Forum: Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Nakupovanje živil & kuhanje ter gospodinjenje na splošno

Odgovori Nova tema
Default avatar Ne-gospodinja 22 Apr 2012 14:48

Lep pozdravček vsem.

S fantom živiva skupaj nekaj mesecev in se imava lepo. Problem je v tem, da jaz nisem ravno vešča gospodinjskih opravil. Ko pridem h komu na obisk in se vse tako sveti in vsa ta okusno pripravljena hrana, mi gre skoraj na jok. Pa ne misliti, da imam dve levi roki, saj skuham, čistim in operam (fant mi pri vsem pomaga), vendar nimam nekega sistema, ki bi se ga držala in potem mi ne bi bilo treba toliko razmišljat o tem kaj bom kuhala, kdaj bom počistila stanovanje.

Prosim, če mi lahko svetujete in zaupate vaše izkušnje. Kako in kaj nakupujete? Ali si pripravite nakupovalne sezname na podlagi jedilnikov za cel teden ali kupujete po občutku in potem iz tega nekaj pripravite? Meni se zdi, da imam vedno prazne omare in nimam kaj skuhati. Kako in kdaj čistite stanovanje? Imate kakšne sisteme? Kdaj perete in likate perilo?

Vem, da nikoli ne bom popolna gospodinja, vendar si želim, da bi bila vsaj zgledna.

Hvala vsem.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sistola 22 Apr 2012 14:56

Jaz sem bila ista kot ti. Enostavno mislim, da nimam talenta. Dokler nisem spoznala mojega sedanjega fanta. Talent za kuhanje. Kuhanje ga veseli in sprošča. Iz skoraj nič zna narediti kosilo, večerjo. Zadnjič je na tanko narezal bučke, jih popekel na olivnem olju. Nato je potenstal trevižanski radič- Vse skupaj zmešal, dodal česen in balzamični kis in topla solata za večerjo je bila narejena. Zraven je v mikrovalovni segrel star kruh, še deci belega in ne znam ti povedat kako okusno je bilo. Jaz enostavno nimam takih idej. Pravim, da nekateri so enostavno talentirani, nekateri pa nismo. Se pa učim, ker je tudi meni v interesu, da se izpopolnim v kuhanju. Pogumno in ne se sekirat kaj mislijo ostali!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar organizator 22 Apr 2012 15:06

Napiši si na listek, kaj hočeš kuhati naslednji teden, poglej kaj imaš v omaricah in manjkajoče dokupi.
Kar je treba doma naredit, jaz naredim sproti. Perem sproti, počistim sproti. Vikende imam rada free, zato nakupe, likanje in tedensko pospravljanje opravim že v četrtek, eventuelno v petek, če mi v četrtek ne znese.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 2302 22 Apr 2012 15:10

Jedilnike si pišem za dva tedna skupaj, tako da grem samo dvakrat mesečno v štacuno. Vmes edino kakšno sadje in zelenjavo kupim.
Pospravljam večinoma sproti, perem čez vikend, likam v nedeljo zvečer pred tvjem. Z leti sem si zelo poenostavila večino stvari tako da imam pol manj dela kot na začetku ko sem se še lovila :).
Kar se pa hrane tiče.....hvalabogu za internet :). Imaš miljon jedilnikov in nasvetov.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pearl 22 Apr 2012 15:12

MIdva tudi že več kot eno leto živiva na svojem, pa vem, da moje gospodinjstvo nikoli ali vsaj še lep čas ne bo tako urejeno, kot npr. od sodelavk, mame, tašče.... ampak se zaradi tega ne sekiram, ker vem, da se je BZ primerjat, saj imava midva povsem drugačen način življenja.
Namreč, kosilo oba jeva v službi oz. med službo, torej odpade skrb za nakupovanje in pripravo glavnega obroka, kosila.
To je velika razlika, saj v glavnem kuhava le med vikendi, pa še to nama ne uspe vedno, saj naju vabijo eni ali pa drugi starši in vsake toliko se je pač povabilu treba odzvati, hehe.
Ne kupujem stvari na zalogo, torej ne opravljam nekih velikih nakupov enkrat mesečno, v trgovino grem spotoma po službi, da nakupim stvari za sproti (zelenjava, kruh, sadje, jogurti, kakšne salame, namazi, tuna, hrenovke....) in ko se hladilnik in omare opazno spraznijo, ko recimo ne bi imela ničesar, da bi lahko čez vikend kuhala.
Edino mleko vedno kupim po cel paket, doma pa imava ponavadi tudi nekaj sokov, radensko, kakšne kekse in seveda testenine, riž... tega ne kupujem ravno vsakič sproti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar johanna 22 Apr 2012 15:14

Ojla,
tudi sama nisem prav gospodinjski tip,vendar z leti in odkar sem mama,se mi zdi da so se zadeve kar poslihtale.

Dom je kar cist,redkokdaj pa tudi pospravljen,toda nic motecega.
V omarah je neka osnova zivil,ki jih pogostokrat uporabljamo,ostalo(zelenjava,meso) pa kupujem sproti in kot nacrtujem jedilnik(kar pomeni da cetudi ne grem nekaj dni v trgovino se vedno imam toliko sestavin da lahko kaj okusnega pripravim.)

Vse pa je odvisno od vajinih prehranskih navad.
Ce jesta v sluzbi in je doma navada le suha,hladna vecerja,oz.jogurti in solate imas pac le to v hladilniku.

Likam ko je kup ze velik,cistim sproti(kopalnica,kuhinja),obrisem enkrat na teden ali po potrebi,enkrat tedensko menjujem rjuhe,takrat na hitrco tudi prah obrisem in potleh.

Tudi dom si uredi na nek nacin da ne rabis veliko casa za ga ocistit(mi nimamo preprog,malo nepotrebnih okraskov,vse dvignjeno s tal)

Saj bo slo,pa ne se obremenjevat s tem,kadar je vreme grdo naredi kaj vec po domu,drugace pa raje porabi cas zase.

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pospravljalka 22 Apr 2012 15:16

Mislim, da se preveč sekiraš oz. v tvoji glavi je ta problem še bolj grozen, ker o sebi misliš, da tega ne zmoreš in da vsi druge vse obvladajo in to z lahkoto. Pa sigurno ni tako, vedno je naporno razmišljat o tem, kaj boš skuha, kdaj, kako, kaj potrebuješ za to, ampak se nekako navadiš in vedno imaš lahko ene 3 preproste jedi v mislih za urgentne situacije (npr. testenine + paradižnikova omaka s tuno, testenine karbonara, popečena zelenjava z piščančjimi prsi, za prilogo riž itd.), ko ne veš, kaj bi, ali pa ti zmanjkuje časa ali sestavin.

Vsak ima svoj sistem, eni s(m)o bolj redoljubni in nespontani, v trgovino hodimo z listki (čeprav po pravici povedano se mi zdi, da sem jaz vedno edina, ki zija v listek), imamo splaniran jedilnik itd., drugi so spet bolj sproščeni oz. nekako sproti vse opravijo, tretji so neorganizirani... 100 ljudi, 100 čudi, vsak dela po svoje.

Jaz imam zelo "fleksibilen" delovnik, delam različne stvari ob različnih urah, tako da nujno rabim red drugje, torej v gospodinjstvu in domačih opravilih. V soboto z možem hodiva v šoping po špecerijo in vedno, brez izjeme napiševa listek. Vnaprej splanirava jedilnik za cel teden in tako nakupiva vse potrebno, ker noben od naju nima časa hodit med tednom v trgovino oz. greva res izjemoma po kako malenkost.

V zamrzovalniku imam vedno zamrznjen kruh (razrezan na kose, tako velike, kolikor približno pojeva v dveh dneh), lahko pa ga seveda kupuješ vsak dan posebej, če vama to bolj ustreza; poleg tega vsake toliko nakuham eno vrsto enolončnice, omake z mletim mesom - polivke za testenine in goveje juhe ter zamrznem v plastične posodice. To imava za dni, ko ni časa za kuhanje. Pri kosilu skoraj vedno jeva tudi neko vrsto solate, zato skrbiva, da jo sproti nakupiva (npr. zeleno solato ali vloženo zelenjavo različnih vrst, svojega vrta žal nimava).

Vedno imam na zalogi osnovna živila in stvari, ki jih jeva za zajtrk - marmelade, margarine, med, nutella, kosmiče itd. Osnovna živila: moka, olje, kis, začimbe itd., različne vrste testenin, riž, jajca. Midva za razne omake uporabljava še kislo smetano, kupujeva tudi tuno, sir, občasno kake salame, jogurte.

Jedilnik pa izgleda takole npr:
pon: špinačni burek (testo kupim, nimam časa, da bi ga sama delalal), jogurt
tor: testenine carbonara, solata
sreda: polenta, polivka iz mletega mesa, solata
četrtek: zelenjavna enolončnica s hrenovko
petek: goveja juha iz zamrzovalnika, krompirjeva solata, ribe

To so vse hitre in enostavne zadeve, včasih že kaj naredim zjutraj pred službo (npr. skuham cel krompir in ga pustim v vodi, pozno popoldne, ko pridem, ga olupim, narežem na kose in pripravim krompirjevo solato). Razmislita, kaj rada jesta, poskusita še kaj novega, da se ne naveličata vedno iste hrane, verjetno je čez vikend več časa za eksperimentiranje z novimi recepti. NO, glede na jedilnik potem kupim vse sestavine, ki jih rabim.

Kar se pa pospravljanja in drugih gospodinjskih opravil tiče, vse narediva z možem sproti (oz. čimveč, ker mi ni hujšega, kot če se nabere kup perila npr.), si porazdeliva in gre.

Moja prednost je ta, da perila ne likam. Pazljivo ga obesim in še bolj pazljivo zlagam oz. obesim v omaro, tako da je čim manj zmečkano. Noben od naju ne nosi srajc ali kakšnih takih zadev, ki nujno potrebujejo likanje. Mi je pa vseeno, kaj menijo drugi o tem (MON-e se bodo zgražale:), ker se na meni tako ali tako vse zmečka :) Drugače pa res pazim, da ne zbirava kakšnih "smeti", raznoraznih praholovilcev, na vse take drobnarije sem sama zelo alergična, razne spominke - razen kaj konkretnega in uporabnega, tega ne prenašam, sem res minimalist, tudi v predale dajem stvari kamor sodijo in vsekakor premislim, ali se mi to ali ono splača shranit. Papirje, položnice itd. mož redno vlaga v fascikel, tako da ni nastlano oz. razmetano vsepovsod.

Okej, bodi dovolj, ne obremenjuje se preveč. Bodita dosledan, delajta sproti in si predvsem porazdelita opravila, bo veliko lažje za oba. Še posebej potem, ko pridejo otroci, se moraš bolj prilagodit oz. postati malo bolj spontant, ne moreš imet vse v nulo splanirano in pospravljeno, je pa dobro, če imaš tovrstne delovne navade :) Midva jih nimava, zato imava zaenkrat kolikor toliko urejene stvari.

Srečno v skupnem življenju, gospodinjstvo bo že steklo, važno je, da uživata skupaj in v svojem domeku in da spoštujeta drug drugega in predvsem, da sodelujeta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ni panike 22 Apr 2012 15:25

Do konca življenja boste pridobile še toliko izkušenj in prakse, da se vam ni treba nič sekirati.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ne-gospodinja 22 Apr 2012 15:46

Najlepša hvala vsem za tako izčrpne odgovore.

Vidim, da je moj problem zlasti v tem, da ne planiram jedilnikov in vsakič, ko se spravim kuhat se mi zdi, da mi manjka pol sestavim. Moj fant pri tej kuhi sploh ne komplicira in zna iz nič narediti zelo okusno jed. Jaz na žalost ne, oziroma se učim. Pa zgleda, da moram začeti prebirati recepte po kosilu :) in si jih shranjevati ter mogoče sproti pripravljati nakupovalni seznam. Saj bo šlo.

Oba imava naporni službi, pa še študirava in raziskujeva v prostem času, tako da nimam ne volje ne energije letati s čudežno krpo in loščiti.

Ko sva začela živeti skupaj sem bila glede teh stvari bolj sproščena. Ti strahovi so se pojavili, ko sem za božič spoznala njegovo mamo. Ona se ima za super žensko. Je predstojnica bolnice in doma super gospodinja. Res imajo kot v kakšnem gradu. Vse je tako bleščeče in hrana tako okusna. To sem še nekako preživela, saj sem bila le gost. Ko pa je čez nekaj mesecev prišla k nam na obisk (s fantom živiva v tujini) pa je bilo precej grozno. Tako sva se trudila vse zloščiti in skuhati, pa sem jo ujela kako je s krpo tekala po stanovanju in loščila. Da ne govorim o tem, da je že prvi dan okupirala celotno kuhinjo in sem se v lastnem stanovanju počutila kot gost. Je ne obsojam in verjamem, da so njeni nameni dobri, samo jaz se počutim totalno nesposobna gospodinja. Edina dobra stvar je, da je nekaj tisoč kilometrov stran, tako da se ne srečujemo vsak teden.

S fantom sva imela glede tega temeljit pogovor in sem mu dala jasno vedeti, da bom merila njegove mame dosegla v 20 letih (če sploh) in ne z njo ne mislim primerjati. Njemu je vse to smešno.

Kot rečeno, ne želim biti super gospodinja, vendar moram ujeti nekakšen ritem, da me kuha in pospravljanje ne bosta tako miselno obremenjevala.

Danes si bom naredila seznam jedi za cel teden (skupaj s fantom), jutri bova naredila nakup.

Pozdravček.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Kuharca 22 Apr 2012 16:12

V trgovini kupiš osnovna živila za kuho, uporabna dlje časa, ogljiko-hidratna:
- 2 kg riža
- zavitek špagetov, zavitek polžkov, zavitek polnozrnatih testenin
- zamrznjene njoke
- polento 1 kg
- pšenični zdrob 1 kg
- kus-kus
- 10 kg krompirja
- 2 kg moke
- ješprenj
Iz teh jedi lahko pripravljaš različne priloge (restan krompir, pire, testenine na tisoč in en način, njoki k omakam, žličniki za v juho ali kot priloga, dušeni riž, rižote, kus-kus k omakam ali zelenjavi, žganci, mlečni gris/riž, ričet, cmoki ipd). To imaš dovolj za mesec ali dva - odvisno, koliko pač kuhaš/kuhata in ješ/jesta.

Kupiš še maščobe:
- 3 l olja
- kokosovo mast (če uporabljaš - je zelo zdrava)
- margarino
- maslo
To imaš za kuho in jelo. Če zmanjka olja, lahko uporabiš nadomestek.

Dlje časa trajne stvari za kuho so še:
- čebula
- česen
- mleko (kupiš cel paket)
- jajca (14 dni)
- kisla smetana, skuta
- prašek za puding
- paradižnikovi pelati/mezga
- začimbe
- prikuhe za v juho (zlate kroglice, ribana kaša, rezančki, fritati - če jih ne delaš sama)
- fižol v konzervi
- mešanice začimb za pripravo jedi, ki jih nisi vešča (npr. za pasulj, polpete iz mletega mesa, štefani pečenko, golaž ipd.)

Nato napolniš skrinjo z mesom in ribami. Meso vedno razdeliš na porcije, npr. po 2 zrezka, kotleta, 0,5 kg mletega mesa, fileti ribe, narezane kocke govedine/svinjine/perutnine za omake, golaže, enolončnice, pečenka, mali kosi govedine za juho + kosti, kosi piščanca ipd.

To, kar sem napisala zgoraj, kupiš 1 x na mesec - večji nakup. Iz kombinacije tega se da skuhati marsikaj.

1x tedensko - pred vikendom - nabaviš pa sveže stvari:
- jogurte
- namaze in sire
- klobase, hrenovke, tuno
- sadje
- zelenjavo
- kruh (star kruh uporabiš za drobtine ali kruhove cmočke)

Ko imaš poln hladilnik ali skrinjo, pa res ni več problem naprej!

Čisti sproti, peri zvečer ali ponoči, obesi pred službo, likaj pred TV-jem, vikend imej PROST!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar darja2 22 Apr 2012 16:15

Jaz opravljam velike nakupe samo dvakrat mesečno. Si pa ne delam nekih gotovih jedilnikov. V glavi malo razmislim kaj bi lahko kuhala in potem približno nakupim.

Se mi včasih tudi zgodi, da nimam ideje in potem pač skuham nekaj kar imam doma.
Sproti kupujem edino kakšno sadje ali zelenjavo in kruh.

Pospravljam osnovne stvari sproti, prah, sesanje in podobno ob petkih. Perem in likam pa čez vikend, ko je cenejša elektrika.

Generalno delam ponavadi dva krat letno in sicer spomladi in jeseni.

Sem gospodinja že vrsto let in se tudi meni dogaja, da včasih preprosto nima ideje kaj skuhati ali pa sem imela v mislih nekaj skuhati, pa se spomnim, da nimam sestavin. Mislim, da se to dogaja občasno večino gospodinjam.

Počasi boš prišla v svoj ritual in boš ugotovila kako ti najbolj odgovarja in ti je najlažje.

Sicer pa ni toliko pomembno, da imaš vse tipi topi pospravljeno, da je kosilo vedno idealno. Pomembno je, da se v vajinem domu dobro počutita in se razumeta.:)

https://www.facebook.com/actio.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ghj 22 Apr 2012 16:15

delaj si hrano na zalogo.praktično vsako pripravljeno jed lahko zamrzneš.narediš večjo količino tako da daš vsaj za eno kosilo zamrzniti.
delaj preproste in enostavne stvari ki so hitro skuhane.
lahko tud naprimer kupiš večje količine zelenjave in vložiš.
npr: paradižnikova omaka je lahko v hladilniku 1 teden.pripraviš jo lahko kot prilogo,za testenine,cmoke.
vsaka kuhana hrana je lahko v hladilniku 2,3 dni.

glede čiščenja je pa najboljše da vse sprot delaš.vsaj jaz tako delam.in ne mislit da rada posparavljam.

rada imam urejeno pospravljat pa ne maram.in ker imam rada urejeno pač posparavljam.tako da mi ni muka.zraven pa kakšno musko poslušaš in maš zabavo:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar moji recepti 22 Apr 2012 16:58

Moje izkušnje - tudi nisem neka silna gospodinja:
Največ problemov imam vedno s tem, KAJ kuhat, in če nimam tega pošlihtanega, se miselno nenehno obremenjujem. Ker tega ne maram (gospodinjstvo mi je pač postranska stvar), si tudi jaz pripravim vnaprej jedilnik - ne ravno na listek, ampak v glavi. Oziroma, je kar tako, da so določeni dnevi že kar vnaprej določeni. Recimo:
- ob ponedeljkih je piščanec ali puran (v različnih oblikah - zrezki, medaljoni, trakovi (to zato, da ne zgleda tako enolično), v različnih omakcah (smetanovi, gobovi, malo bolj pikantni - curryjevi), zraven pa riž ali kuskus.
- v torek imamo ponavadi enolončnice, sarme, golaž ali pa morda kakšno pleskavico na žaru, ker hodimo domov ob različnih časih - se pravi praviloma nekaj iz zamrzovalnika.
- sreda je ponavadi krompir, ki ga skuham že zjutraj in potem le popečem (kot praženega ali pečenega), zraven obvezno kakšna zelenjava, in potem kak šnicl - svinjski, telečji, goveji (to pogosto tudi zamrznem, ker se delajo dolgo časa, goveji zrezki z zelenjavo, mnjami)
- četrtek so praviloma testenine. Včasih ene, včasih druge, včasih s tuno, drugič s pršutom, tretjič z bučkami in melancani, četrtič s porom in lososom.
- ob petkih so praviloma ribji fileji - bodisi na pariški način ali popečeni in v vinski omakci z limono ali kako drugače.

Čez teden juh ne kuham - oziroma naredim večkrat za večerjo kakšno zelenjavno juho. Je pa nujna zraven solata ali vsaj pesa.

Ob sobotah in nedeljah pa potem padejo kakšni piščanci s pečenim krompirčkom in ribe, ali pa tudi kaj drugega.

vem, da to zveni zelo enolično, a v bistvu ni tako, ker variiram in po mojem od mojih sploh še ni noben opazil, da imam sistem v glavi "pošlihtan". Meni to precej olajša življenje. Nakupujem pa enkrat na teden na veliko, sproti pa hodijo v trgovino otroci - po kakšen kruh in sadje in solato. Pospravljamo sproti. Likam pa ob nedeljah zvečer (hura za X factor).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ajda 22 Apr 2012 17:32

Jaz imam vedno na zalogi: riž, špagete, jajca, moko, maslo, zdrob, kuskus, tune v konzervi, koruzo v konzervi, med, čaje, marmelado, jogurte. Torej, če nimam časa it v trgovino, se že iz tega da narest kosilo. Jedilnike si nikoli ne delam v naprej. Razmislim za največ 2, 3 dni naprej in nakupim, kar se mi zdi potrebno - običajno kako zelenjavo (por, korenje, gobe, papriko) in če želim kaj mesnega, kakega piščanca. In potem iz tega kar imam že doma in tega kar kupim, naredim kosilo. Fajn je, če pri kosilih ne pretiravaš. Pri nas naredimo vedno samo 1 jed (npr. samo juho, ali samo rižoto, ali samo krompir) in se tega najemo. Posledično ti gre manj časa za kuhanje, manj za pospravljanje, vse je hitreje in bolj ekonomično, pa še bolj zdravo, ker želodec ne obremenjuješ z milijon različnimi živili.

Med tednom kuhamo na izi: špagete z raznimi prelivi, krompir z zelenjavo ali gobami, rižoto z piščancem, mlečni riž, kuskus z zelenjavo in podobno. Skratka stvari, ki jih skuhaš hitro (največ 30 min) in ki ti ne vzamejo veliko časa za pospravljanje. V petek/soboto pa skuham kaj takega, kar lahko jemo tudi v soboto/nedeljo - razne obare, segedin... le včasih (običajno v nedeljo) se potrudim in naredim kaj bolj kompleksnega - musako, zrezke v omaki z krompirjem itd.

Skratka, ne pretiravat, pa bo. One stvari od začetka kupi več, ostale stvari pa samo za sproti, da ti ne ostajajo in jih ne mečeš stran.

Pospravljanje - čez teden sproti kolikor gre. Posesamo, posoda je pospravljena, cunje že manj, pomivamo po tleh čez teden sploh ne. Za to je sobota - pomivanje tal, kopalnica, preoblačenje posteljinine in podobno.

Peremo veliko - vsak dan 1 stroj (ponoči), v soboto še kake 3 in nedeljo po 2 stroja običajno. Likam ne. Samo lepo obesim (pazim pri obešanju) in ker je lepo obešeno, se lepo posuši in se samo zloži. Cunje se do konca poravnajo same od sebe v omarah. Likamo le kake srajce, če pridejo na vrsto, sicer pa res ni potrebno.

Skratka, lahko si totalno zakompliciraš življenje z gospodinjskimi deli, ali pa ne. Jaz si jih ne in mi je prav lepo. Pri tistih, kjer imajo vedno vse pospravljeno, pa mižim :)

ajda

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mandarine tree 22 Apr 2012 18:49

Prikaži citatNe-gospodinja je napisal/a:
Najlepša hvala vsem za tako izčrpne odgovore.

Vidim, da je moj problem zlasti v tem, da ne planiram jedilnikov in vsakič, ko se spravim kuhat se mi zdi, da mi manjka pol sestavim. Moj fant pri tej kuhi sploh ne komplicira in zna iz nič narediti zelo okusno jed. Jaz na žalost ne, oziroma se učim. Pa zgleda, da moram začeti prebirati recepte po kosilu :) in si jih shranjevati ter mogoče sproti pripravljati nakupovalni seznam. Saj bo šlo.

Oba imava naporni službi, pa še študirava in raziskujeva v prostem času, tako da nimam ne volje ne energije letati s čudežno krpo in loščiti.

Ko sva začela živeti skupaj sem bila glede teh stvari bolj sproščena. Ti strahovi so se pojavili, ko sem za božič spoznala njegovo mamo. Ona se ima za super žensko. Je predstojnica bolnice in doma super gospodinja. Res imajo kot v kakšnem gradu. Vse je tako bleščeče in hrana tako okusna. To sem še nekako preživela, saj sem bila le gost. Ko pa je čez nekaj mesecev prišla k nam na obisk (s fantom živiva v tujini) pa je bilo precej grozno. Tako sva se trudila vse zloščiti in skuhati, pa sem jo ujela kako je s krpo tekala po stanovanju in loščila. Da ne govorim o tem, da je že prvi dan okupirala celotno kuhinjo in sem se v lastnem stanovanju počutila kot gost. Je ne obsojam in verjamem, da so njeni nameni dobri, samo jaz se počutim totalno nesposobna gospodinja. Edina dobra stvar je, da je nekaj tisoč kilometrov stran, tako da se ne srečujemo vsak teden.

S fantom sva imela glede tega temeljit pogovor in sem mu dala jasno vedeti, da bom merila njegove mame dosegla v 20 letih (če sploh) in ne z njo ne mislim primerjati. Njemu je vse to smešno.

Kot rečeno, ne želim biti super gospodinja, vendar moram ujeti nekakšen ritem, da me kuha in pospravljanje ne bosta tako miselno obremenjevala.

Danes si bom naredila seznam jedi za cel teden (skupaj s fantom), jutri bova naredila nakup.

Pozdravček.
Joj, punca, umiri se. Tvoj partner več ni z mamico. Moj tudi ne, pa nimam čisto nič kompleksa. Operem cote, mu jih za službo tudi zlikam, v stanovanju nimava glih podgan, stradava ne, od špagetov, kake konzerve rib in kupljene lazanje pa naju tudi ne bo konec. Raje ga zadovoljim kako drugače ;)

Uživaj, ko sta še sama....res, razočarana gospodinja še vedno lahko postaneš kdaj drugič.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar še oj nasvet-ek 22 Apr 2012 20:18

Si me spomnila na moje začetke:))) Zabavno:))

S fantom(sedanjim možem) sva zaživela skupaj ko nama je bilo 23 let.
Za prvo kosilo sem skuhala:)) pohan doručak, pražen krompir in paradižnikovo solato.

Počasi sem napredovala in nadaljevala z jajci, klobasami, hrenovkami in doručkom.

Kasneje sem si že upala prižgati pečico in vanjo vrgla pečt meso in krompir - zelo enostavno.
Potem sem se enkrat lotila goveje juhe in golaža...In glej ga zlomka, kar naenkrat sem opazila da so tiste jedi ki so se mi zdele najbolj težke za pripravo, pravzaprav najbolj enostavne.

In tako sem se z leti razvila v pravo gospodinjo, pravo kuharico ki se loti prav vsake jedi, peče potice, zavitke, piškote in štrudlje, mislim ni da ni. Danes sem stara 45 let.

Tudi s teboj bo tako, brez skrbi.

Kar pa se tiče pospravljanja; jaz pospravljam, likam in perem sproti in po potrebi, pa je vedno vse ok;
Zavedati pa se moraš, da nikoli ne bo vse postorjeno, zato delaj po nekem načrtu, ravno tako je tudi z nakupovanjem, piši si listek, načrtuj kaj boš kuhala (vsaj za en teden naprej in bo.
Če imata skrinjo, je fino da si meso nabaviš za vnaprej: malo piščančka, malo govedine, malo svinjine...zamrznjeno zelenjavo.....
Potem si to meso daj po porcijah in vedno boš lahko kaj pripravila.

Včasih pa je dobra že zelenjavna juhica in palačinke, včasih pa tudi jajca na oko:)!

Tako na kratko sem ti napisala, upam da ti bo kaj koristilo.

Srečno!!!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ne-gospodinja 22 Apr 2012 20:43

Najlepša hvala vsem.

Si bom prav sprintala to temo, saj je prav v vsakem odgovoru skriva veliko uporabnih nasvetov. Mi je kar lažje pri srcu, ko vidim, da bom z veliko truda in dobre volje nekoč postala boljša gospodinja.

Naslednji teden nameravam skuhati tudi pasulj in ga del zamrzniti. Problem je, da je pri nas (Irska) nemogoče kupiti suh fižol v zrnju, zato me zanima ali je možno pasulj skuhati tudi iz konzerviranega fižola?

Pozdravček.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Morski galeb 22 Apr 2012 22:06

Seveda je dober tudi iz konzerve. Prihraniš na času in energiji. Jaz imam vedno kakšno konzervo fižola v rezervi:-)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar enaNika 22 Apr 2012 23:05

Ostalo so ti že veliko napisale, tako da bom samo dodala nekaj podobnega. Že v moji generaciji (50+) se nobena ni učila gospodinjstva takrat, ko bi se ga morala - pri 12 ali 15 letih od mame - ker je bilo toooliko drugega zanimivega na svetu. :-))) Potem se pač učiš plavat takrat, ko si vržena v vodo. Ampak, zanimivo, vse smo splavale. S pomočjo sodelavk, z učenjem na napakah...

Poglej male otroke, ki se učijo hodit. Vsake toliko čofnejo na plenico, vsake toliko pridelajo buško na čelu. Ti si se tudi tako učila, pa se danes ne obremenjuješ več s tem, da je treba postaviti eno nogo pred drugo in pri tem obdržati ravnotežje. No, z vsakim znanjem je tako. Vaja dela mojstra.

Pasulj iz konzerve pa jaz naredim tako: 2 do 3 čebule narežem na kocke. Najprej po dolgem, potem poprek, pa ni treba preveč na drobno. Vržem v lonec, prilijem malo olja, potresem s ščepcem soli in ščepcem jedilne sode ali pecilnega praška. Potem to na malem ognju pokrito bolj dušim kot pražim. Po malem podlivam z vodo, premešam, pa spet pustim, da izpari, pa spet premešam, pa se trenutek praži brez vode in spet malo podlijem... To tako dolgo, da se čebula razpusti v kašo in malo porumeni. Potem dodam žlico ali dve moke, rdečo papriko, žličko paradižnikove mezge, sesekljan strok česna, premešam in zalijem z vodo. Za začetek dam malo vode, potem pa dolivam, kakor se gosti, da nastane omaka primerne gostote. Dodam lovorov list in zdrobljeno jušno kocko. Če hočeš, lahko na tej točki vržeš v omako na kolesca narezano klobaso ali kocke prekajenega mesa ali slanine. Fižol (1 veliko ali 2 mali konzervi) odcedim, sperem in stresem v omako. Dodam sesekljan zeleni peteršilj, popram in počasi kuham kakih 15 minut. Potem je pa fajn, če lahko zadeva stoji vsaj kako uro ali dve, še bolje do jutri. Šele zdaj po potrebi dosolim (ponavadi ni treba) in znova segrejem do vrenja.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tesco ireland 23 Apr 2012 12:13

Malo težko verjamem, da na primer v Tescu ali v Costcutterju ne morete kupiti navadnega suhega fižola.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh