Forum: Otorinolaringologija in ustna higiena

Pri boleznih, težavah, vnetjih in bolečinah v ušesih, nosu, grlu ter žrelu se posvetujte s strokovnjaki.

Moderatorji:
TanjaSoklic
asist. mag. Tanja Soklič Košak
dr.med.,specialist otorinolaringolog 
igorfajdiga
Dr.sc. Igor Fajdiga
dr. med., specialist otorinolaringolog 

Želodčno - žrelni refluks

Nova tema
Avatar TanjaSoklic 8 Dec 2016 23:16

Spoštovani,

pri vašem načinu prhranjvanja je pomembno, da spijete zraven dovolj vode, ki se porablja tudi zaradi izločanja odpadnih produktov beljakovin. 4 jajca vsak dan za kosilo se mi zdi preveč (razen če izločite rumenjake). Vse sladkarije povzročajo refluks.

Glasovna utrudljivost se lahko zmanjša s pravilno tehniko in vokalnim treningom - tega se boste naučili pri logopedu.

Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Makim 123 10 Jun 2017 11:21

Pozdravljeni,
Postavljam vprašanje za dr.Tanjo Soklič
Obračam se na vas ker sem že izgubil upanje.Star sem 37 let nekadilec in ne pijem arkoholnih pijač.
Pred dobrima dvema letoma so mi odkrili. Izvidi gastroskopije srednja hiatalna kila ter nerozivni gerb doktor predpisal nexium za 1 mesec potem pocasno ukinjanje za obdobje treh mesecev.
Dobre dve leti vzdržujem prehrabene navade. Spanje z dvignjenim vzglavjem.
Opravil sem pregled ultrazvok vse BP.
Opravil pregled pri Orl vse Bp.
Opravil rentgen obnosnih votlin vse Bp.
Opravil Ct Pljuč vse Bp.
Opravil pregled krvi kateri je pokazal neko vnetje. )MISLIM, DA TO VNETJE JE BILO OD HEAMOFILUSA INFLUENCE. To bakterijo so mi izolirali nasli sele po mojem predlogu iz sputuma na Golniku. Saj sem imel vrocino 37.3 kar celo leto. Pekoč občutek v žrelu. Kakor da bi mi para šla iz ušes. Bolečine pod desnim rebrnim lokom, napihnjenost izrazita sluz takoj po jedi vendar ne izkašljana potegnil sem jo iz žrela gosto zelena sluz. Ponoči nisem mogel spati ker me je vse dušilo. Tablete Nexium katere sem jemal sploh niso nič pomagale saj so vsi zdravniki menili, da je to verjetno od KISLINE.
Mene je pa peklo v žrelu po celem telesu.
Nakar sem po letu dni takoj ob diagnozi dobil Amoksiklav Solvo ki mi je takoj prijel jemal 10 dni. Vendar se je to ponovno pojavilo še trikrat.
Umes sem opravil še manometrijo požiralnika kateri je pokazal 90 odsotnost delovanje požiralnika.
Opravil še PH metrijo z impedanco katera je pokazala 88 refluksa dnevno. Refluks kapljično hlapni sega v zgornjo tretjino požiralnika. Ph ni manjši od 5.
Sedaj po dobrih dvema letoma je situacija sicer malo boljša kar se tiče sluzi zelene.
Vendar me na trenutke oblije slabost.
Velikokrat imam infekte vročino 37.2 čez dan nato zvečer pa 36.6 stopinj.
Moja stalna temperatura je 36.6 takrat ko sem zdrav.
Sedaj ravno ko pišem imam 37,3 celzija.
Slabost nimam apetita brez energije.
Zjutraj takoj ko se zbudim občutim tresočico.
Sedaj sem ratal že anksiozen gledam internet samo glede moje bolezni.
Že prej sem imel močan odpor do zdravnikov.
Če sem moral dati kri ne spim tudi 3dni prej.
Občutek, da se mi zdravniki ne posvetijo dovolj saj sem pri zdravniku specialistu 5 minut nato pravi nimate resne bolezni le anatomsko nepravilnost.
Prosil bi tudi, da se mi javi nekdo ki je bil operiran za hiatalno hernijo.
[email protected]
Hvala za odgovor dr.Tanja Soklič

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar TanjaSoklic 12 Jun 2017 09:42

Spoštovani,

morda gre pri vas poleg refluksa želodčne kisline še za refluks žolčnih kislin - izločanje teh zdravila ne zavirajo, zato so težave izrazite kljub jemanju zdravil.

37.3 ni vročina, to je lahko normalna temperatura, še posebej ob živčnosti ali motenem delovanju ščitnice. reverite torej še pčitnične hormone, če jih še niste.

Verjetno že veste, kaj vam bo pomagalo: zmanjšanje telesne teže, redan telesna dejavnost, pravilna prehrana, vaje za sprostitev oz. proti živčnosti.

Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar evadzej 18 Jun 2017 10:50

Lep pozdrav!

Lani avgusta sem zaradi nosečnosti prenehala s kajenjem. Takrat sem prvič začutila pekoč občutek v grlu (verjetno sem ga prej povezovala s kajenjem oziroma ga zaradi kajenja niti nisem občutila. Prebrala pa sem, da se refluks rad pojavlja med nosečnostjo, možnost je tudi ta.), ponavadi po jedi in zjutraj ali pa v zelo prašnih prostorih. Zelo zoprn pekoč občutek se je pojavljal tudi v eni nosnici. Mislila sem, da imam alergijo ali kakšno vnetje dihal, ampak ni bilo nič od tega. Potem sm splavila in čez nekaj časa sem spet začela kaditi, sicer v manjših količinah, ampak nisem več imela občutnih težav.
Pred dvema mesecema pa sem kajenje spet popolnoma opustila, pred časom sem tudi znatno izboljšala svojo dieto in način življenja, vendar se je hkrati s prenehanjem kajenja spet pojavil pekoč občutek v grlu in nosnicah, ki je vedno hujši. Zgage ali regrutacije nimam, tudi noseča nisem in hormoni so ok. Bi pa omenila, da me je zobozdravnik vprašal ali imam kakšne težave s kislino, ker imam razjede na zobeh in splošno slabo stanje zobne sklenine, pred leti pa mi je profesorica za govor rekla, da se ji zdi, da nekaj ni čisto v redu z mojimi glasilkami. Ničesar od tega nisem šla preverit, ker sama nisem občutila težav (in seveda, zakaj bi človek reagiral preventivno, dokler še ni najhuje.), sem pa bila pred dvemi tedni pri osebni zdravnici, ki mi je dala dve škatli (28 tablet) Nolpaze in Talcid za instant lajšanje težav (ki prav nič ne pomaga) in mi rekla, da bi moralo po dveh/treh tednih biti bolje, vendar je samo še huje. Ponoči se zbujam zaradi pekočega grla in pred vsakim obrokom mi je neprijetno, ker vem, da bom imela po obroku težave. Včasih, redko, imam tudi občutek močnega pritiska v grlu, ponavadi v hudi vročini ali če sem pod stresom. Imela sem tudi že nekaj težav z ušesi, ki me pogosto bolijo, bojda imam zelo ozke kanale in težko prenašam razlike v pritisku. Morda je vse skupaj povezano, morda pa tudi ne.
Zdravnica je rekla, naj se v primeru, da tablete ne bodo učinkovale, vrnem in me bo poslala naprej na gastro. Zakaj imam občutek, da je moje stanje bolj zrelo za otorinolaringologa? Čeprav ne občutim niti bolečine v prsnici niti ne kašljam. Zdi se mi, da so težave hujše v vročini, čeprav pijem veliko vode. Ukvarjam se z jogo in delam veliko obrnjenih položajev (vendar nikoli manj kot dve uri po jedi), čeprav naj ti položaji ne bi poslabševali želodčnih težav, če se izvajajo pravilno.

Pravzaprav me zanima, kakšna bi bila vaša diagnoza? Zanima me tudi kako se refluks zdravi? Predvsem, če gre za laringofaringealni refluks? Oziroma če sploh se učinovito zdravi? Zdi se mi, da sprememba življenjskega stila in prehrane prav nič ne pomaga, dosedanja zdravila pa tudi ne. Občutek imam, da me bodo spet samo pošiljali od strokovnjaka do strokovnjaka, na deset raziskav in me zasipali z zdravili brez učinka, na koncu pa mi bodo rekli naj se izogibam mastni hrani in obrokom pred spanjem, pa da naj pijem limonado. To pa že vem in prakticiram.

Najlepša hvala za odgovor in se opravičujem za dolgovezenje.
Lep pozdrav,
eva.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar TanjaSoklic 20 Jun 2017 00:05

Spoštovani,

vaše težave malo spominjajo tudi na abstinenčni sindrom po prenehanju kajenja.
Strinjam se, da opravite gastroskopijo, pa tudi pregled pri ORL specialistu. Vaši glasilki zaradi kajenja v preteklosti zagotovo nista čisto v redu.

Navodila za refluks pa, kot vidim, že poznate. Zdravljenje je dolgotrajno, rezultatov ni kar če z noč... Morda gre dodatno še za refluks žolčnih kislin, na katere zdravila ne vplivajo.

Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh