kateri pršut kupiti?
Na voljo imamo toliko proizvajalce in še večji razpon cen pršuta.
Trenutno sem kupila MIP pršut in je dober, ampak drag. (tuševa akcija 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, 20€/kg).
Kako pa je z KRAS pršutom? pršut LIPICA? pršut S KRASA Lokev??? KOŠAKI pršut???
namreč, okusi verjetno niso povsod pristni, ali pač?
cene pa so tako različne, da bi bilo vredno slišati različna mnenja.
Kateri pršut vi kupite? cena, kje?
meni je od teh najboljši KRAS. sta tudi lokavski in MIP dobra, košaki ne poznam… vedno pa pogledam, kakšen kos je na voljo za rezat in se ponavadi na podlagi tega odločim, katerega vzamem. ker nekateri imajo več maščobe kot mesa. ti pa odsvetujem nakupe blagovnih znamk, ker so ti pršuti res zanič in je škoda denarja zanje. se ti pa v slo ne splača kupovati italjenskega, ker so v ponudi boljši naši domači pršuti.
Lokavski je najboljši. Pa Krasov.
Vedno kupim narezanega, ker je boljši. Vsaj zame.
In vedno pogledam, kakšne konce imajo in se odločim. Če je pač slab, ga tisti teden ne kupim, sicer pa ga imam skoraj vedno doma. Ker ga obožujemo.
Je pa velikokrat bil dober tudi Mercatorjev…saj pravim, odvisno od konca in koliko časa se že “valja” po hladilniku v delikatesi.
Pršutov je več “vrst”.
Pri nas je najbolj cenjen kraški pršut, ki ga zorijo in sušijo 2 večji pršutarni – Šepulje in Lokev. Seveda so še manjše sušilnice in seveda tiste “doma” na podstrehi.
Pršut pa sušijo tudi v Istri. To je istrski pršut, ki se po okusu razlikuje od kraškega. Pač drugačna priprava pujsove nožice in podnebne razmere. Naj povem da se Istra ne začne z prečkanjem meje med SLO in HR – ampak da se istrski svet začne z spustom z kraškega roba. No omemba Črnega kala vam bo prebudila spomin.
V It imajo tudi veliko vrst pršutov. Od parmskega, toskanskega, pršuta iz Modene…………..skratka tega je veliko. Odločiti se moramo samo kateri je najljubši našim brbončicam.