Kaj naredit, če nimam peki papirja ( kruh bom pekla)
SE spomnim časov, ko peki papirja pri nas še ni bilo. Ena stara kuharica mi je mladi gospodinji svetovala, da sem biskvitno testo za rulado vlila na čisto pooljen navaden časopisni papir. Po peki, ko si papir odtrgal, kar je šlo zelo lepo, se res od črk ni nič poznalo, če je pa kaj svinca šlo na pecivo, pa ne vem -((((
No, ampak smo še kar živi…..
Jaz sem se pa od moje stare mame naučila peči kruh na zeljnih perinkah (listih). Zelo enostavno in res zeeeeeeeelo dobro. Vzamete liste od svežega zelja, debeli del izrežete in prekrijete dno pekača. Pol ni treba nič olja, nič moke… Ko je kruh pečen, suhi listi odpadejo z lahkoto…In še “vzorec” je na spodnjem delu kruha:)))
Neli NELI jaz še danes pečem kruh, če le imam zeljne vehe. To se spomnim še iz otroštva od stare mame. To tako diši, da se ne da razložit, ta vonj moraš zavonjat.
Jaz dam vzhajat kruh v zelo pomokan prt v pletarček. Ko je pečica vroča in pleh tudi, ga vzamem ven in nanj naložim vehe ter zvrnem vzhajano testo na vehe. Deset minut na 200 nato pa na 180 stopinj eno uro. Malo še pustim v pečici in ga vzamen ven in na večjem prtu s krtačko na ročaju spravim dol odvečno moko. Prt sprham in zavijem krih, da se ohladi počasi.
Takrat tako diši po hiši, da se topim, tako uživam v tem vonju.
pa lp Da ne bo pomote, vsega skupaj pečem eno uro.