa lahko povzroča draženje v grlu in kašljanje. Tudi refluks draži grlo in povzroča kašelj. Niste pa napisali, katera zdravila ste jemali in kako dolgo.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

dejan333

Hvala za odgovor.

Za refluks sem dobil tablete Emuzol 40mg za 2 meseca (1 zjutraj na tešče). Za alergije imam pa tablete Aerius, ki jih vzamem po potrebi. Torej tablete Emuzol sem porabil, vendar ni nič boljše.
Osebna zdravnica tudi ne ve več kaj bi lahko bilo. Mene to izjemo moti, predvsem v službi. Zanimivo je da mi nočejo predpisati nič za boleče grlo, kjer se vidi da imam vneto.
Imate kakšen predlog?
Default avatar

TanjaSoklic

Morda bo potrebno jemati zdravilo za nos zaradi alergije na pršico - predlagam nosni kortikosteroid v kombinaciji z lokalnim antihistaminikom - predpiše ga lahko vaš zdravnik. Jemljite ga vsaj 2 tedna.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

dejan333

Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje. Opažam, da imam od viroze cca. 2 meseca občutek zamašenega ušesa (obeh, vendar bolj v desnem), poskusil sem z izenačevanjem pritiska (zaprta usta in nos ter pihnem), vendar ni nič boljše. Opažam tudi, da ko pogoltnem slino mi "poka v ušesih". Nos si izpiram z fiziološko raztopino (2 tedna), ampak ne opazim izboljšanja. Uporabljam tudi Nasonex zaradi alergije na pršico. Vse to tudi spremlja stalen pritisk v glavi (sence in čelo), ki se ga nikakor ne morem znebiti. Poskusil sem tudi s tabletami Sinupret, vendar ni bilo izboljšanja.
Drugače nimam izcedka iz nosu. Ne vem kaj naj še naredim? Ali je mogoče da imam zaprte sinuse ali evstahijeva cev, brez izcedka iz nosu? Prosim za vaše mnjenje kaj bi lahko bilo? Star sem 31 let, imam GERB in alergijo na pršice. Zdravila imam Aerius, Nasonex ter Emuzol.

Hvala.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

gre za kombinacijo alergije in viroze. Poleg Nasonexa, s katerim nadaljujte v dvojnem odmerku, svetujem še dekongestivne kapljice za nos 5 dni 3x2. Stanje se bo verjetno popravilo v naslednjih 4 tednih.
Kombinacija Nasonex + Aerius se lahko nadomesti s fiksno kombinacijo nosnega kortikosteroida z nosnim antihistaminikom (Dymista).
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog