Starševski čvek

otrok in šport

Default avatar
Pozdravček,

zanima me, če ima kdo kakšno idejo za (športne) dejavnosti za otroka. Rada bi se čimprej pripravila, da vključim sina v neko dejavnost. Ampak vse v mejah normale. Nikakor ga nočem gnjaviti 5x na teden s štirimi različnimi športi. Eno dejavnost, pa naj se tej posveti. Vem da sama nisem hodila nikamor. Tako, da se mi zdi zelo pomembno, da otrok spozna različna okolja, ne samo tisto v šoli.

Torej, nogomet odpade, ker ga bo itak igral v šoli, če ga bo zanimal, sicer pa itak vsi fanti tam brcajo tisto žogo. (Okej, napadite me, da sem zmešana ženska,in da je nogomet sveta vladar).

V mislih sem imela plavanje, atletiko, tenis... Kaj mi še predlagate? Imate kakšne res super izkušnje?
Za plavanje, sem gledala (v našem kraju, Maribor) je velika ponudba. Že od tretjega leta naprej. To bi se nekako splačalo, da se že od res malega navadi na to dejavnost?

Smučanje, bordanje... kaj pa vem?

Hvala za vse predloge.
Default avatar
smucanje je zdele aktualno. koliko pa je star?
Default avatar
Kamorkoli ga vpišeš, povsod jih pričnejo forsirat da tekmujejo, vedno več trenirajo... Se bojim, da razen za mlajše otroke, športne dejavnosti niso le igrarija, ampak trdo delo in se morajo sami odločiti, kaj jih najbolj veseli. Sin je treniral nogomet in težko opišem koliko razočaranj, slabe volje, skoraj travm je to povzročalo, pa je bil kar perspektiven. Konec osemletke se je sam odločil, da neha in priznam, sem bila prav zadovoljna.
Za trening smučanja moraš imet precej debelo denarnico, drugače ne bo šlo, plavanje gotovo krepi celo telo, mogoče mu bo ležalo, če je izrazito športen tip, se bo našel v skoraj vsakem športu...
Default avatar
Mi smo sina najprej vpisali v atletsko šolo, pri 5-ih letih (AK Poljane) in mu je bilo ok, dokler so trenirali zunaj, v dvorani pa potem ne več in je prenehal. Potem nekaj časa nič in nato nogomet. Mi smo ga vpisali čist rekreativno, ampak o tem sploh ni govora oz. rekreativne skupine sploh ni. Čisto resni treningi in vsak vikend ligaške tekme, pozimi turnirji, poleti prosto samo julija. Trener sicer ugotavlja, da je talent in oh in sploh, ampak po resnici povedano, bom vesela, ko se bo odločil prenehati.
NJegov prijatelj trenira bordanje in mu je ful všeč, treningi so ob sobotah dopoldne, kako je med tednom ne vem. Je pa mesečni strošek precej visok.
Za plavanje sem bila sama še najbolj navdušena, ampak nam urniki treningov niso nikakor odgovarjali.

lp
Default avatar
eleen je napisal/a:
Sin je še majhen, rada bi pa čimprej imela vsaj jaz neko vizijo, da ne bi potem pri 4ih letih planili v nekaj nepremišljenega. Sem mela sama že v osnovni šoli sošolca, ki je treniral smučanje že od vrtca naprej, ampak njegov nivo je bil res ekstra - skoraj nikdar v šoli, treningi in tekmovanja v tujini. šolo je super fural.

Ampak česa takega nimam v mislih za svojega. Čist nekaj za rekreacijo in da pride malo v neko drugo okolje, spozna še druge vrstnike, ne samo tistih v šoli.
Seveda potem trenerji naredijo svojo, glede na talent, najbrž.
Default avatar
mojaizkušnja je napisal/a:
Verjamem, da trenerji in tekmovalnost naredijo svoje. Popolnoma se strinjam, da je lahko šport trdno in utrujajoče delo, velika obremenitev na vse zadnje. Glede teh zimskih športov vem kakšni so stroški, sploh za otroke, in nato najstnike, ki nimajo sponzorjev.
Hvala za vašo izkušnjo.
Default avatar
Mojca neprijavljena je napisal/a:
Kje ste ga pa imeli namen vpisati na tečaj plavanja? Sem videla veliko ponudbo na internetu. Nekako se mi dobro sliši (ne vem, če dejansko je tako), pač samo Tečaj plavanja (za otroke 3leta dalje) in potem bi nekako sam videl, če bi ga veselilo in bi nadaljeval. Če ne, bi bil pač bogatejši za eno izkušnjo. Ponudbe sem gledala v Mb - Branik, Terme, Pristan itd.

Jaz sem tudi nekako najbolj za plavanje :)
Default avatar
Predlagam golf na travi.

Slika
Default avatar
Meni se zdi da imaš previsoka pričakovanja. Predvidevam, da otrok niti 3 leta še ni star. Tolikor toliko "resni" treningi se začnejo po 5. letu ozir. pri 6. letih. Do takrat pa ni nič narobe, če s sinom poskusiš različne stvari, predvsem pa se skupaj pogovorita kaj bi poskusil, naredi seznam 3. dejavnosti in 1 izberita - če bo sploh dovolj star. Septembra pa pojdita malo naokrog pogledat (plavanje, atletika, telovadba). In ne fokusiraj se že sedaj na samo 1 dejavnost. Jaz sem zagovornik, da otrok mora poskusiti več stvari, predvsem v obdobju do 7. leta.

Pri 3. letih večina otrok s starši hodi na telovadbo - na bližnjih šolah (na OŠ Angela Besednjaka poteka vadba društva Železničar).

Če bo hotel trenirati nogomet, ga pusti. Ampak tudi to je od 5. leta naprej.

Atletika - moja hči je pri AK Poljane, ki mislim, da sprejema otroke od 3,5 let naprej, vadba je 1x ali 2x tedensko. Pravi treningi se pa začnejo tam od 6. leta naprej, pred tem je skupina atletski vrtec.

Plavanje - hči je ravno letos 3 mesece hodila v plavalno šolo Branik, vse je bilo ok. Ampak tudi tu ni treningov za tako male, navajajo se na vodo, malo delajo različne vaje, se igrajo...

Smučanje je smiselno, če vsa družina smuča. Drugače pa otroci v starosti 3-5 let se učijo vožnje s kolesom, skirojem, rolanje itd.
Default avatar
...definitivno karate. Trening za telo in dušo. Res ti ogromno da.
Default avatar
pa še jaz napišem našo izkušnjo, ker smo ravno iz maribora.
moj najstarejši sin je pri dopolnjenih 5 letih začel hoditi zaradi zdravstvenih razlogov na PK branik v plavalni tečaj. vmes se mu je zdravstveno stanje popolnoma izboljšalo, on pa je kar nadaljeval. moram reči da je na začetko to dvakrat tedensko po eno uro, kjer se predvsem spoznavajo z vodo, z posameznimi tehnikami, potapljati,... počasi je napredoval iz skupine v skupino. po treh letih je trening bil že trikrat na teden, po štirih že štirikrat na teden. sedaj trenira že skoraj sedem let. trening ima vsak dan (prb. 1,5 ure vode + suhi treningi). pa si nisem nikoli mislila da bo sploh vztrajal tako dolgo. sedaj je zadeva že kar naporna, pa tudi za denarnico predstavlja precejšen udarec. je pa res, da če je plavalec perspektiven si pridobi v šoli status športnika pol pa še kar gre. seveda pa je vmes tudi veliko tekem, ki se jih udeležuje zadnji dve leti. ravnokar odhajamo na državno prvenstvo.
otrok je na začetku šel na našo pobudo zaradi zdravja, kasneje pa ni hotel niti pod razno slišati, da bi malce omejili treninge.
drug sin prav tako trenira plavanje pri braniku. ker pa ne kaže nekih pretiranih tekmovalnih ambicij je pristal v rekreativni skupini, kjer plavajo res bolj za rekreacijo kot za kaj druga.

če pa te zanima še kakšna informacija pa mi pošlji mail na [email protected]
Default avatar
Za predšolske je primerna kaka telovadba v smislu splošne gimnastike za vse telo - pa ne si zdaj predstavljat, da bodo šli takoj na salte in na razne drogove, ampak gre bolj za krepitev celega telesa in skeleta ter osnovno motoriko - pa seveda razumevanje navodil in disciplino. Se pa pri dobrem trenerju res veliko naučijo. Pri šestih letih potem pride na vrsto kaj resnejšega - ampak kot so ti že napisali zgoraj, gre večinoma res vse v bolj tekmovalne vode, zelo težko je najti nekaj na eni resni rekreativni ravni (recimo trening dvakrat do trikrat na teden plus kaka tekma).
Meni se zdi res krasen šport karate, judo in podobno, za začetek treningov atletike ima pa čas vse do 10. leta, če prej trenira kaj drugega oziroma se na splošno veliko giblje. Celo škodljivo je z atletiko začeti prej, ker preveč obremeniš sklepe. Za majhne otroke je tudi ta atletika več ali manj ena splošna telovadba, samo da verjetno plačaš precej več zaradi zvenečih imen. Resni klubi itak nimajo treningov za tak podmladek - verjetno z razlogom.
Default avatar
MalaM je napisal/a:
Pozdrav,
ne vem koliko ste razumeli moje pisanje, ampak jaz nimam nikakršnih (NIČ) pričakovanj. Sploh ne razmišljam v smislu, da bi mogel sin tekmovat. Ampak sem že napisala, da bi rada, da pride v neko drugo okolje in spozna še druge vrstnike, kot pa samo ena in ista družba v šoli.
Hvala za vaš komentar in izkušnjo.
Default avatar
ljubiteljska športnica je napisal/a:
Hvala za vaš komentar. Tudi na judo in karate nisem pozabila, je pa res, da so to že bolj resni treningi in če že pride do spodbude od staršev za tak šport, mora bit tudi otrok 100% pripravljen in odločen, da bo treniral. Se pa strinjam, da je to že potem za otroke 10+.
No, upam, da bom našla za začetek (pa tudi če ne bo nadaljeval v teh smereh), nekaj rekreativnega, važno mi je,da ima možnost spoznat šport, gibanje, in da se sam odloči, če bo hotel nadaljevat.
Lp