Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Težave z grlom

Default avatar

tina-malina

Pozdravljeni,
Moje težave trajajo že skoraj leto dni.
Začelo se je z veliko sluzenja v grlu, s potrebo po kašljanju, pluvanju. Pojavil se je občutek tujka - cmoka v grlu in nato še tiščanja. Obdobje bolj in manj intenzivnega občutka cmoka in tiščanja. Potem sem opazila mehurčke za katere so na ORL pregledu rekli da so limfatični vozli - tkivo. Ti mehurčki se večajo in so že med sabo čisto povezani, na levi strani je nastala že ena velika izstopajoča bula. Diagnoza je GERB. A mene želodec ne boli, edino rahlo zgago čutim kakšno obdoje bolj, potem spet manj. En mesec sem jemala zaviralce protonske črpalke, pa ni pomagalo nič. Držim se diete za GERB, prav tako ajurvedske diete ki je še bolj stroga. Trenutno imam obdobje ko tiščanje in občutek cmoka ni izrazit, čutim pa rahlo zgago, sploh zvečer. Tudi po grlu me peče in imam rahlo vnetega. Sploh ne vem s čim naj še poizkusim in kako naj zadevo rešim. Predvsem me moti ko pogledam v grlo in vidim to nabreklo limfatično tkivo ki se še kar veča in ne vem kako naj ga zaustavim. Bila sem tudi na dihalnem testu - negativen, na ultrazvoku ščitnice - vse ok, na gastroskopiji - nič posebnega, nobenih razjed, na ORL, kjer so rekli naj grgram žajbelj in ne jem pekoče in ne pijem gaziranih pijač. Pa kljub vsem dietam in grgranju ni nič bolje. Res ne vem več kam naj se obrnem, kaj naj še poizkusim. Prosim za nasvet. Hvala.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

dobra novica je, da so vse preiskave v mejah normale. Prenehajte ves čas opazovati limfatično tkivo, saj je to normalna struktura in brez njega bi ostali brez obrambe! Sprostite se, morda so vaše težave povezane le s psiho in ob tem povečanim izločanjem želodčne kisline. Take težave imajo vsi ljudje ob tremi ali ob priložnosti, ko so psihiočno obremenjeni, izčrpani, znervirani itd.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

tina-malina

Pozdravljena,
hvala za odgovor. A to tkivo je vedno večje in sprašujem se do kam lahko gre. Kako pa kislina vpliva na to da se poveča? Težave s kislino občutim predvsem zvečer. In kaj je tisti občutek tujka v grlu? Ali tako občutim to povečano tkivo ali kaj?
Nisem preobremenjena, nimam treme, niti nisem izčrpana, znervirana, je pa res da sem bolj ali manj skozi v nekem krču, nesproščena. A ne vem zakaj je do tega prišlo zdaj, ko pa že celo življenje v vsakdanjem življenju nikoli nisem funkcionirala pretirano sproščeno, pa teh težav nisem imela.

Hvala in lp.
Default avatar

TanjaSoklic

Kislina ne vpliva na limfatično tkivo, sveda pa vam kislina povzroča težave, stres pa vse še poslabšuje.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

tina-malina

Zakaj pa se limfatično tkivo poveča?
Pravzaprav imam menda težavo z želodčno zapiralko, ne s preveč kisline. Kako jo zapreti? Ali je to sploh ozdravljivo?

Hvala in lp
Default avatar

TanjaSoklic

Limfatično tkivo se poveča zaradi izpostavljenosti virusom, bakterijam in alergenom.
Prehod iz požiralnika v želodec se izjemoma lahko oži operativno, kadar so težave izredno hude (to delajo torakalni kirurgi).
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

tina-malina

Hvala za odgovor,
ne razumem katerim virusom in bakterijam bi bila izpostavljena da bi telo tako odreagiralo. Glede alergenov tudi ne vem, jem enako kot vedno, ko tega nisem imela. Edino imam na sumu da mogoče ne prenešam tekstila. Delam namreč s tekstilom in imam okrog sebe precej vzorcev iz proizvodnje (Bangladeš, KItajska). Gre za bombažne tkanine, printe, tudi usnje. To mi je namignila ajurvedska terapevtka, ORL specialist pa meni da je to 'bedarija'. Meni se zdi bolj logično, da bi odreagirala koža na rokah, če bi šlo za tekstil. Kaj mislite vi? Kje se je možno testirat? Kaj lahko naredim da stvar izboljšam?

Hvala in lp,
Tina
Default avatar

TanjaSoklic

Ne gre za tekstil, v njem so lahko le strupena barvila.
Ni se vam potrebno nič testirati in tudi ni potrebno ničesar ukrepati. Zdravi ste in bodite veseli, da telo odreagira (če vaš imunski sistem ne bi deloval, bi bili zelo zelo bolni ves čas).
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog