Forum: Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Nosečniški diabetes in velikost otroka

Odgovori Nova tema
Default avatar Dia nosečka 25 Apr 2012 16:48

Prosim za izkušnje, ker me zelo skrbi.

Kako velik je bil vaš otrok ob rojstvu? So bile še kake druge posebnosti zaradi diabetesa?

Imam nadzorovan sladkor, a me vseeno skrbi, da bo otrok (pre)velik.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kot vem jaz 25 Apr 2012 17:02

Glede na moje izkušnje je odvisno od tega, koliko si se zredila ti. Jaz sem imela nos. diabetes v obeh nosečnostih, le da prvič nisem bila pod resno kontrolo, zredila sem se 20 kg, hčerka pa se je rodila težka 3.960. Drugič se praktično nisem zredila, sin pa je bil težek 3.165. Drugače ni bilo nobenih težav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar gizelica 25 Apr 2012 17:17

Imela sem nosečniško sladkorno. Bila na inzulinu in strogi dieti od 12. tedna dalje. Diete sem se do 8. meseca strogo držala. Bilo jue grozno, saj sem bila kar naprej lačna. Majhne količine hrane in enolična prehrana so me čisto dotolkli. Pridobila sem cele 3 kg. Otrok je tehtal 3690 g in boil velik 53 cm. Nobenih težav pri porodu. Zelo zelo lahek porod je bil. Z otrokom je bilo vse vredu.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tudi jaz dia 25 Apr 2012 17:37

Tudi jaz imam nosečniški diabetes, na dieti in inzulinu sem približno od 20. tedna naprej. Trenutno sem v 33. tednu, zredila se nisem še nič, otrok pa je po vseh meritvah na UZ vedno na sredini krivulje rasti/teže.

Gizelica, mi lahko poveš kaj si jedla - meni počasi že zmanjkuje idej oz. kot si rekla sama enolična prehrana sux. ;) Navadnega jogurta in jabolk imam že vrh glave. Koliko inzulina pa si si dajala - kratkega, dolgega?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kot vem jaz 25 Apr 2012 18:11

Sicer se s tem ne bom hvalila, vendar pa sem si jaz dala insulin samo kakih dvakrat,ker mi je bilo preveč grozno. Jedla pa sem čisto vse, samo da je bilo zdravo. Torej tako, kot naj bi se človek normalno- zdravo prehranjeval.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Žogica Nogica 25 Apr 2012 18:21

Rodila dober mesec prezgodaj, 2864g in 48 cm, zredila sem se cca. 9 kg. Nisem pa bila na insulinu, sem uravnavala z dieto.

LP

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jest tud 25 Apr 2012 18:29

Rodila 7 dni čez rok, shujšala 11 kg (toliko manj sem imela preden sem šla rodit, po porodu -17kg), otrok 4610. Samo dieta. Pa bruhanje...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar edera 25 Apr 2012 18:38

Prikaži citatDia nosečka je napisal/a:
Prosim za izkušnje, ker me zelo skrbi.

Kako velik je bil vaš otrok ob rojstvu? So bile še kake druge posebnosti zaradi diabetesa?

Imam nadzorovan sladkor, a me vseeno skrbi, da bo otrok (pre)velik.
Če želite, lahko malce pobrskate tudi po sporočilih forumu Sladkorna bolezen, ali povprašate za nasvet.

Našla sem pa tudi članka, kjer so zbrane številne informacije, med drugim tudi o povezavi sladkorne bolezni in matičnimi celicami. Vredno branja.

Izkušnje staršev so izjemno pomembne, medicina pa lahko malce pomaga pri opremljanju z znanjem, kaj je moč pričakovati, da se človek lažje orientira in tudi malce pomiri.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar milonca nepr. 25 Apr 2012 21:07

Diabetes sem imela diagnosticiran v 25. tednu. Od takrat dalje sem bila tudi na inzulinu ter seveda na dieti. Otrok se je rodil s 3380 g in 48 cm dolžine. Sama sem se med nosečnostjo zredila 10 kg, nato po porodu izgubila 14 kg.

Tudi bila nenehoma lačna, tehtala in tuhtala, kaj naj jem, da bo ok. Od vse te skrbi pa sem na koncu imela še višji sladkor, kot bi drugače. Ker sem že prej jedla zdravo hrano, res več nisem vedela, kaj naj. Sem se pa izogibala jedem, za katere se ve, da dvigujejo nivo sladkorja, nekaj sem dodala tudi sama, po mojih izkušnjah. Na koncu pa sem ugotovila, da na rezultate najbolj vpliva stres. Ko sem se nehala obremenjevat s tem, so se zadeve začele urejat same od sebe. Jedla zdravo, normalne obroke, večkrat na dan, nikoli nisem bila več lačna. Tu in tam sem si privoščila tudi košček temne čokolade.

Pa še to - vse sadje dviguje nivo sladkorja, tudi jabolka, najboljše so manj zrele banane.

Sem pa razmišljala takole - ne morem biti lačna, moram jesti vse, kar je dobro zame in za otroka, da dobi vse potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale. Zato je omejevanje količine hrane bedarija. Jaz sem si raje dala večjo dozo inzulina, kar pa ni imelo vpliva na plod.

Po porodu se je vse umirilo, ne jaz in ne otrok nisva imela več povišanega sladkorja v krvi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar trnovka 25 Apr 2012 21:22

3,20 kg, 51 cm, na dieti sem bila od 26. tedna in tudi jaz sem ugotovila, da mi najbolj viša sladkor stres. Čim manj se sekiraj, saj bo minilo. Dobra stran je, da je šlo vsaj meni vse skupaj tako na jetra, da sem se še poroda nehala bat ...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bivšanosečka 25 Apr 2012 21:54

Jaz sem bila na dieti, zadnji mesec pa na inzulinu. Za otroka so mi rekli, da ima idelano težo in velikost. Sem se res držala diete, imela sem 5 do 6 obrokov. Med nosečnostjo sem se zredila za 10 kg, pred nosečnostjo nisem imela prekomerne teže. Po porodu sem kmalu prišla na svojo težo. Kot trnovka sem tudi jaz ugotovila, da mi je stres višal sladkor. Sladkor mi je višal vsak zamik obroka. Tako, da morala višati tudi doze inzulilna. Zaradi nosečniškega diabetesa sem bila tudi večkrat na UZ, kjer so mi gledali velikost otroka in količino plodovnice. Sem pa komaj čakala porod.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar gizelica 1 26 Apr 2012 08:07

Kot sem napisala sem imela enolično prehrano. Jedla sem navadni jogurt, jabolka, belo meso, piščančje prsi, pila vodo za koslilo ful mjhne obroke majčkeno riža in malo belega mesa. Ko je bilo poletje sem jedla veliko mesa na žaru, ki zanimivo meni ni zvišal sladkorja. Mi je pa zvišal sladkor npr banane in pomaranče. To sem poskusila le enkrat, pa mi je zvišalo sladkor do neba.. Zaradi vsega lakote in slabega počutja sem se zelo slabo počutila, bila brez enrgije in take nosečnosti ne privoščim niti svojemu sovražniku. Rajši bi bruhala celo nosečnost kot pa imela to strogo dieto, kjer sem pojedla majn kot en mali 3 letni otrok. Res sem se zelo slabo počutila, bila sem že čisto zmešana od vsega, sladkor mi je znižal sprehod, samo kaj ko sem se tako slabo počutila, da nisem imela volje nit na sprehod iti. Zdravnikom pa je bilo to všeč, da sem hujšala. Če bi še enkrat imela nosečniško sladkorno se je ne bi držala.In imela sem jo od 12. tedna dalje. Piščančjih prsi še danes videt ne morem. Imela sem dolgi in kratki inzulin na tam do 14 enot Zredila sem se za cele 3 kg. Rok poroda sem imela 11.7, rodila sem 7.7. brez problemov. Otrok je bil vedno primerno velik.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh