Starševski čvek

Ali fantje/punce vaših otrok prespijo pri vas?

Default avatar
Recimo čas gimnazije, faksa. Ali doma tolerirate, da prespijo?
Sprašujem, ker sem v bistvu proti temu, mož tudi. Me pa zanima kako gledate ostale. Hvala.
Default avatar
V casu srednje sole ne, v casu faxa pa sem dovolila oz. ko sem videla, da veza traja ze nekaj casa.
Sosedova punca ima ze dve leti fanta, vsak vecer sta po vec ur pred blokom, pozimi v avtu, kar je tudi motece, ker avto laufa po par ur... Se mi prav smilita, ocitno tudi njuni starsi ne dovolijo...
Default avatar
jaz sem pri svojih 18 hodila prespat k fantu, bila sva recimo malo manj kot eno leto v zvezi, saj me je sam povabil starši niso nič rekli če bi jih motilo bi že, najprej sem hodila za eno noč, potem za ves vikend potem za ves teden no in zdaj sem skos tam :D zakaj vas pa to moti? lp
Default avatar
... ne bova, ko bomo enkrat tam.

Otroke pravočasno zaposliš in se malo zanimaš zanje, pa ne bo treba več ur avta poslušat pred blokom.
Default avatar
drugo polletje 4 letnika gimnazije, sem dovolila . čez vikend, sedaj med počitnicam pa kadarkoli.
ker raje vidim, da sta doma, kot pa da se po raznih vogalih skrivata, bifejčkih,,,,
mislim, da če je en zrel odprt odnos med starši in otroci pa seveda da ni vsake dva tedna druga-drug, mislim da je čist kul.

jaz se spomnim, mene mama ni pustilla pri 19 letih, da pride fant na obisk, pa sva mogla vse žive krivine ubirat, saamo jaz mami nikoli več nisem zaupala,,,

lp
Default avatar
Pa me res zanima, zakaj ne dovolite? Mi ni čisto jasno...vas motijo tuji ljudje v stanovanju (to bi še razumela), ali zaradi "mogočih" nemoralnih zadev, ki bi se dogajala v "otroški" sobi :-)?
Default avatar
Ne, nisem dovolila, pa je bilo prav tako. Saj ni fora v tem, da bi si mislili, da lahko preprečimo spolne odnose. Itak, da jih ne. Gre bolj za to, da v najstniških letih živijo najstniško življenje, ne pa da se vržejo v odnos, ki je bolj na ravni odraslih ljudi.

Tako lahko tile naši pubertetniki bolj neobremenjeno razmišljajo. Moja hčerka je po dobrem letu ugotovila, da fant ni primeren za njo in da se je v enem letu tudi ona spremenila. Vprašanje, kako bi bilo, če bi več noči na teden prespala skupaj. Po moje ne bi ravno videla jasne slike pred sabo, tako pa je imela čas zase, da je lahko v miru pretuhtala stvari.

Saj imajo še čas za partnerski odnos dosti kasneje. Zdaj je čas, da spoznavajo ljudi, sebe, se družijo, ne pa da se vkalupljajo.
Od začetka ni razumela mojega stališča, sčasoma ga je sprejela, sedaj se pa strinja z mano.

Tudi spolnost pri najstnikih niha. Najprej so navdušeni, potem pa se zgodi, da zlasti dekleta želijo pavzo na tem področju. In nekaj časa niso spolno dejavne.
Default avatar
astrid74 je napisal/a:
potem jaz nisem ženska oziroma punca :D
Default avatar
Seveda ne mislim, da bi s tem preprečila spolne odnose. Niti jih ne želim, se mi zdi čisto ok. Obiski zato seveda dovoljeni. A zvečer adijo, pa domov.
Zakaj? Mož je definiral, da ne želi kakšnega mulca v kopalnici sredi noči srečevat v spodnjih gatah :-))

Drugače pa tudi sama mislim, da je to čas "hojenja", ne pa partnerskih odnosov. Seveda spijo skupaj, grejo lahko poleti na morje skupaj ali kakšen izlet v tujino ipd, in to je to.
Default avatar


tega ne govorim na pamet. opravljena je bila ena raziskava, kjer je bil naveden kar visok procent najstnic, ki za nekaj časa postavijo spolne odnose na hladno. Žal se tega procenta ne spomnim.
Default avatar
No, ja...koliko pripomorete s temi prepovedmi k bolj zrelemu obnašanju, je lahko tudi stvar debate. Po mojih izkušnjah se namreč bolj pogosto zgodi ravno obratno - mladi "ujamejo" vsako priliko, ko jo lahko. Ampak v vašo vzgojo se ne morem vtikati, verjamem, da delate tako kot mislite, da je najbolj prav in niti najmanj nimam pravice komu pameti solit.
Še odgovor na prvo vprašanje - ja, dovolim. Hči je stara 19 let, ji zaupam, da zna misliti s svojo glavo in sem ji še vedno na voljo, če me potrebuje (ja, se dostikrat zgodi, da me). Omejitev nikoli ni imela kakšnih velikih, nekaj srednjega, verjetno. V osnovni šoli ni ravno žurirala po diskotekah, v srednji šoli pa je bilo tudi to. Ampak, kar se mi zdi najvažneje - vse se je vedno dogajalo v mejah normale. Če se spomnim sebe pri teh letih - se mi zdi, da sem bila hujša, s to razliko, da sem imela zelo stroge starše - ki jim pač marsikaj nisem povedala, pa je tudi šlo :-)
Pri nas zadeva torej funkcionira na ta način, pri kom drugem drugače....
Default avatar
skokica37 je napisal/a:
Moja hči je srednješolka, ima simpatije in cel kup prijateljev, ampak da se ti nekega dne nekdo kar priseli in te postavi pred dejstvo..

V mojem gospodinjstvu smo trije - jaz, mož, hči.
Zelo imam rada njene prijatelje in kakšno simpatijo, so dobra družba, pri nas so dobrodošli, jih postrežemo - ampak kot prijatelje - kar pomeni, da gredo po druženju vsak na svoj dom.
Resno dvomim, da bi mirno sprejela, če bi se kak fant malo "priselil" k nam.
Gre za naš dom, našo intimo, ki je nisem pripravljena deliti z vsakim.

In menda imajo prijatelji svoj dom, ne?
Dokler si ne ustvarita morebitnega skupnega gnezda, v katerem bosta furala skupno življenje, naj bosta to, kar sta - fant in dekle, ki "hodita" in se "dobivata".
Default avatar
Nama so oboji starši dovolili, da sva prespala eden pri drugemu, spoznala sva se pri 17 letih, ne spomnim se točno, kdaj je kdo prvič pri komu prespal, ampak vem, da ni bilo težav s tem.
Je bilo pa kar nekaj razdalje med nama, več kot 50km, tako da mogoče je tudi to vplivalo…
Ker sem imela lep učni uspeh v gimnaziji, mi obiskov fanta nikoli niso pogojevali s šolo ali kaj podobnega, največkrat sva po cele vikende preživljala skupaj…
Default avatar
Ko sva moji mami povedala, da sem noseča, je rekla fantu: Sem vedela, da ti ne bi smela pustiti, da spiš tukaj! Ta fant je danes moj mož in oče 2 otrok. :)
Default avatar
v poduk :D je napisal/a:
daj povej, bi bila ti srečna, če bi ti hči pri 18 pripeljala domov fanta in ti blažena rekla, da je noseča?
Default avatar
Tukaj se bolj pogovarjamo o 15 in 16 letnikih. Pri 19. letih je že malo drugače. Kot sem napisala, pri nas se je to obrestovalo. Ker res ne vem, zakaj bi morala dva 16 letnika živeti kot odrasla človeka. Tudi vsa romantika najstniških let izgubi na pomenu, če se obnašata kot dva zakonca.
Da pa seksajo že dosti zgodaj, je pa itak vsem jasno. Gre samo za tisto mejo, ki jim nakazuje, da so še vedno na nek način otroci. In da imajo za odrasel odnos še kar nekaj časa, ki ga morajo izkoristiti zase.
Default avatar
V mojih mladih letih, je fant pri meni prespal, asamo 1x - star sem bila 18 let in sem mami pač samo lepo rekla ... mami, XY bo v petek prespal pri meni. Prej mislim, da ji ne bi rekla. Pri njemu pa sem potem jaz bila, spal, prespala naslednjih 6 let, vsak teden.

Imam 3 otroke, punce in ... kaj pa vem, pred 17-18 letom ne bom dovolila, pa ne zato, ker bi se slepila glede seksa, ampak, če bo imela svojega sovrstnika za fanta, to pomeni, da sprejmem pod streho "otroka" in s tem prevzamem odgovornost zanj - tega ne mislim. Če pa bo fant starejši, se mi bo pa tud blesavo zdelo, da en tid čez dvajste hodi z mladoletnico. Ko pa bodo punce polnoletne, pa so pravno formalno popolnoma odgovorne zase in bi bilo hipokritsko jim to ubranit, kar pa še ne pomeni, da bi dovolila, da se fant zabubi in živi pri nas in od mene. Ah, ja, tko ali tko bo problem, ker dvojčici imata eno sobo ...
Default avatar
astrid74 je napisal/a:
Vprašanje je bilo, če to dovolimo za čas gimnazije in faksa - ti otroci pa niso več ravno vsi 15 in 16-letniki. Kar se nas tiče - pri 15 in 16 me tudi vprašala ni, pa ne zato, ker smo ji karkoli prepovedovali. Očitno se sama ni počutila dovolj zrelo, pogumno, karkoli...Se je pa občasno zgodilo pri 17ih, pri 18h že večkrat, zdaj pa tako - ko ima obveznosti ponavadi spi sama, doma, ko je prosta, je pa običajno pri fantu. Je pa to njen drugi fant in zadeva že kar nekaj časa traja :-). Nisem pa prepričana, da je ravno za večno :-))
Default avatar
ena ovca je napisal/a:
joj, no, če pa pri 19, ko naj bi bila že odrasla in kolikor toliko pametna ne bi mislila s svojo glavo, pa res ne vem, kdaj naj bi...

bolj se mi čudno zdi to, da se ti smatraš za dobro mater, da ji pri 19 ne težiš....
Default avatar
I should hope so je napisal/a:
A sem kje napisala, da se imam za dobro mater, ker ji ne težim :-)? Se mi zdi, da je za to oznako potrebno kaj več. Drugače pa poznam kar nekaj otrok pri 19ih in tudi starejših, ki so dejansko še vedno to - otroci in ne, ne znajo misliti s svojo glavo. Če njih vprašaš so sicer oh in sploh zreli in odrasli, pa se v praksi pokaže drugače. Če se spet spomnim sebe pri teh letih - ja, seveda, tudi meni se je zdelo, da sem požrla vso pamet tega sveta..pa zdaj ugotavljam, da je še vedno nisem :-). Ampak konec koncev smo spet zašli s teme in vprašanja, če dovolimo, da fantje/punce naših otrok prespijo pri nas.