Forum.Over.Net

Starševski čvek

Doplačilo dohodnine - previsoka olajšava med letom?

Default avatar

izplačevalka

Delam delovnem mestu, kjer obračunavam plače. Danes sta me klicala dva delavca, ki prejemata nizko plačo (cca 840-860 EUR bruto), za kar sem jima med letom upoštevala mesečno najvišjo olajšavo, to je 517,04 EUR (po navodilih šefa). Dobila sta še regres in sedaj doplačilo cca 300 EUR. Sem malce zmedena in trenutno sploh ne vem ali sem naredila kaj narobe, ali je keč samo v regresu, ki delavca pač vrže v višji razred in zato doplačilo. Odločb nimam pred sabo, bomo jutri razčlenjevali. Kako naj jima obrazložim? Pa ne mi rečt naj obrazloži šef, KER NE BO, bom mogla jaz.

Hvala za pomoč.
Default avatar

Topsy

Ravno zaradi regresa so izgubili dodatno oljasavo. Za letos naj ti podpiseta, da ne zelita, da jima jo obracunavas se naprej.
Default avatar

strupenjača

Po šefovih navodilih si jima upoštevala višjo splošno olajšavo, kot jima pripada glede na skupne prihodke (plačo IN regres). Če bi dobivala samo plačo, bi bilo pa v redu ...
Default avatar

Lepa beseda

Izplačevalka, delavcem lepo razloži, da si delala po navodilih šefa (seveda, če si res) in da je do doplačila prišlo zaradi regresa, ki se ga obračuna drugače kot plačo (od njega se ne obračuna prispevkov...).

Povej jim tudi, da so zaradi višje olajšave med letom dobivali višji neto kot bi sicer, in da na ta način niso kreditirali države, ampak je ona njih, saj so denar prejeli prej, zdaj pa ga morajo vrniti brez obresti (vmes so z njim razpolagali in jih to zdaj nič ne stane v smislu obresti).

Za naprej pa naredi, kot je že Topsy predlagala: naj ti napišejo izjavo, da želijo med letom uveljavljati nižjo splošno olajšavo. (Neuveljavljanje splošne olajšave menda ni dovoljeno - mora se uveljavljati vsaj tisto najnižjo.) S to izjavo boš krita tudi pred šefom, če bo spet ukazal drugače.
Default avatar

Kaj ti pomaga

Kaj ti pomaga, ce ves, da je drzava kreditirala tebe, ce moras naenkrat dat pol place za tisti neprostovoljen kredit???
Tak idiotize, je mozen samo pri nas. Regres je ja obvezen. Zakaj pol zaradi regresa izgubit olajsavo???
Default avatar

Lepa beseda

Kaj ti pomaga je napisal/a:
Ja, vem, da je nekomu z nizko plačo bad dati pol plače za doplačilo dohodnine. Seveda ni fajn. Ampak želela sem samo povedati, kako naj delavcem razloži, zakaj je prišlo do tega, in da bodo vedeli, da na letni ravni niso nič prikrajšani, le slabo je to, ker morajo dati ta denar zdaj naenkrat državi, namesto da bi ga počasi že med letom.

Lahko pa poskusiš biti mediator med delavci in delodajalcem in predlagaš delodajalcu, da jim izplača vsaj delni regres za 2012 do datuma, ko morajo oni državi poravnati dohodnino za 2011. Tako bojo delavci vsaj prišli do nekega dodatnega denarja za dodatno plačilo, vedeti pa morajo, da zaradi tega niso finančno prikrajšani, le časovno je malo smotano, ker morajo zdaj plačati za nazaj, in to v enem kosu.
Default avatar

Topsy

Delavcem pa povej, da lahko na DURSu prosijo za odplačevanje v obrokih, samo na davčno morajo.
Default avatar

Topsy

Delavcem pa povej, da lahko na DURSu prosijo za odplačevanje v obrokih, samo na davčno morajo.
Default avatar

Barca

Ne samo po navodilih direktorja, po samem zakonu je tako, da si delavcu dolžan upoštevati maksimalno olajšavo, ki mu glede na plačo pripada (pa čeprav veš, da bo skupaj z regresom presegel letni prag).
Nižjo olajšavo smeš upoštevati le takrat, ko delavec da posebno izjavo, da ne želi medletnega upoštevanja.

Povej jim, da je bila plača prav obračunana, da pa je regres "podrl" olajšavo in naj gredo na DURS in dajo vlogo za obročno odplačevanje. Odobrijo vsem.
Direktorju pa povej, da naj da del regresa v maju, ko bodo imeli rok za prvi obrok.
In razloži mu še, da je za zaposlene bolje, da se jim obračunava manjša olajšava. Že res, da je na letni ravni vseeno, a nekomu z nizko plačo več pomeni, da dobi nekaj nazaj kot pa da nekaj doplača.
Default avatar

izplačevalka

Hvala vsem za odgovore. Bom upoštevala nasvete in jim lepo razložila, šefe bo itak stisnil rep med noge in ga po vsej verjetnosti ne bo :( Upam, da ne bo zvalil krivde name (čeprav nič kriva), ker zaposlena že ves čas fehtarita za višjo plačo, a žal neuspešno. Z upoštevanjem maksimalne olajšave ju je začasno "utišal", ker sta prejemala višje izplačilo. Na prekoračitev ob izplačilu še regresa pa ni pomislil.
Default avatar

Morag

izplačevalka je napisal/a:
Pa saj nisi ti nič kriva, pa šef tudi ne. Preberi še enkrat odgovor od Barce, ti takim delavcem MORAŠ obračunati višjo olajšavo, pa lče pomisliš ali ne pomisliš na regres. Če delavci tega ne želijo, pa lahko dajo izjavo, da tega ne želijo.