Forum.Over.Net

Računovodstvo

Odgovarjajo: Sabina Zalar

Mnogi se ukvarjate s finančnimi in davčnimi problemi, olajšavami, prispevki ter izpolnjevanjem različnih obrazcev. V kolikor se vam kje zatakne, vprašajte na tem forumu.

Sabina Zalar

SabinaZalar

Izvajanje zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma v računovodskih družbah

Default avatar

Prijazni finančnik

Pozdravljeni,

glede na to, da je forum namenjen računovodjem, bi tukaj podal nekaj informacij v povezavi z zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1).

19.11.2017 je bil sprejet nov zakon in sicer ZPPDFT-1, bistvena novost je naslednja, Urad za preprečevanje pranja denarja je pridobil inšpekcijska pooblastila kar pomeni, da bodo inšpekcijskih pregledov iz naslova preverjanja izvajanja ZPPDFT-1 deležne tudi računovodske družbe. Do sedaj tovrstnega nadzora ni bilo, posledično po mojih ugotovitvah, večina računovodskih družb zakona ne pozna, niti ga ne izvaja. Prve inšpekcijske preglede se pričakuje v prihodnjih mesecih zato je vsekakor smiselno, da se to uredi preden je družba deležna sankcij.

Neizvajanje zakona vas lahko precej stane, predpisane kazni so zelo visoke in segajo do 120.000€ oz. do 1 MIO € v izjemnih primerih.

Nabor zahtev, ki jih predpisuje zakon je širok in izvajanje zakonskih določil vsekakor vpliva na poslovanje.

V grobem je potrebno urediti oz. izvesti naslednje zadeve:

- sprejem pravilnika za izvajanje nalog, ki je prilagojen posamezni družbi
- izdelava analize tveganja, ki temelji na značilnosti družbe
- zagotovitev rednih izobraževanj (predvidoma 1X letno) za vse, ki pri svojem delu izvajajo zakonska določila
- prilagoditi postopke sklepanja poslovnega razmerja in samega poslovanja na način, ki vključuje upoštevanje zakonskih določil

Predvsem pa je pomembno, da se zakon izvaja v praksi, sam sprejem pravilnika je prvi korak. Zasledil sem naslednje, na trgu se pojavljajo ponudniki svetovalnih storitev iz naslova preprečevanja pranja denarja, ki ponujajo osnutek pravilnika (Word dokument) kot nekaj kar zadosti zakonskih zahtevam. Kupci tovrstnih pravilnikov ta pravilnik natisnejo in ga pospravijo v predal v dobri veri, da so sedaj skladni z zakonom. Temu seveda ni tako in pomeni, da nisi naredil popolnoma nič...., kot sem navedel zgoraj, zakon je potrebno "živeti" v vseh njegovih določilih.

Ker se s tem področjem profesionalno ukvarjam 12 let bi vas lepo prosil, če odgovorite na spodaj navedena vprašanja, rad bi namreč dobil realen/neposreden vpogled v računovodski sektor v povezavi z izvajanjem zadevnega zakona.

- Ste v vaši družbi seznanjeni, da ste zavezanec za izvajanje zakona?
- Ste že kaj uredili v tej smeri?
- Ste to sploh pripravljeni izvajati (dokler vas inšpektor ne prisili v izvajanje)?
- Ste mnenja, da lahko sami vzpostavite ustrezen sistem za izvajanje zakona v vaši družbi?

Za vsa morebitna vprašanja in pojasnila sem seveda na voljo.

Lep pozdrav!
Default avatar

SabinaZalar

Živijo,

ta zakon je bil sprejet 20.11.2016,.
Urad za preprečevanje pranja denarja opravlja naloge, ki se nanašajo na preprečevanje in odkrivanje pranja denarja in financiranja terorizma, ter druge naloge določene z Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.
Nadzor izvajajo
a) urad,
b) Banka Slovenije,
c) Agencija za trg vrednostnih papirjev,
d) Agencija za zavarovalni nadzor,
e) Finančna uprava Republike Slovenije,
f) Tržni inšpektorat Republike Slovenije,
g) Agencija za javni nadzor nad revidiranjem in Slovenski inštitut za revizijo,
h) Odvetniška zbornica Slovenije in
i) Notarska zbornica Slovenije.
Če pa želite analizo v zvezi z izvajanjem zakona v računovodskih servisih, vam svetujem, da se obrnete na Zbornico računovodskih serisov pri GZS in skupaj z njimi izvedete anketo.

Lep pozdrav,
Default avatar

Prijazni finančnik

Pozdravljena ga. Zalar,

najprej popravek navedb, zakon je bil sprejet 20.10.2016, v veljavi je od 19.11.2016 naprej.

Navedli ste kar nekaj organov nadzora, ključni za računovodski sektor je Urad in Urad bo preverjal usklajenost zavezancev z zakonom (računovodske družbe).

Zbornica tovrstnih informacij ne podaja, mene zanima neposredno mnenje, zato sem poizkusil na forumu. Kot sem navedel, preveril sem nekaj računovodskih družb in kljub zavedanju, da "morajo", ne delajo ker so mnenja, da ne bo nič iz vsega skupaj. Nekako logičen odziv glede na to, da sedaj 10 let ni niče izvajal zakona in se ni zgodilo nič. Kaj bo ob prvih pregledih lahko samo ugibamo, po mojih informacijah so inšpektorji pripravljeni in v roku nekaj mesecev se lahko pričakuje prve inšpekcijske preglede.
Default avatar

SabinaZalar

Pozdravljeni,

potrebno je ukrepati iz višje inštance. In na področju računovodstva to zbornica zagotovo je. Pa tudi sama dela v smeri osveščanja, izvajanja zakonodaje ter zagotavljanju navišje stopnje kakovosti. Opomnite jih na to. Je prva, ki je dolžna podati tovrstne informacije.

Vsekakor pa upam, da kdo še kaj pokomentira.

Če pa smem, moje skromno mnenje in subjektivna ocena. Tako servisi, kot družbe (predvsem mikro gospodarstvo) smo prenormirani in se utapljamo v izvajanju vseh veljavnih predpisov. V praksi pa to ne prinese ne dodatnega zaslužka, ne boljšega zadovoljstva strank.

Eto, upam, da sem koga potegnila za jezik in bo kaj napisal.

Pa še to, kot ste rekli, navodil ni in smo ponovno prepuščeni bolj ugibanju, kot jasnim navodilom, kako naj zakon izvajamo in kako se bo izvajanje nadziralo.

Lp,
Default avatar

Prijazni finančnik

Tematika je res obsežna in zahtevna, če se na zadevo ne spoznaš, praktično ni možnosti, da bi sam kreiral ustrezne postopke v svoji družbi. Glede prenormiranosti se povsem strinjam, izvajanje zakona vsekakor prinese določene stroške, sploh v začetni fazi, kasneje pa je strošek recimo z rednim izobraževanjem, ki ga je potrebno izvajati predvidoma na letnem nivoju.
Ima pa izvajanje zakona še eno plat, računovodje se bojijo izgube strank, če bi jih recimo prijavljali Uradu, to je povsem razumljivo. S pametnim pristopom je mogoče zakon izvajati na način, ki bistveno ne vpliva na poslovanje družbe.

Če kdo potrebuje mnenje, nasvet glede izvajanja me lahko vprašate in odpremo debato.
Default avatar

računovodkinja

Mene tole dokaj živcira, vsi nekaj govorijo, da bo treba pričeti z izvajanjem vendar ne vemo kako in kaj, potem je tu še težava, da veliko servisov tega ne bo izvajalo in bodo v prednosti. Bo to kako urejeno?
Default avatar

Anja D

Slišala sem, da so kazni naravnost bizarne in tega me je res strah, ker nisem verjela sem si prebrala člen zakona, ki govori o sankcijah (163. člen ZPPDFT-1) in sankcije niso normalne!!! Večina družb gre lahko kar v stečaj, mogoče večji bodo še preživeli, manjši servis bo pa zaključil svojo zgodbo.