Je peči kruh doma res ceneje (elektrika??)
točno tako. je ceneje. naj povem še, da se doma pečenega kruha poje manj kot kupljenega, pa ne glede na to ali bel ali črn, ker bolj kompakten
belo moko kupim v hoferju ali spinu, ajdovo, pirino, rženo,…. pri enem kmetu (ta ni nič dražja kot enaka v trgovini), rzlična semena, ovsene kosmiče, včasih prepražim čebulo za čebulni kruh 🙂 dodam pa še žlico otrobov vsakič, ko pečem 🙂
seveda domač kruh soliš po željah, kar meni iz vidika zdravja pomembno, kupljen je velikokrat preslan 😉
jaz vem kaj jem ,koga kupim iz pekarne. vsebuje enake sestavine kot da ga doma pečem,tko da…
Se mi ne splača doma pečt,ker me pride dražje ( v kruh gre skoraj pol l mleka,kvas,pol kile moke… že samo s tem, recim oprekoračiš tistih 0,60 e ko ga kupim v pekarni.[/quote]
lahko nehaš in preprosto poveš, da se ti ne da. ker je zamudno in packasto delo. drugače bi vedela koliko sestavin rabiš in koliko kruha ven dobiš.
kaj je zate kvalitetni kruh?[/quote]
In kaj je zate nekvalitetni kruh?
Doma veš katera moka je!Doma veš kaki kvas je!Doma veš kak sol je!Doma veš kateri dodatki so noter!
A v trgovini veš iz katere kvalitetne moke je kruh?Kateri kvas,sol,barvila,ki so najbolj strupena,itd..
Mi je en prijatelj povedal glede bureka,ker jih je sam pekel kot študent v enem fast foodu..On burekov ne more videt in mu je kar slabo,ko vidi nekoga ki je burek.Saj je moka klase Ž in 10 kg moke so dobili za 11 centov!In kolk burekov lahko narediš iz tega?In kaki profit imaš?Seveda bogat!Ampak kvaliteta?
No tolk ti da marsikaj za razmislit.
kaj je zate kvalitetni kruh?[/quote]
In kaj je zate nekvalitetni kruh?
Doma veš katera moka je!Doma veš kaki kvas je!Doma veš kak sol je!Doma veš kateri dodatki so noter!
A v trgovini veš iz katere kvalitetne moke je kruh?Kateri kvas,sol,barvila,ki so najbolj strupena,itd..
Mi je en prijatelj povedal glede bureka,ker jih je sam pekel kot študent v enem fast foodu..On burekov ne more videt in mu je kar slabo,ko vidi nekoga ki je burek.Saj je moka klase Ž in 10 kg moke so dobili za 11 centov!In kolk burekov lahko narediš iz tega?In kaki profit imaš?Seveda bogat!Ampak kvaliteta?
No tolk ti da marsikaj za razmislit.[/quote]
jaz ne rabim razmišljati,ker sem ti že napisala zgoraj,če pa ne znaš brati hmm je pa to tvoja genska napaka 🙂
Štruca dobrega kruha je cca. 3 Eur !!!
Recimo, da kruh pečeš eno uro pri 200 stopinjah, kar znese 0,7 kWh. Cena kilovata je nekje 0,07174 in če to pomnožimo s kilovati pečice dobiš, da je strošek elektrike za peko kruha samo 0,05 Eur (5 centov).
Zraven prištej še ceno moke – recimo v Merkatorju (drag) je 0,60 Eur in to je to.
Torej doma spečeš kilo kruha za manj kot 70 centov v primerjavi s kupljenim, ki je 3 Eur. Primerljiv kupjen kruh je 4 krat dražji.
kaj je zate kvalitetni kruh?[/quote]
kvaliteten kruh je (zame) tisti, kjer je vsaj 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} moke nebele – torej ržene, ajdove, polnozrnate itd., kjer so dodana semena (sončnična, bučna, sezamova itd.) in kaka žlica otrobov.
Če tak kruh kupim v trgovini me pride tam od 3,5 eur naprej. Če ga spečem doma, gotovo manj, bi rekla da za kilo okoli 1,5 eur – ok, stroški pečice in elektrike tu nista všteti, ampak vseeno sem mnenja, da se splača trud.
RES je, peka doma ni cenejša, prihraniš le na tem, da ne kupiš dodatnih stvari v trgovini, katerih morda sploh ne rabiš. Hehe, trgovci pač znajo …. .
Pogledal sem ceno kruhov v trgovinah 1kg cca 2€ ena takšna srednja kvaliteta kruha. Koliko je kateri črn ali bel in kvaliteten, pa v današnjih časih ni več odvisno zgolj od moke, povečini so danes kruhi “pobarvani”. Mislimo, da smo kupili črn kruh, dobili pa smo belega z dodatkom dovoljenih barvil.
Kruh se peče približno 1 uro, za to potrošimo vsaj dve kW uri energije katera pri enotarifnem števcu z obračunsko močjo 6 kW ( to ima večina srednjih stanovanj ) dve kW uri energije staneta 3,1657€, cent sem ali tja. 2 kW/h električne energije je sicer 1,19€ vse ostalo so dajatve državi pa omrežnina, vzdrževanje, … .
Tukaj seveda še ni všteta moka, kvas, sol in naše delo. Povprečen kruh 2€ zgolj energija 3,165722 €.
Tudi ne vzdrži trditev, ja pa imamo domače, tudi za moko ne vemo kakšno smo kupili, tako kakor ne vemo za kruh kakšen smo kupili, a ne.
Predlog za zares domač kruh, pa če tudi je malce dražji.
1. Moko kupiti tako da ste zraven – morda sorodnika, na način da rž, pšenico, odpelje v mlin, tam zmeljejo in vzame moko nazaj od njegovega zrnja. Če vzamete že zapakirano moko je vprašanje … , tudi mlinar dela za dobiček in tega mu ni za zameriti.
2. Kvas si gospodinja lahko sama “nastavi”, ko prvič mesi kruh in tako ima že za v naprej svoj kvas.( kruh bo imel malenkost kiselkast, okus kot nekoč).
3. Kruha spečemo nekoliko več, morda za 2-5 dni, kaj več domač kruh ne bo vzdržal saj niste dodali aditivov, niste dodali sredstva proti drobljenju, nitkanju, za preprečevanje plesni tudi ne pospeševalec okusa, … .
Zame pri domačem kruhu ne gre toliko za prihranek kakor za hrano narejeno z pozornostjo. Sodeluje lahko vsa družina, vse lepo diši in pričakovanja so velika, tudi eden od razlogov čemu je domač kruh tako zelo dober, pa četudi je iz moke kupljene v trgovini. Mi ga naredimo nekajkrat letno, bolj za zabavo kakor za kaj drugega.
kaj je zate kvalitetni kruh?[/quote]
kvaliteten kruh je (zame) tisti, kjer je vsaj 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} moke nebele – torej ržene, ajdove, polnozrnate itd., kjer so dodana semena (sončnična, bučna, sezamova itd.) in kaka žlica otrobov.
Če tak kruh kupim v trgovini me pride tam od 3,5 eur naprej. Če ga spečem doma, gotovo manj, bi rekla da za kilo okoli 1,5 eur – ok, stroški pečice in elektrike tu nista všteti, ampak vseeno sem mnenja, da se splača trud.[/quote]
v enem povprečnem kruhu, ki ga kupiš v pekarni, je lahko not vse živo, od krompirja, do soje….
Pšenična bela moka, voda, pšenična polbela moka, kvas, jedilna sol, krompirjevi kosmiči, emulgator (E 472e), sojina moka, sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina), naravne kulture mlečnokislinskih bakterij.
v tistem, ki ga sama spečeš pa veš, kaj je not….
In kaj je zate nekvalitetni kruh?
Doma veš katera moka je!Doma veš kaki kvas je!Doma veš kak sol je!Doma veš kateri dodatki so noter!
A v trgovini veš iz katere kvalitetne moke je kruh?Kateri kvas,sol,barvila,ki so najbolj strupena,itd..
Mi je en prijatelj povedal glede bureka,ker jih je sam pekel kot študent v enem fast foodu..On burekov ne more videt in mu je kar slabo,ko vidi nekoga ki je burek.Saj je moka klase Ž in 10 kg moke so dobili za 11 centov!In kolk burekov lahko narediš iz tega?In kaki profit imaš?Seveda bogat!Ampak kvaliteta?
No tolk ti da marsikaj za razmislit.[/quote]
jaz ne rabim razmišljati,ker sem ti že napisala zgoraj,če pa ne znaš brati hmm je pa to tvoja genska napaka :)[/quote]
Moja genska napaka ker si ti mogoče avtor dsdas,5434646 ,vdvomih in nevem še kdo,ker žal ne morem vedet a ena ista oseba uporablja 100 nickov v enem postu in nisem vseeved,da bi vedel,da si ti dsdas,5434646 in nevem še kdo?Že leta podpiram,da bi se na vseh forumih IP zapisal in bi mi lažje blo kljub tvojim ogronim menjavam imena avtorja bi po IPju vedel kateri je tvoj odgovor.Si pa pametna in žaljiva,a ti ne gre preveč dobro!
jaz ne rabim razmišljati,ker sem ti že napisala zgoraj,če pa ne znaš brati hmm je pa to tvoja genska napaka :)[/quote]
Moja genska napaka ker si ti mogoče avtor dsdas,5434646 ,vdvomih in nevem še kdo,ker žal ne morem vedet a ena ista oseba uporablja 100 nickov v enem postu in nisem vseeved,da bi vedel,da si ti dsdas,5434646 in nevem še kdo?Že leta podpiram,da bi se na vseh forumih IP zapisal in bi mi lažje blo kljub tvojim ogronim menjavam imena avtorja bi po IPju vedel kateri je tvoj odgovor.Si pa pametna in žaljiva,a ti ne gre preveč dobro![/quote]
ja,pametna sem ,ker pač vem kaj je v kruhu 😉 žaljiva da sem: če ne znaš brat ti nisem jaz kriva 😉 buci buci
RES je, peka doma ni cenejša, prihraniš le na tem, da ne kupiš dodatnih stvari v trgovini, katerih morda sploh ne rabiš. Hehe, trgovci pač znajo …. .
Pogledal sem ceno kruhov v trgovinah 1kg cca 2€ ena takšna srednja kvaliteta kruha. Koliko je kateri črn ali bel in kvaliteten, pa v današnjih časih ni več odvisno zgolj od moke, povečini so danes kruhi “pobarvani”. Mislimo, da smo kupili črn kruh, dobili pa smo belega z dodatkom dovoljenih barvil.
Kruh se peče približno 1 uro, za to potrošimo vsaj dve kW uri energije katera pri enotarifnem števcu z obračunsko močjo 6 kW ( to ima večina srednjih stanovanj ) dve kW uri energije staneta 3,1657€, cent sem ali tja. 2 kW/h električne energije je sicer 1,19€ vse ostalo so dajatve državi pa omrežnina, vzdrževanje, … .
Tukaj seveda še ni všteta moka, kvas, sol in naše delo. Povprečen kruh 2€ zgolj energija 3,165722 €.
Tudi ne vzdrži trditev, ja pa imamo domače, tudi za moko ne vemo kakšno smo kupili, tako kakor ne vemo za kruh kakšen smo kupili, a ne.
Predlog za zares domač kruh, pa če tudi je malce dražji.
1. Moko kupiti tako da ste zraven – morda sorodnika, na način da rž, pšenico, odpelje v mlin, tam zmeljejo in vzame moko nazaj od njegovega zrnja. Če vzamete že zapakirano moko je vprašanje … , tudi mlinar dela za dobiček in tega mu ni za zameriti.
2. Kvas si gospodinja lahko sama “nastavi”, ko prvič mesi kruh in tako ima že za v naprej svoj kvas.( kruh bo imel malenkost kiselkast, okus kot nekoč).
3. Kruha spečemo nekoliko več, morda za 2-5 dni, kaj več domač kruh ne bo vzdržal saj niste dodali aditivov, niste dodali sredstva proti drobljenju, nitkanju, za preprečevanje plesni tudi ne pospeševalec okusa, … .
Zame pri domačem kruhu ne gre toliko za prihranek kakor za hrano narejeno z pozornostjo. Sodeluje lahko vsa družina, vse lepo diši in pričakovanja so velika, tudi eden od razlogov čemu je domač kruh tako zelo dober, pa četudi je iz moke kupljene v trgovini. Mi ga naredimo nekajkrat letno, bolj za zabavo kakor za kaj drugega.[/quote]
Madonca, imate pri vas drago elektriko.