Forum: Računovodstvo

Mnogi se ukvarjate s finančnimi in davčnimi problemi, olajšavami, prispevki ter izpolnjevanjem različnih obrazcev. V kolikor se vam kje zatakne, vprašajte na tem forumu.

popoldanski s. p.

Odgovori Nova tema
Default avatar s. p. 28 Okt 2008 13:59

Zanima me, če je lahko popoldanski s. p. dati v mirovanje? Če določeno obdobje ne delaš, da ti ni treba plačevati cca 30 EUR prispevkov?
Ali je treba ob odprtju popoldanskega s. p. ja že imeti odprt nov račun za firmo? Je davčna številka ob odprtju kar moja, osebna davčna ali dobim novo? Ali potrebujem za odprtje še kaj drugega?
Vem, da naj bi bile info na e-vem a tega tam ne najdem.

Hvala za odgovore!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanya74 28 Okt 2008 17:46

s.p. - "v mirovanju" imate lahko, ampak plačevanju državi pa se ne morete izogiti - prispevki, morebitne akontacije dohodnine,...

račun za s.p. imate ločenega od osebnega,

davčna številka je ista, saj dejansko pri s.p. gre za fizično osebo, ki opravlja dejavnost,

še kaj drugega? - odvisno, kakšno dejavnost boste opravljali (morebitna dovoljenja, licence...)

Sicer pa brskalnik:
za poskušino: http://med.over.net/forum5/read.php?154 ... sg-4945908

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Matevz 12 Nov 2008 17:54

Pozdravljeni,

zanimam me, kot študent (izredni, vendar mislim da imam enake študentske pravice, kot redni) odprtje popoldanskega s.p.-ja.
Sem mlajši od 26 let in še vedno me starši v svoji napovedi uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana. Je posledica odprtja popoldanskega s.p.-ja kot šutdent izguba otroškega dodatka za starše in olajšave
na vzdrževanega družinskega člana?

Kako je z obveznim zavarovanjem in ostalim? Če odprem popoldanski s.p., plačujem le tista obvezna zavarovanja (nekje sem zasledil da se številka vrti okoli 30€ mesečno) in davek na dobiček, ali so še
dodatni stroški (računovodstvo, stroški za TRR...)? Ali je potrebno biti vpisan na zavodu za zaposlovanje?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanya74 13 Nov 2008 20:10

Oljašava za vzdrževanega družinskega člana: Če otrok opravlja dejavnost (to s.p. je), potem starši ne morejo uveljavljati olajšave za vzdrževanega člana (ZDoh-2: 3. točka 115.člena)

otroški dodatek: starši ne morejo uveljavljati pravice do otroškega dodatka za otroka, ki opravlja samostojno dejavnost (69. člen ZSDP)

obvezno zavarovanje: če si lahko še vedno prijavljen v zdrav.zav. kot družinski član, potem res plačuješ le pavšal (to sem pred kratkim zasledila na straneh študentskih servisov, ki so propagiral odpiranje s.p. študentom: http://www.svetovalnica.com/index.php?o ... Itemid=126)

Sicer pa kot s.p. plačuješ akontacijo dohodnine že med letom glede na predviden dobiček, ob koncu leta glede na dejansko davčno osnovo, naslednje leto akontacije glede na doseženo davčno osnovo v preteklem letu.

Dodatni stroški: kot si naštel

Zavod za zaposlovanje: ne vidim razloga, zakaj bi moral biti tu vpisan

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Matevz 14 Nov 2008 10:32

Najlepša hvala za odgovor.

Zanima me še, v primeru da po določenem času popoldanski s.p. zaprem, ali je možnost zopet nazaj uveljavljati otroški dodatek in olajšavo za vzdrževanje družinskega člana (če sem še vedno študent)?


Glede akontacije dohodnine, nevem če se najbolje razumel. Torej, plačujem že čez leto glede na predviden dobiček, kaj pa potem na koncu leta, če je dobiček manjši od predvidenega?

Hvala in lep pozdrav
Matevž

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tanya74 14 Nov 2008 12:07

Preveč plačano akontacijo se vam po končnem obračunu vrne, če plačane akontacije presegajo davčno obveznost po obračunu.

Glede olajšav za vzrd. druž. člana: če otrok neprekinjenjo ali s prekinitvijo do 1 leta nadaljuje šolanje - potem se lahko uveljavlja, če ne opravlja (več) samostojne dejavnosti. Prav tako mislim da velja za otroški dodatek.

Pred odprtjem s.p. bi pa pretehtala še kakšno drugo zadevo:
- ste v študentskem domu- da ne bi izgubili te pravice?
- predvsem bi pretehtala: izguljeno olajšavo za študente, izgubljeni otroški dodatek, koliko znaša predviden prihodek, kolikšni so dejanski stroški pri opravljanju dejavnosti, ki znižujejo davčno osnovo...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh