Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

V celoti prirascen jezicek

Default avatar

Chabiii

Pozdravljeni!
Hcerka ima v celoti prirascen jezicek na ustno dno. V kratkem ima kontrolo pri maksilofacialnem kirurgu. Deklica je stara 9m in ima tudi shizo. Zaradi nefunkcionalnosti jezika ima gastrostomo. Moj najvecji strah je ta, da bo operacija zelo pozno.... ker ima sindrom zaradi katerega nima obrazne mimike vem da bo imela tezave z govorom in ce bo operacija pozno npr see pri 2. letih se bojim da bo imelo to katasrofalne posledice za govor.
Ali se lahko zahteva da je operacija prej? Oziroma ce to ne bo mozno, ali je taksna vrsta operacije samoplacniska?
Hvala za odgovor!
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

priraščen jeziček najbolj vpliva na izgovarjavo črk L in R. Ob kontroli vprašajte, ali je možen prerez vezi že prej. Na naši kliniki to naredimo v ambulanti na stolu (v naročju starša) po predhodni napršitvi anestetika.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

Chabiii

Hvala za Vaš odgovr, vendar niste dobro prebrali mojega prvega vprašanja. Hčerka ima v CELOTI priraščen jeziček. Na ORL pregledu sva že bile in je zdravnica želela prerezati podjezično vez, vendar je videla da je potreben kirurški poseg.

LP
Default avatar

TanjaSoklic

Ker jezička vaše hčerke nisem videla, si težko predstavljam situacijo. Strinjam se z vami, da je potrebno čim prej omogočiti vaši hčerki, da začne trenirati jeziček za govor in požirannje. Najbolje bo, če vi in pediater napišete pisno prošnjo, da se poseg opravi v najkrajšem možnem času. Prošnja naj bo naslovljena na ustanovo, kjer ste naročeni na poseg - na maksilofacialno kirurgijo.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog