Med.Over.Net

Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med., specialist otorinolaringolog

Bolezni, težave, vnetja in bolečine v ušesih, nosu, grlu ter žrelu - zdravljenje bolezni in poškodb glave, grla, vratu, nosu in ušes. Posvetujte se s strokovnjaki otorinolaringologi.

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL

igorfajdiga

as. mag. Tanja Soklič Košak , dr.med., specialist otorinolaringolog

TanjaSoklic

Želodčno - žrelni refluks

Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

pri vašem načinu prhranjvanja je pomembno, da spijete zraven dovolj vode, ki se porablja tudi zaradi izločanja odpadnih produktov beljakovin. 4 jajca vsak dan za kosilo se mi zdi preveč (razen če izločite rumenjake). Vse sladkarije povzročajo refluks.

Glasovna utrudljivost se lahko zmanjša s pravilno tehniko in vokalnim treningom - tega se boste naučili pri logopedu.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

evadzej

Lep pozdrav!

Lani avgusta sem zaradi nosečnosti prenehala s kajenjem. Takrat sem prvič začutila pekoč občutek v grlu (verjetno sem ga prej povezovala s kajenjem oziroma ga zaradi kajenja niti nisem občutila. Prebrala pa sem, da se refluks rad pojavlja med nosečnostjo, možnost je tudi ta.), ponavadi po jedi in zjutraj ali pa v zelo prašnih prostorih. Zelo zoprn pekoč občutek se je pojavljal tudi v eni nosnici. Mislila sem, da imam alergijo ali kakšno vnetje dihal, ampak ni bilo nič od tega. Potem sm splavila in čez nekaj časa sem spet začela kaditi, sicer v manjših količinah, ampak nisem več imela občutnih težav.
Pred dvema mesecema pa sem kajenje spet popolnoma opustila, pred časom sem tudi znatno izboljšala svojo dieto in način življenja, vendar se je hkrati s prenehanjem kajenja spet pojavil pekoč občutek v grlu in nosnicah, ki je vedno hujši. Zgage ali regrutacije nimam, tudi noseča nisem in hormoni so ok. Bi pa omenila, da me je zobozdravnik vprašal ali imam kakšne težave s kislino, ker imam razjede na zobeh in splošno slabo stanje zobne sklenine, pred leti pa mi je profesorica za govor rekla, da se ji zdi, da nekaj ni čisto v redu z mojimi glasilkami. Ničesar od tega nisem šla preverit, ker sama nisem občutila težav (in seveda, zakaj bi človek reagiral preventivno, dokler še ni najhuje.), sem pa bila pred dvemi tedni pri osebni zdravnici, ki mi je dala dve škatli (28 tablet) Nolpaze in Talcid za instant lajšanje težav (ki prav nič ne pomaga) in mi rekla, da bi moralo po dveh/treh tednih biti bolje, vendar je samo še huje. Ponoči se zbujam zaradi pekočega grla in pred vsakim obrokom mi je neprijetno, ker vem, da bom imela po obroku težave. Včasih, redko, imam tudi občutek močnega pritiska v grlu, ponavadi v hudi vročini ali če sem pod stresom. Imela sem tudi že nekaj težav z ušesi, ki me pogosto bolijo, bojda imam zelo ozke kanale in težko prenašam razlike v pritisku. Morda je vse skupaj povezano, morda pa tudi ne.
Zdravnica je rekla, naj se v primeru, da tablete ne bodo učinkovale, vrnem in me bo poslala naprej na gastro. Zakaj imam občutek, da je moje stanje bolj zrelo za otorinolaringologa? Čeprav ne občutim niti bolečine v prsnici niti ne kašljam. Zdi se mi, da so težave hujše v vročini, čeprav pijem veliko vode. Ukvarjam se z jogo in delam veliko obrnjenih položajev (vendar nikoli manj kot dve uri po jedi), čeprav naj ti položaji ne bi poslabševali želodčnih težav, če se izvajajo pravilno.

Pravzaprav me zanima, kakšna bi bila vaša diagnoza? Zanima me tudi kako se refluks zdravi? Predvsem, če gre za laringofaringealni refluks? Oziroma če sploh se učinovito zdravi? Zdi se mi, da sprememba življenjskega stila in prehrane prav nič ne pomaga, dosedanja zdravila pa tudi ne. Občutek imam, da me bodo spet samo pošiljali od strokovnjaka do strokovnjaka, na deset raziskav in me zasipali z zdravili brez učinka, na koncu pa mi bodo rekli naj se izogibam mastni hrani in obrokom pred spanjem, pa da naj pijem limonado. To pa že vem in prakticiram.

Najlepša hvala za odgovor in se opravičujem za dolgovezenje.
Lep pozdrav,
eva.
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

vaše težave malo spominjajo tudi na abstinenčni sindrom po prenehanju kajenja.
Strinjam se, da opravite gastroskopijo, pa tudi pregled pri ORL specialistu. Vaši glasilki zaradi kajenja v preteklosti zagotovo nista čisto v redu.

Navodila za refluks pa, kot vidim, že poznate. Zdravljenje je dolgotrajno, rezultatov ni kar če z noč... Morda gre dodatno še za refluks žolčnih kislin, na katere zdravila ne vplivajo.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog
Default avatar

doras1416

Pozdravljeni,

Obracam se na vas ker sem zelo obupana mamica 3 letnega otroka. In sicer vse se je zacelo z sistematiko pri treh letih kjer je zdravnica rekla da je moj otrok mentalno zaostal in da mora k psihologu. Po mesecu cakanja sva danes prisla na vrsto in otrok mentalno ni zaostal ampak zelo nerazlocno in nerazumljivo govori. Psihologinji sem povedala da ima pogosto vnetje usesa 10x na leto ze od rojstva, ponoci zelo smrci, se vedno mu tece slina iz ust, sploh ne pozira sline ko mu recem da pogoltne slino jo pogoltne drugace mu pa kr tece iz ust. Ona je rekla da je potreben pregled pri orl, ker je mogoce da on ne slisi dobro (tega doma nismo opazili, ne slisi samo takrat ko se morajo pospravljai igrace, ko mu zasepetam da bom dala bombone pa to odlicno slisi) nakar mi jo je nasa zdravnica danes tudi izdala napotnico. Zdaj pa mene zanima kaj lahko pricakujem na orl da mu bodo delali, koliko je sploh cakalne dobe za otroke, a se take otroke kaj prednostno obravnava glede na to da govori zelo slabo. Vsi njegovi vrstniki v vrtcu lepo govorijo on pa zaostaja po oceni psihologa za pol leta. Naj povem da v druzini ni nobenih tezav kar se tice sluha, nosecnost bp, razvoj do treh let bp. Cepljen po programu, dodtano pa se za rotavirus, in danes je dobil cepivo za pnevmokoke. Zdravnica je omenila da bi bilo smisleno da ga operirajo? Kaksna operacija je misljena? Kaj vi menite?. Za odgovor se vam zahvaljujem!
Default avatar

TanjaSoklic

Spoštovani,

za ORL pregled in meritve sluha lahko pridete hitro na vrsto pri nekaterih izvajalcih s koncesijo, ki jih najdete na internetu.
Ob pregledu bo ugotovljeno, ali so povečani žrelnica in mandlji, ki se jih z operacijo lahko odstrani, če je to potrebno - o tem presodi ORL specialist.
Ne glede na stanje sluha priporočam še napotitev k logopedu s strani pediatra.
Lep pozdrav,

asist. mag. Tanja Soklič Košak, dr.med.,
specialist otorinolaringolog