Forum.Over.Net

Računovodstvo

Odgovarjajo: Sabina Zalar

Mnogi se ukvarjate s finančnimi in davčnimi problemi, olajšavami, prispevki ter izpolnjevanjem različnih obrazcev. V kolikor se vam kje zatakne, vprašajte na tem forumu.

Sabina Zalar

SabinaZalar

Delo v tujini z podizvajalcim

Default avatar

tujina12349

Pozdravljeni,

imam elektro podjetje, in delam v Nemčiji za nemško podjetje, in me sedaj zanima, ali lahko jaz sklenem pogodbo oz. sodelujem z slovenskim podjetjem, ki bi bil moj podizvajalec, da opravlja delo za isto nemško podjetje ?

V primeru da ja, kako se potem med nama ( sva oba davčni zavezenes) obračuna davek, , in kaj izpolni potem moj podizvajalec na A1 obrazcu, pod točko delodajlec.. mojo firmo ali nemško ?
Default avatar

SabinaZalar

Pozdravljeni,

Obrazec A1 oziroma potrdilo A1 je dokument, ki potrjuje, da se za napotenega delavca v času čezmejnega izvajanja storitve še naprej uporabljajo predpisi o socialni varnosti države članice EU, v kateri ima delodajalec oziroma samozaposlena oseba sedež.
Že več let je tega, ko sem se aktivno ukvarjala s pridobivanjem A1 obrazcev. Smatram, da bi morali navetsi nemško firmo, ampak dajte se raje obrnit na ZZZS s tem vprašanjem. Od 1.1.2018 veljajo veliko novih pravil.

Glede DDV-ja pa je stvar taka. Tako naš ZDDV-1, kot tudi Direktiva navajata, da je delo na nepremičninah obdavčeno tam, kjer nepremičnina leži. Torej v Nemčiji. Zato ne bo vaš podizvajalec vam zaračunal slovenskega DDV-ja. Predlagam, da se sklicuje na 27. člen ZDDV-1, in napiše, da so storitve v Sloveniji neobdavčljive . Pristojnost obračuna DDV ima Nemčija, zato se morate pozanimati v Nemčiji, kako boste obračunavali DDV.

Lep pozdrav,