Forum: Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

prijateljica ali ne?

Odgovori Nova tema
Default avatar ne vem več kako 4 Apr 2013 20:37

Imam prijateljico (naj bi bila naj prijateljica, čeprav ne maram tega pojma in je to mesto zadnje čase zasedla druga), poznava se 15 let, je nekaj let mlajša od mene. Ta oseba ima probleme z anksioznostjo, jemlje antidepresive, vsaka stvar ji predstavlja ful problem in je več ali manj skoz slabe volje in živčna. Od kar sem oznanila nosečnost in rodila se je opazno spremenila. Tudi priznala mi je, da ji gre to v nos, da imam vse kar si ona želi in ne more imeti, ker njen partner ni pripravljen na otroka. Ko sem ji povedala za nosečnost je tako čudno reagirala, šele potem, ko se je zavedla mi je čestitala ... V zadnjih mesecih sva s partnerjem dobila konkretno boljše službe in plače in si privoščila bolši družinski avto, ki ga prej nismo imeli. Tudi to ji gre v nos, je poslala po emailu. No pred 3 tedni sva nekaj govorili preko skpe in se menili za eno zadevo. Potem naj bi mi nekaj sporočila nazaj in ženska izgine in se ne javi 20 dni. Včeraj pa mi piše, se mi opravičuje, da nisem jaz kriva, da je ona, da se želi dobiti. Sploh ne vem kaj naj. Od kar imam otroka se več slišim z nekoč zelo dobro prijateljico, slišiva se vsak dan, ni ljubosumna, ni neprivoščljiva. Žal mi je, ker imava s to osebno zgodovino, zelo dolgo sva bile zelo dobre prijateljice. Sem pripravljena sprejeti tudi njeno slabo voljo, negativnost, itd. ampak ta njena izginotja mi grejo pa res na živce. Ker ni tako zasedena, da časa ne bi bilo, vem, da jo le matra, ker imam kar nima in se more odklopiti na čase. To si ne domišljam, ker mi je napisala izčrpen mail o tem pa sem ji predstavila vse pluse v njenem življenju, ki jih je mnogo pa jih ne vidi, ker hoče kar ne more imeti (še). Nisem ji še odpisala (ni človek za telefone, pri nama leti skype, emaili ali pogovor v živo), ne vem kaj naj. Sem mislila, da sva že rešili vse težave potem pa spet zgine brez f za 3 tedne. Nekako se na tako prijateljico ne morem zanesti več, kaj ve mislite? Kaj bi odpisale prijateljici?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar malo potrpljenja 4 Apr 2013 20:57

Nobena prijateljica ne čaka, da se ji druga javi, če SI prava prijateljica, boš TI NJO poiskala, sploh pa, če veš, da se tebi dogajajo samo lepe stvari, njej pa ne, sploh pa če veš, da take stvari težko predela in jih težko sprejme. Zelo zelo moteče pri tem je, da sebe opisuješ kot bogato, srečno kraljično, njo pa kot revno, nesrečno, negativno živčaro. Že tu ustvarjaš tako grozno energijo, da ni nič čudnega, če se ta prijateljica umakne in solira nekaj časa, ker to ona čuti, čuti, da želiš biti nekaj več, da svoje uspehe zelo moteče izpostavljaš. Nasvet, če ga boš sploh želela in hotela prebrat, kaj šele izvest je, da moraš vsako nastalo razliko v prijateljstvu spucat, razčistit, se o njej pogovorit, in če postane preveč moteča, pa
pač gresta vsaka svojo pot.

Osebno, nikoli mi ne bi na misel prišlo da na nekem forumu sprašujem za mnenje o svoji najboljši prijateljici, na tak način!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar črnobela 4 Apr 2013 21:01

Ni vse črnobelo. Odnosi so različni. Če ti sicer prijateljica veliko pomeni, kar očitno ti, in ti ne dela neke škode, jaz na tvojem mestu ne bi delala veikih odločitev. Pač sta si različni. Če bi se z njo dobila, se dobi, če ne pa počakaj, da te zagrabi. Ne vem, no. Saj ne moreš biti z enim vedno enako intenzivno povezan. Tako pač je. Ampak zato ga še ni treba popolnoma odpisati. Vsaj ne načrtno. Še tako se v današnjem tempu preveč stikov izgubi. Glede na to, da si trenutno na porodniški in imaš več časa za odnose, to izkoristi in se pač prilagodi prijateljici (če se ti da), vendar tega ne delaj zaradi nje, naredi zaradi sebe. Saj veš tako kot, če nekaj daš zato, ker si želiš dati in ne zato, ker bi od obdarovanca kaj pričakovala. Podari svoj čas/energijo, kolikor tebi ustreza.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar podoben primer 4 Apr 2013 21:14

Podoben primer, samo da sem bila jaz kot tvoja prijateljica.
Ne morem reči, da je bilo moji prijateljici z rožicami postlano, ampak enostavno je imela vedno srečo, da so se ji kar zgodile stvari, za katere sem se jaz morala boriti še in še. Nekako je prišlo neko obdobje, ko se je meni življenje popolnoma sesulo, njeno pa je popolnoma zacvetelo. Ni šlo samo za eno stvar, ampak za celo leto polno dogodkov, pri meni negativnih, pri njej pozitivnih... Sesulo me je do dna.
Sebičnost ali ne, ampak mislim, da noben človek ob tem ne ostane ravnodušen, sploh ko gre za osebo, s katero si živel življenje. Ni me prizadela ona, prizadelo me je življenje, da nekomu gre vse kar poželi, meni se pa sesuva še tisto malo, kar imam.
Enako kot tvoja prijateljica, sem se tudi jaz umaknila iz odnosa. Nisem želela, da bi zaradi mojih muk pokvarila najino prijateljstvo, umik se mi je zdel veliko boljša rešitev, sploh začasen.

Ti pa povem nekaj, da sem ji v vsem tem najbolj zamerila, da ko sem se umaknila, me ni poiskala in me prijela za roko in peljala ven iz dreka v katerem sem bila. Sama sem človek, ki ne bi stala križem rok, ampak bi prijateljico poklicala, šla do nje, bila z njo dan in noč, če je treba, naredila vse, da jo premaknem in postavim na noge, pa naj stane kolikor hoče!

Čez leta, ko sem jaz uredila svoje življenje in se postavila na noge, sva se spet začeli videvati, rada jo imam še vedno in vedno sem jo, odnos je še vedno domač, saj sva več kot pol življenja prijateljici, pogovorili sva se tudi o tem, zakaj sem izginila in vse je ok, ampak obema je hudo, da ona ni znala in mi ni zmogla pomagati, v tistem času, ko je bilo meni najbolj hudo.
Kaj vem, kaj naj rečem, še vedno včasih neopazno iginem za nekaj tednov. Enostavno moram.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ne vem več kako 4 Apr 2013 21:17

Samo za dodatno obrazložitev. Prijateljica ima ogromno in kar se premoženja tiče več kot jaz, je pa res, da je vse podedovala. Nisem bogata sploh ne, le prej sem bila pod povprečjem zelo. Razen družinskega avta nimam nič. Nisem pa kriva, da nima otroka, naj se zato zagovarjam? Pa ne more mi to tako zameriti, da se tako obnaša. Tudi jaz ne bi spraševala pa se te on off scene vlečejo dve leti. Po pravici povedano jo imama rada, sem se večkrat jokala, ker je taka, po tem zadnji tišini pa mi je malo dol padlo res. bi jo poklicala, če se ne bi menile, da nekam skupaj greva in bi mi mogla samo še podrobnosti sporočiti potem pa je zginila. Tako, da je ta dan minil in sem sama mogla dojeti, da dogovor očitno odpade. Ne vem, saj vem, da mi ne morete odgovoriti na vprašanje, samo zanimalo me je, kako bi ve odreagirale, če bi bilo z vašo prijateljico tako. Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ne vem več kako 4 Apr 2013 21:27

Podoben primer, res zanimiva zgodba, sem se zamislila. Ne vem kako naj ji pomagam. Nisem več na porodniški drugače. Večkrat sem jo vabila na pijačo, pogovor, ji na dolgo odgovorila na vse kar mi ne pisala. Včasih sva bili res totalno povezani, sedaj pa sploh ne vem ... Se mi zdi, da morda ni srečna v vezi več pa se mi ne odpre, je perfekcionistka, teži jo, ker nima take službe kot si jo želi, ker se njen noče poročiti ona pa sanja to že mnogo let, želi si otroka, skratka stvari, ki ji jih jaz ne morem dati, sem ji pa dala milijonkrat vedeti, da sem zmeraj tu za njo, za pogovor, kadarkoli. Pa enostavno samo izgine. To mi je težko sprejeti, ker rada s pogovorom rešim zadeve :(

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vprašaj se, če si ti njena prijateljica 4 Apr 2013 21:48

Hm, no, pri meni je bilo tako, da čeprav sem sicer tista " ta optimistična" ter dobrovoljna v družbi, sem v nekem trenutku prišla do kaskade "negativnih" dogodkov, kjer nisem imela druge racionalne izbire, da sem dala vse stvari na off; dejansko sem sem se morala na novo najti. In res je ja sem bila neodzivna tudi po nekaj mesecev, enostavno sem rabila čas zase, da sem na novo definirala. Moram pa priznati, da nisem tip osebe, ki bi jamrala ali jadikovala, zatorej so me dotične stvari tudi toliko bolj prišle do živega, kaj morem, enostavno sem zelo mehka oseba.

Hočem, rečti, da če ima kontinurirane težave sama s seboj, mi je nekako razumljivo, da se je za tren odtujila od tebe. Čeprav, po drugi strani kakor pišeš sem dobila občutek, da je ona ena izmed tistih večno negativnih čustvenih pijavk, ki morajo vedno biti v centru sveta ter se vedno znova postavljajo na pedistal sampomiljovanja. Tako, da sem takoj pomislila, da si je pač dobila drugo "rame" na katero mora jokati. Verjetno se motim.

Hm, po zapisanem sklepam, da ti zavida (ali pa hrepeni) bogastvo, ne fizično, temveč tisto življensko, kot so družina, otroka, toplino. Ampak, glej, vsakdo kom kaj zavida, tako, da bodi srečna je vsaj iskrena(lahko te bi obirala v ozadju); pravi prijatelji, ki včasih povedo tudi kaj bolj grenkega.

Nakljub vsemu mora imeti neke pozitivne vrline, da vztrajaš, kaj ne, razen, če si pač tip osebe, ki rada "doji in neguje" prijatelje v neskončnost (mati T efekt morda?)

Tako, da jaz osebno bi pač sprejela, da je trenutno v čudnem obdobju, bi ji dala "mir" ter pustila, da se skulira, kaj vem, najde.

Bodi ji prijateljica, to hočem rečti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar podoben primer 4 Apr 2013 21:54

Prikaži citatNe vem več kako je napisal/a:
Podoben primer, res zanimiva zgodba, sem se zamislila. Ne vem kako naj ji pomagam. Nisem več na porodniški drugače. Večkrat sem jo vabila na pijačo, pogovor, ji na dolgo odgovorila na vse kar mi ne pisala. Včasih sva bili res totalno povezani, sedaj pa sploh ne vem ... Se mi zdi, da morda ni srečna v vezi več pa se mi ne odpre, je perfekcionistka, teži jo, ker nima take službe kot si jo želi, ker se njen noče poročiti ona pa sanja to že mnogo let, želi si otroka, skratka stvari, ki ji jih jaz ne morem dati, sem ji pa dala milijonkrat vedeti, da sem zmeraj tu za njo, za pogovor, kadarkoli. Pa enostavno samo izgine. To mi je težko sprejeti, ker rada s pogovorom rešim zadeve :(
Dejstvo je, da je tvoja prijateljica zelo nezadovoljna sama s sabo in svojim življenjem. Ne gre za to, če živi boljše ali slabše od tebe, gre pač za to, da to kar živi, ni tisto, kar b jo osrečilo.
Pomagaj ji iz njene kože, pomagaj ji, da naredi prve korake k spremembam, pomagaj ji, da se postavi na noge, praviš, da je v depresiji, pomagaj ji, da zadiha. Ne vem kako, ne poznam ne tebe, ne njo, ampak brcaj jo, ko potrebuje prco, božaj jo, ko potrebuje božanje, naloži si jo na rame in jo nesi, ko ne zmore sama. Prej ali slej bo lahko sama spremenila svoje življenej, samo sama še ne verjame v to in dokler ne bo verjela, ji pomagaj.

Ko sta si dve prijateljici podobni, ko gresta v življenju skozi podobne situacije, skozi podobna veselja in razočaranja, ni problem biti prijateljica. Ni problem niti takrat, ko ena ostane in druga odskoči. Problem je, ko se obe znajdeta v novih vodah, ena na dnu in druga na vrhu.
Težko rečem, kaj tvoja prijateljica potrebuje, vem samo, kaj sem potrebovala jaz - da se bori za mene skupaj z mano.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar prijateljica??? 4 Apr 2013 21:59

Zakaj se obremenjuješ z svojo prijateljico? Če vidiš da to ni jo pusti pri miru !!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar podoben primer 4 Apr 2013 22:04

Ja, jaz sem tudi vedno bila pozitivna in vedno borka za vse. Ko pa je prišel kolaps življenja, sem padla na dno in lep čas se nisem znašla in našla. Nisem človek, ki jamra, nikoli nisem bila, sem pa vedno lahko poslušala vsakovrstno jamranje. Zdaj ne morem več. Mogoče se zato tudi odmaknem od te moje prijateljice, ker ona pa konstantno jamra, čeprav ima vse in še več, najde katastrofe v majhnih vsakdanjih stvareh. Ji rečem, da pretirava, obrnem vso stvar na hec, ampak včasih mi je pa mlo dost in se distanciram. Kaj vem, mogoče me je moj padec tako przadel, da me je strah, da me lahko nekdo, ki mi je čustveno pomemben, s svojim negativizmom potegne nazaj na dno in da ne vem, če bi se še enkrat lahko pobrala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ne vem več kako 4 Apr 2013 22:18

Ji bom skušala pomagati, več kot to ne morem narediti. Ni mi vseeno. Ni depresivna, je pa precej anksiozna. V vsem more biti popolna in če slučajno kje kdaj ni jo totalno vrže iz tira. Tudi ona vidi samo negativno, ji skušam kazati pluse, ker ji res ne gre slabo na nobenem področju, samo ona zmeraj hoče nekaj kar nima v tem trenutku. Ko sta bila s partnerjem nekaj časa narazen si je samo to želela, da bi bila spet skupaj, totalno se je spremenila, da ustreza njemu, ker je bila prej preveč posesivna. Ko ga je dobila nazaj bi morala biti najbolj srečna, vsaj tako je prej zatrjevala. Sedaj jo pa maajo druge stvari in te sreče sploh ne uživa ... Ima stanovanje, avto, službo vikend,, z desetkami dela magisterij, partnerja že nekaj let, nič ji ne manjka, zadovoljna je pa morda dva tedna v letu. Hvala za nasvete res, jo imam rada, zato mi ni vseeno, res se ne mečem ven, se ji ne hvali, vidi pa da sem srečna in da v vsaki stvari skušam najti pluske, ne gledati samo minuske. In tega očitno na čase ne zmore. Upam, da bova kdaj tako blizu kot sva bili. Hvala in lep večer

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vprašaj se, če si ti njena prijateljica 4 Apr 2013 22:18

Prikaži citatpodoben primer je napisal/a:
Ja, jaz sem tudi vedno bila pozitivna in vedno borka za vse. Ko pa je prišel kolaps življenja, sem padla na dno in lep čas se nisem znašla in našla. Nisem človek, ki jamra, nikoli nisem bila, sem pa vedno lahko poslušala vsakovrstno jamranje. Zdaj ne morem več. Mogoče se zato tudi odmaknem od te moje prijateljice, ker ona pa konstantno jamra, čeprav ima vse in še več, najde katastrofe v majhnih vsakdanjih stvareh. Ji rečem, da pretirava, obrnem vso stvar na hec, ampak včasih mi je pa mlo dost in se distanciram. Kaj vem, mogoče me je moj padec tako przadel, da me je strah, da me lahko nekdo, ki mi je čustveno pomemben, s svojim negativizmom potegne nazaj na dno in da ne vem, če bi se še enkrat lahko pobrala.
Ja, kot da bi sama sebe brala :)

Pomojem si se pa samo naučila (od padca), da ni noben greh, če se imaš kdaj pa kdaj posvetiš le in samo sama sebi, torej da se imaš rada, oziroma, da poskrbiš za sebe; konec koncev ko padeš, se moraš sam pobrati. Se boriti naprej.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar podoben primer 4 Apr 2013 22:37

Prikaži citatNe vem več kako je napisal/a:
Ji bom skušala pomagati, več kot to ne morem narediti. Ni mi vseeno. Ni depresivna, je pa precej anksiozna. V vsem more biti popolna in če slučajno kje kdaj ni jo totalno vrže iz tira. Tudi ona vidi samo negativno, ji skušam kazati pluse, ker ji res ne gre slabo na nobenem področju, samo ona zmeraj hoče nekaj kar nima v tem trenutku. Ko sta bila s partnerjem nekaj časa narazen si je samo to želela, da bi bila spet skupaj, totalno se je spremenila, da ustreza njemu, ker je bila prej preveč posesivna. Ko ga je dobila nazaj bi morala biti najbolj srečna, vsaj tako je prej zatrjevala. Sedaj jo pa maajo druge stvari in te sreče sploh ne uživa ... Ima stanovanje, avto, službo vikend,, z desetkami dela magisterij, partnerja že nekaj let, nič ji ne manjka, zadovoljna je pa morda dva tedna v letu. Hvala za nasvete res, jo imam rada, zato mi ni vseeno, res se ne mečem ven, se ji ne hvali, vidi pa da sem srečna in da v vsaki stvari skušam najti pluske, ne gledati samo minuske. In tega očitno na čase ne zmore. Upam, da bova kdaj tako blizu kot sva bili. Hvala in lep večer
Pohecaj jo. Ko jamra in ko ji je vse črno, ti pa veš, da je to samo vsakdanje življenje, jo pohecaj, naredi šalo iz njene situacije. Jaz tako naredim, včasih zadanem v nulo zelo dobro šalo, včasih je izven konteksta, včasih ji dam kar kak primer kar neke osebe in se pohecam, skratka, skušam njene jamrajije obrnit na hec ali pa ji dam vedet, da je to normalna stvar.
Zdaj naprimer mi že en čas jamra okoli ene zadeve in ji direktno rečem, da dokler sama ne bo kaj spremenila, ji ni pomoči, pa če jamra ali ne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar povej mi 4 Apr 2013 23:22

Hvala Bogu, da nikoli nisem imela takih "prijateljic" za kakršne se imata vidve. Druga drugi gledata pod prste katera ima več dobrin. Obup. Človek mora biti res previden s kom se druži.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh