Forum.Over.Net

Starševski čvek

žara - doma

Default avatar

a je že dovoljeno?

A je že dovoljeno, da imaš žaro pokojnega svojca doma?

Če smo čisto iskreni, gre za par žlic pepela (kar jaz še zdaj ne verjamem, da ti iz tistega pepela truge, oblačil...točno naberejo pepel človeka!). Saj vem, so kao posebne šobe, ki izpihajo lesni pepel....bla bla.

Lahko pa pepel posuješ po točno določenem mestu, ni pogreba, ni groba, ni nič.

Ker meni se zdi absurd, da zaradi žare - moraš najet/kupit grob. Saj precej manjši od standardnega, pa vendarle en košček zemlje na pokopališču.
Zakaj moraš vse to plačat ko 'magarac' - vežica, pokop, sposoja rekvizitov......pa mašo, pa govorce, pa osmrtnico...,

Pa vsaka rodbina ima vsaj par grobov. Se sme pokopat lahko enega vnuka v grob starih staršev po očetovi strani? Ali moraš dobit soglasje vse žlahte? In jasno je, ne boš ga dobil v enem tednu, ko se mora opraviti pogreb..Pa ni treba, da je vklesano ime na marmorni plošči.

Naša žlahta ima grobov - najmanj 15.. Od Dolensjke, Primorske do Gorenjske. A vedno, ko kdo umre, se na novo pokoplje. In to žare. Zastareli grobovi, v katerih so pra starši, pa botra, pa en pra stric...pa samevajo, čeprav bi lahko uturil notr tisto žaro?

In tako je pri vseh novodobnih familijah. Resno me pa zanima - jaz bi bila rada pokopana v grobu babice? Ne na tem pokopališču, ki je v lasti Občine, kjer zdaj prebivam. Kako se to uredi?
Predvsem me pa res zanima - je lahko 'pogreb' tak, da svojca upepelijo in imaš potem žaro doma? Oz. da ni groba!
Default avatar

Tea76

Živio,

ko imaš enkrat žaro, lahko z njo delaš kaj hočeš. Lahko jo imaš tudi doma. Tudi jaz ne verjamem, v to, da so v žari vsi ostanki pokojnega ampak o tem sploh nima smisla premišljevati.
Ravno zadnjič sem premišljevala o nesmiselnosti številnih grobov. Pa še absurd, žarni grobovi so v notranjosti betonski, iz česar sčedi da zadeve ne razpadejo stoletja...Kar se tiče pa raztrosa pepela na krajih, ki za to niso opredeljeni rabiš v naši preljubi državici posebno dovoljenje. Skratka en kup nesmislov, z namenom, da se od svojcev pokasira čim več denarja. No, dobro leto nazaj, ko je meni umrla mami, smo kupili žarni grob, ki nas je s pogrebom in upepelitvijo stal 1.800 evrov. Bolje, da neham pisati...

Lp,
Tea
Default avatar

Topsy

Kar nastevas nitipod razno ni nujno. Mi smo babico pokopali tako, da so jo upepelili, potem pa pepel raztrosili na mestu za to. Brez mase, govorcev, vencev, osmrtnica tudi ni nujna. Placali smo sicer pogreb,zdaj pa ne placujemo nicesar.
Default avatar

Zabregarjov Jošč

Ne splača se umret:(
Default avatar

zmelkowwww

Čao soooonček
dons ni sobro bit mrtev....
Default avatar

nakladanje na 3

Tea76 je napisal/a:
NI RES !!!!!! Žare NE moreš imeti doma , predvsem pa ti je pogrebni zavod ne da, tako da je govorenje , ko imaš enkrat žaro, bedarija , ker jo nimaš.
Obstoja varijanta, da jo ukradeš iz žarne niše , kar je kaznivo !!!!
Default avatar

Tea76

Umrl je očetov prijatelj, so ga upepelili in imeli žaro doma. To je bilo 4 leta nazaj. Žaro so potem odpeljali v drugi kraj oddaljen 100 km in kaj so tam naredili z žaro ne vem. Dejstvo pa je, da žaro lahko dobiš domov.

Lp,
Tea
Default avatar

nakladanje na 3

Tea76 je napisal/a:
NE in ne nakladaj neumnosti , lahko da je v tem primeru prišlo do zmešnjave oz , da je pogrebni zavod izročil žaro sorodnikom KAR SE NE SME !!!! Morda so imeli koga poznanega in je žaro izročil na zaupanje oz zaradi zmanjšanja stroškov , žare v nobenem primeru ne smejo okoli prevažat sorodniki , zato so pogrebni zavodi !!!
V nobenem primeru NE MOREŠ IMETI ŽARE DOMA, ker zakon tega ne dovoljuje, kako lahko prideš do žare sem že enkrat napisal in ne govorim nekaj kar sem slišal, temveč 100% vem postopek pogreba .
Default avatar

zakaj zakonsko

ali lahko prosim poveš, ker postopek poznaš in me res zanima, kaj moraš storiti, če ne odobravaš klasičnega pogreba in bi pepel rad raztrosil v naravi.
Default avatar

no-ja

Zelo enostavno lahko zadevo rešiš, še s kurjenjem nimaš težav - telo zapustiš medicinski fakulteti za njihove vajence.... . Ni kremiranja, ni žare, ni groba, ni govorcev, ni maše (zakaj že mašo?), ni pevcev, ni pogrebščine - nič, nada, nula.
Default avatar

nakladanje na 3

zakaj zakonsko je napisal/a:
Raztros pepela je možen na pokopališču na za to določenem mestu , s tem se izogneš zgolj stroškom groba ne pa pogreba , no so pa vsekakor manjši stroški ( ni izkopa, namestitve žarnega prostora , zasipa oz zapiranja groba )
Raztros v naravi je možen ampak žal zelo zakompliciran, prošnja na občino za raztros po želji sorodnikov , če ti odobrijo ?????? V prošnji mora biti točno določeno, mesto rastrosa in seveda razlog zakaj ravno tam, če ti to odobrijo mora biti poleg nekdo od komunale oz pog. zavoda .
V zadnjem času je *moderno* raztros v morju, tudi tega izvrši za to usposobljena firma ali lastnik licence za take pogrebe , tak pogreb je občutno dražji od klasike .
Default avatar

nakladanje na 3

no-ja je napisal/a:
Tudi to je ena od možnosti, da se izogneš stroškom .
Default avatar

ne pišite bedarij

Tea76 je napisal/a:
In moraš prinesti potrdilo o tem, da si jo pokopal oziroma raztresel točno na mestu, ki je predviden za to, ne kar kje. To vem, ker je moj ded imel željo biti pokopan v tujini. In vem, da je oče dobil dvakrat zapečateno žaro. In da je iz tujine moral prinesti potrdilo o tem, da je bil ded pokopan.
Default avatar

Tea76

Vse stvari, ki niso dovoljene oziroma so z zakonom določene so samo z namenom pobiranja denarja od svojcev. Žalostno ampak resnično. Jaz osebno same zakonodaje s tega področja ne poznam sem pa napisala kako je bilo, ko je umrl očetov prijatelj in koliko je stala zadeva, ko smo pokopali mamo in je bilo vse po protokolu. Res me zanima argument zakaj žare ne smeš imeti doma? Česa se bojijo??? Eh škoda časa za razumevanje teh nesmislov, ker jih je žal neskončno.
Pa gospod z nivkom "nakladanje na 3" ne se razburjat in ne vpit name, ker imamo ljudje različne izkušnje. Če si pa tak dober poznavalec me zanima ena podrobnost iz področja kremiranja. Zakaj pogrebni zavod zaračuna krsto v kateri je pokojnik sežgan, če je dejstvo, da pokojnikov ne sežigajo v krsti (zadevo sem zvedela 3 dni nazaj od osebe zaposlene na Žalah). Pogrebni zavodi so živi oderuhi, ki samo izkoriščajo priliko. Ob priliki, ko bom šla k očetu bom izpisala iz računa kaj vse so zaračunali. Pa poten naj vidim junaka, ki mi bo zadevo pripravljen argumentirati. Avtorica teme se ti opravičujem ,ker sem malo zašla, vendar bi želela izkoristit priliko in iz prve roke izvdeti zakaj so stvari take kot so? g. Nakladanje na 3 hvala za vsak odgovor.

Lp,
Tea
Default avatar

eh

nakladanje na 3 je napisal/a:
A tako živčno reagiraš, ker ti je žal, da je ti nimaš doma??
Default avatar

zakaj zakonsko

kaj pa, če je pokojnikova želja, overjena pri notarju, biti raztresen, oz. v žari doma?
Default avatar

seveda jo lahko imaš doma - normalno

nakladanje na 3 je napisal/a:
TI NE NAKLADAJ NEUMNOSTI , pa se prej prepričaj , ko tu kvasiš neumnosti. žARO ti pogrebni zavod pripelje na dom in potem na pokopališče , ko je dan pogreba.
Default avatar

nakladanje na 3

Tea76 je napisal/a:
Pa dajmo lepo po vrsti.
Zakaj pokojnega ne moremo imeti doma.
Razlog je čisto preprost , ker bi butasti slovenci takoj sprožili spor, zakaj žara lahko , truga pa ne , poleg tega bi prišlo do zidave raznih spominskih obeležij za pokojnika in zelo hitro bi po Slo. na vrtovih zrasle kapelice kjer bi imeli pokojnega v žari ali trugi , ko enkrat dovoliš, da je lahko pokojni doma ne moreš preprečiti raznih oltarjev in oltarčkov na posesti sorodnikov , ker smo precej iznajdljiv narod bi taka obeležja zakamuflirali recimo s skalnjakom na katerem bi bila ploščica s imenom pokojnika in to preprosto opravičili, da je to v njegov spomin itd,itd.
Pokojnika sežgejo v krsti in to vedno, reče se ji krsta za sežig, na izbiro imaš več takih krst ki so na izbiro sorodnikom, in še enkrat pokojnika se sežge skupaj s krsto in NIKOLI brez , kontrola okoli tega je kar temeljita in ni možnosti recimo nabaviti 100 krst za sežiganje, sežgati 50 pokojnikov in imeti na zalogi še 70 krst , nabava, prodaja in zaloga se strogo kontrolirata in služenje preko tega sistema ni možno, seveda ti pa pogrebni zavod zaračuna nešteto nepomembnih zadev , kot so copatki, prt, urejanje pok. itd,itd vse v smislu služenja denarja , žal tudi pogrebi so velik posel .
Zeja 76----
da ne boš iskala račun, nekaj postavk , ki so standardne na pogrebnem računu :
Izstavitev potrdila o vzroku smrti
Zdravnik -- komisija pred upepelitvijo
prevoz
priprava pokojnika
pogrebni obred
pokop z upepelitvijo
odstranitev vencev pri žarnem pokopu (10-14dni)
žara osnovna
dekoracija groba za žarni pokop s stojalom
krsta kremacijska
copat (par)
vreča z nosilnimi trakovi
prevoz pokojnika v vežico
prevoz pogrebnega mošta ( če pogreb ni na Žalah , recimo Dravlje, Šentvid, Bizovik )
prevoz grobarja
žarna niša
žalna knjiga
itd,itd,itd
brez zamere, ampak res me razkuri, ko komentirate krneki zgolj na govoricah , nobenega pokojnika se ne sežge brez truge, kakšen razlog je imel tisti, ki ti je to rekel , ne vem, vem pa da na Žalah to ni možno, preveč ljudi je prisotnih ali imajo opravka s samim sežigom in misliš da bi to lahko leta dolgo delali brez da bi prišlo v javnost ?
Default avatar

5x20

seveda jo lahko imaš doma - normalno je napisal/a:
Morda v Tunguziji v Ljubljani ne !!
Default avatar

nakladanje na 3

eh je napisal/a:
So vsi še živi :-))))