Forum.Over.Net

Starševski čvek

avstrijski zdravstveni sistem

Default avatar

Zakaj pa ne

Avstrija ima 2-tirni zdravstverni sistem. Javno zdravstvo ki predstavlja cca. 76% vseh izdatkov za zdravsvo. Poleg javnega imajo še zasebno zdravstvo, ki ga uporabla približno 1/3 Avstrijcev.
Njihov zdravstveni sistem je ocenjen kot 9.najboljši po WHO lestvici in celo kot 1.najbolši po Mercer analizi.
Zanimivo je, da obstaja sistem participacije, tako je vsako zdravilo potrebno doplačati 4,6€ (ostalo krije zavarovanje) in vsak dan bolnišnice z 7€.


http://www.youtube.com/watch?v=MXvDSGYtHFw
http://www.europe-cities.com/en/633/austria/health/
http://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Austria


Skratka, bi imeli takšen zdravstveni sistem, ali takšnega kot imamo pri nas - neučinkovit, neodgovoren, korupcije, čakalne vrste, ...
Default avatar

neumnosti

Zdravstvena oskrba je pravica vseh ljudi!
Zdaj se greste, skorumpirano javno zdravstvo proti privat zdravstvuu. J kaj nobenemu ne pade na pamet, da imamo lahko dobro, zdravo in neskorumpirano javno zdravstvo? Zakaj si pa ti ne izborimo? Pravico do zdravljenja za vse!
Default avatar

poštenje...

Naš zdravstveni sistem tak kot je, bi bil čisto v redu, če ne bi bilo korupcije, izginjanja denarja neznano kam. Ni se treba zgledovati po drugih v slabih stvareh - doplačilih, saj že plačujemo previsoke prispevke.
Default avatar

Riba

Zdravstveni sistem v Sloveniji je kljub vsemu dober. Zakaj? Zato ker zaenkrat imamo do njega dostop vsi! V marsikateri državi temu ni tako.
Default avatar

res ne vem kaj vas to moti

poštenje... je napisal/a:
Doplačila so imenitna stvar, da se ljudje (posebej takšni kot so slovenceljske ovce) zavedo, da je zdravje vrednota pa magari le za 4,6€
Pa še hipohondre spraviš v red, ki tečejo k zdravniku za vsak prdec.


Kaj pa je narobe z dvotirnim sistemom tipa Avstrija?
Premožnejši sloj ima takšno zdravstvo, kot ga je zmožen plačati, vsi ostali pa solidno (celo vrhunsko) javno zdravstvo.
Ambiciozni zdravniki imajo možnost zaslužiti takšno plačo kot si jo želijo (ni izsiljevanja s sindikati/štrajki)
Ločeno javno in zasebno zdravstvo omogoča resnično 'drugo mnenje' in ne tako kot pri nas, ko zdravniški ceh prikriva napake svojih kolegov.
Default avatar

res ne vem kaj vas to moti

Riba je napisal/a:
V Avstriji tudi! Brez čakalnih vrst, korupcije in kar je najpomembnejše - brez malomarnosti.
Default avatar

ne bluzi

Riba je napisal/a:
Ahh ne bluzi do dela nimamo dostopa vsi razen dohtarji in ostal JS ki so na davoplačevalskem denarju v državni službi! Pejte na trg ane da vas vidmo... Tam kjer je privat zdravstvo tam je tudi gospodarstvo! Kaj je pa pri nas??? Država vmešana v gospodarstvo zato pa nobena tuja firmo noče v sloveniji odpirati delovnih mest in podpirati z nabitimi davki državne pijavke!!!
Default avatar

dvojna merila

Meni je prav smešna ta slovenceljska nagnjenost k preprostim "rešitvam", ki naj bi čez noč vse spremenile na bolje. Preprosteži mislijo, da je dovolj samo privatizirat javno in bo vse delovalo gladko, pošteno in transparentno. Se pravi tisti, ki so bili v javnem zdravstvu skorumpirani, se bodo v zasebnem spremenili v brezhibne poštenjake in Hipokratove zveste apostole ,ali kaj? Ali bomo še kompletno medicinsko in upravno osebje zamenjali in zasebni sektor napolnili s tisočimi poštenjakov, ki jih bomo uvozili z lune?


Kar se pri nas privatizira, postane kmalu še bolj zavoženo kot takrat, ko je bilo še javno. Poučen je naš razvoj "realnega" sektorja od devetdesetih let naprej, ko se je začelo "razdružbljanje" in privatiziranje podjetij. Polovica teh podjetij se je po olastninjenju namerno izčrpala in propadla, večina druge polovice pa komaj diha nad gladino zgoščenih špekulacij slovenske kapitalske greznice. V primeru privatizacije našega javnega zdravstva ne bo nič drugače.
Default avatar

a res?

res ne vem kaj vas to moti je napisal/a:
A res? 30 dni bolnice stane čez 200€.

Sicer poznam Avstrijski sistem in če primerjamo naše današnje stanje in Avstrijo, imajo oni super urejeno, ampak moje prepričanje je, da si vsi zaslužimo vsaj kar se medicine tiče enake možnosti, enako dobra zdravila, enako dobro tehnologijo, oskrbo in skratka vse s tem povezano, da zagovarjam edino dobro javno zdravstvo.
Default avatar

bodo preprosteži razumeli?

dvojna merila je napisal/a:
Dobro napisano! Strinjam se z vsem.
Default avatar

me res zanima

a res? je napisal/a:
Kaj pa je tako narobe z avstrijskim javnim zdravstvom? Ali ni enako dobro za vse Avstrijce. dobijo eni manj, drugi več??
Default avatar

mali lopovi male države

dvojna merila je napisal/a:
se strinjam. pa ne pozabimo še na to, da prav nihče nima volje raziskovat korupcije v slovenskem zdravstvu. prav nasprotno, še največji klošarji na monu sprašujejo, kaj na nesejo zdravniku za njegovo delo.
Default avatar

to pa res ne vem

mali lopovi male države je napisal/a:

A kdo ve, če je možno podkupit zdravnika v zasebni ordinaciji???
Default avatar

[email protected]

me res zanima je napisal/a:
Me zanima, kako si boš s penzijo 300 ali manj € plačevala zdravila po 4+€ na škatlico, potrebuješ pa 10 škatlic na mesec. In kako si boš plačala 5 dni v bolnici 35€ s 300€ penzije?

Zakaj so nekatere operacije pri nas neizvedljive, mi je jasno, pač smo majhni in ne premoremo vse možne drage tehnologije, zakaj pa ni operacija ali zdravljenje v tujini financirano iz našega zavarovanja? Zakaj se vsake toliko zbira denar za otroke, ki morajo v tujino na zdravljenje? Verjetno tudi v Avstriji javno zdravstvo ne pokrije vsega, kar obstaja in je možno, pač pa le del...
Se strinjam, da medicina mora biti dostopna vsem.
Default avatar

me res zanima

[email protected] je napisal/a:

Kolikor vem ima avstrija zgledno urejeno socialno pomoč in dvomim, da nimajo rešitve za tako ekstremne primere.
Sicer pa so itak njihove penzije večkratnik teh tvojih 300€ :)))
4+€ oziroma 7€ je zanemarljiv izdatek pri minimalni plači 1.000€ :))))

Avtorica zgoraj pravi, da si želi enake možnosti za vse. Jaz sem jo vprašal, ali avstrijski javni zdravstveni sistem to ne zagotavlja? Gre za to, da pri danih možnostih (denarju za zdravstvo) nihče ni na slabšem zaradi koristi nekoga drugega.
Default avatar

jaz tudi

to pa res ne vem je napisal/a:
To pa tud mene zanima ???
Default avatar

k72

za razliko od slovenskega, je meni avstrijsko zdravstvo poslalo prijetno pismeno povabilo, s katerim me prosijo, da si naj izberem zdravnika in se dogovorim za preventivni pregled....
v primeru, da ti zdravnik predpiše fizioterapijo, te ne pošlje kar nekam ampak ti da različne ponudnike in se sam odličiš kam boš šel na fizioterapijo. (so privat, pri zdravnikih pa dobiš njihove naslove)
Default avatar

11511

k72 je napisal/a:
Najprej si preberi pravice pacijentov in potem govori.

Imaš pravico oditi na fizioterapijo kjerkoli v SLO. Tudi v vsa zdravilišča ki jo izvajajo. Mora pa biti na napotnici točno napisana ustanova kam si napotena. V primeru da si izbereš fizioterapijo ki ni v tvojem kraju bivanja, ti ne pripadajo stroški prevoza.

Da ti pa osebni zdravnik " ponudi " izvajalce - bi pa meni dišalo po korupciji. Toliko o " poštenem" poslovanju v tako opevani Avstriji.
Default avatar

saj ne more biti res

11511 je napisal/a:


Eno so pravice na papirju, drugo je pa realnost.
Imam pa že rajši avstrijsko korupcijo, ko lahko izbiram izvajalce, kot pa našo, ko mi odtegujejo zdravljenje, ker kao ni denarja. 500 M€ pa izgine vsako leto neznano kam.
Default avatar

jao no

dvojna merila je napisal/a:
Ne govorimo o privatizaciji javnega zdravstva, ampak o tem, da bi vzporedno omogočili tudi razcvet zasebnega.